Dolar 32,4475
Euro 34,7401
Altın 2.437,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 17°C
Az Bulutlu
Sinop
17°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 16°C

İshal ve Kusmaya Ne İyi Gelir?

Bakteri, virüs ve pazarzitlerin neden olabileceği gibi gıda zehirlenmeleri de kusma ve ishale neden olabilmektedir. İshal ve kusmaya ne iyi gelir?

İshal ve Kusmaya Ne İyi Gelir?
10 Şubat 2018 15:23

Kusma ve ishal hemen hemen her yaş grubunda görülebilecek bir rahatsızlıktır.Bir iki gün içerisinde kendiliğinden geçer ve genellikle ciddi bir hastalık olarak görülmez. Kusmaya bağırsak tahrişine karşı reaksiyon gösteren maddeler sebep olabilirken aynı zamanda mideden zararlı maddelerin uzaklaştırılması isteği de neden olabilmektedir.

Yiyecek ve içeceklerde bulunan zararlı bakteriler yetişkinlerde kusmanın görülmesine neden olan en yaygın hastalıktır. Bağırsaklarda kusmalara neden olan bu bakteriler ishal gibi rahatsızlıkların oluşmasına da neden olmaktadırlar. Bazı durumlarda ciddi hastalık belirtisi olabilmektedir. Örneğin böbrek taşı ya da bağırsak taşı gibi tıkanıklıklar sonucunda da kişilerde kusmalar görülmektedir.

Bakteri, virüs ve pazarzitlerin neden olabileceği gibi gıda zehirlenmeleri de kusma ve ishale neden olabilmektedir. İshal ve kusmaya ne iyi gelir? Bazı ilaçların yan etkileri, mide ve bağırsakların tahrişine neden olan gıdaların tüketilmesi, aynı şekilde mide ve bağırsak tahrişine neden olan içeceklerin tüketimi, aşırı miktarda alkol tüketilmesi ve stres gibi vücut organlarını etkileyen durumalar da ishal ve kusmaya neden olabilmektedir.

Kişilerde ishal ile birlikte iştahsızık görülebilir. Bunun yanı sıra ani ve sulu ishal, bireyin kendisini hasta ve yorgun hissetmesi, hafif ya da orta dereceli ateş, baş ve eklem ağrıları da görülebilecek belirtiler arasındadır.

  • İshal ve kusma gib rahatsızlıklarda vücut çok fazla sıvı kaybına maruz kalmaktadır. Bu yüzden kişilerin günde en az 1,5-2 litre kadar içmeleri gerekmektedir.
  • Tuzlu su tüketimi ile vücudun kaybolan elekrolit dengesini yerine getirmeniz mümkündür. Bir su bardağı su içerisine ekleyeceğiniz yarım çay kaşığı kadar suyu karıştırdıktan sonra içiniz. Ayrıca enfeksiyon kaynaklı oluşmuş bir kusma ve ishaliniz varsa bunları gidermede de tuzlu su işe yarayacak bir yöntemdir.
  • İçerdiği zengin içerikler dolayısı ile zencefil ishal ve kusma tedavilerine iyi gelmektedir. Zencefil yüksek antioksidan içeren bir besindir. Ayrıca içerisinde antibakteriyel ve antiinflamatuar bileşenler de bulunur. Bu yüzden midenizde oluşan enfeksiyonların tedavisinde zencefil tüketebilirsiniz. Mide bulnatıları ve kusmaları önleyerek karında oluşan şişlik ve şiddetli krampların hafifletilmesini sağlar. Taze zencefili dilimledikten sonra çiğ olarak yiyebilirsiniz. Bunun yanında bir su bardağı sıcak su içerisine birkaç dilim zencefili attıktan sonra demlenmeye bırakarak çay şeklinde de içebilirsiniz.
  • Etkili ve çabuk bir yöntem arıyorsanız yeşil çay tüketimi ile kusma ve ishal şikayetlerinizi azaltabilirsiniz. Antioksidan özelliklerinden dolayı vücuttan zararlı toksinlerin atılmasını sağlar. ayrıca yeşil çayın yatıştırıcı etkileri de bulunmaktadır. Midenizin rahatlamasını sağlayarak kusma problemlerinizin giderilmesini sağlar.
  • İshal ve kusma şikayetlerinde en çok tüketilen meyvelerden birisi de muzdur. İçerisinde yüksek nişasta bulunan muz mide rahatsızlıklarının giderilmesini sağlamaktadır. Kusma ve ishale bağlı enerji düşüklüklerinin de yeniden vücuda kazandırılmasında etkilidir.
  • Karbonat antibakteriyel bir özelliktedir ve bu özelliğinden dolayı da ağrıların giderilmesinde büyük etkileri bulunmaktadır. Bir su bardağı su içerisine bir çay kaşığı karbonat atarak elde edilecek karışım ile mide şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
  • Eski zamanlardan beri mide şikayetlerinin giderilmesinde nane tüketimi çok sık kullanılmaktadır. Mide de bulunan mikroplarla savaşmasının yanında midenin sakinleşmesini ve rahatlamasını da sağlar. Nane yapraklarını çiğ olarak çiğneyebilir ya da sıcak su içerisine bir miktar nane atarak çay şeklinde de içebilirsiniz.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.