Dolar 32,3361
Euro 35,2001
Altın 2.247,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 12°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 10°C
Cts 11°C

Oy Dere Kızıl Dere

30 Mart 2023 10:45

Erdoğan Erkaymaz

Biliyorum

Aslan Özdemir

Ayın gölgesi Vadilerin üzerine inerken

Zirvelere tünemiş nöbetçilerdiniz siz

Puşt namluların menziline düştüğünüzde

Şahin çığlıklarıyla destanlar yazdınız siz

Biliyorum oğul

O gün kudurmuş motor gürültüleriyle uyandınız

Toz bulutları çökmüştü kelpiç duvarların üzerine

Kalleş bir jurnalin peşine dizilmişti ölüm mangaları

Teslim olmak yok dedi Kahraman iradeniz

Nehirleri kanımızla kızıla boyadınız siz

                                                      Erhan ALTUN
12 Mart 1971 darbesinden sonra tutuklanan Deniz GEZMİŞ, Yusuf ASLAN ve Hüseyin İNAN’ın idamlarını engellemek için 27 Mart 1972’de Ünye’deki Nato üzerinde çalışan yabancı görevlileri kaçıran 10 devrimci, 30 Mart tarihinde Kızıldere’de askerler tarafından ağır makineli silahlarla öldürüldü. Katliamdan sadece Ertuğrul KÜRKÇÜ sağ olarak kurtuldu.

 

Türkiye Sosyalist ve Devrimci Hareketinin tarihinde ‘Kızıldere Katliamı’ olarak bilinen olay, gerçekleşmesi ve gelişmesi sürecinde Türkiye’de ve Türkiye dışında büyük tepkilere yol açtı. Ancak yapılan bütün yanlış bilgilendirme, saptırma ve spekülasyonlara karşın devletin bu katlıamı savunması ve meşrulaştırabilmesi mümkün olmadı.  Halkın vicdanı Kızıldere’de öldürülenlerin yanında yer aldı.
İsyana duranlar, zalimin zulmüne boyun eymeyip, baş kaldıranlar kendilerinden sonra gelenlere belki daha güzel bir yaşam bırakacak başarıya ulaşamadılar. Ama ne yenilgilere ‘Kaderimiz’ deyip razı oldular, nede inançlarını zalimlere teslim ettiler. İsyanlarımı Anadolu halkına ışık tutacağına ve halk tarafından kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılacağına olan inançla bu toprağın bağrına gömüldüler.

Kızıldere olayı yargısız infazdı… Dönemin başbakanı Nihat ERİM’in günlüğünde; ‘Akşam saat 18:00’da ve Tağmaç telefon etti. Hepsi ölü olarak ele geçmiş. Saat 16.30’da nasihatın etkisi olmadığını ve devamlı bomba ve silah attıklarını görünce, Jandarma da ateş açmış. Eve sokulup girmişler, İngilizleri ölü bulmuşlar, ötekilerden sağ kalanları öldürmüşler’ ifadesi yargısız infazın itirafıdır.
Saffet Alp
Ömer Ayna
Mahir Çayan
Nihat Yılmaz
Hüdai Arıkan
Cihan Alp Tekin
Ertan Saruhan
Sebahattin Kurt
Sinan Kazım Özüdoğru
ANILARI ÖRNEK OLSUN

YORUMLAR

  1. Mustafa KILIÇ dedi ki:

    Anıları önünde saygıyla eğilirim. Ruhları şad olsun.