Dolar 34,0087
Euro 37,7277
Altın 2.731,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 26°C
Yağmurlu
Sinop
26°C
Yağmurlu
Pts 28°C
Sal 28°C
Çar 28°C
Per 28°C

Akgöl Hakkında Bilgiler

Sinop Ayancık’ta gezilecek yerler listesinde bulunan Akgöl nerededir, nasıl gidilir, yorumlar ve burası hakkında detaylı bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Akgöl Hakkında Bilgiler
11 Ağustos 2023 23:48

Akgöl, Sinop’un Ayancık ilçesinde bulunan gezilecek turistik yerlerden biridir. Doğa manzarası ile bildiğimiz Akgöl, 28.05.2018 tarihinde Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Sinop ile Kastamonu illerinin arasında Çangal dağının tepesinde yer almaktadır. Çevresinde sık Köknar ağaçları bulunur ve iki çaydan akan suyun birleşimi ile göl oluşmaktadır. Akgöl’ü ziyaret ederseniz ormanın içinde hem yeşili hem maviyi bir arada görebilirsiniz.

Akgöl Tabiat Parkı’nın özellikleri nedir, nasıl gidilir, gidince ne yapılır gibi birçok sorunun cevabını sizlere başlıklar halinde açıklayacağız. Sizde Akgöl hakkında merak ettiğiniz bir konu olursa aşağıdaki yorumlar bölümünden yazabilirsiniz. Hem sorunuzu cevaplayıp hem de yazımıza bu konuyu ekleyeceğiz.

Akgöl Hakkında Bilgiler

Sinop Ayancık Akgöl Tabiat Parkı

Akgöl Tabiat Parkında Ne Yapılır?

Akgöl Tabiat Parkı doğası, doğal güzellikleri ile bilinen turizm alanıdır. Doğaseverlerin, kampçıların, piknik yapmak isteyenlerin, fotoğrafçıların uğrak yeridir. Akgöl Tabiat Parkının içinde Orman İşletmeye ait bir bina bulunmaktadır. Orman İşletme Şeflik binası ziyaretçilere hizmet vermemektedir, fakat önünde bulunan oturma alanları ziyaretçiler tarafından kullanılabilmektedir.

1. Piknik

Akgöl’de bulunan iskele yine fotoğrafçıların vazgeçilmez noktasıdır. Eskiden bu iskeleden gölün ortasında bulunan alana tekne ile gidilip gelinirmiş. Fakat şuanda tekne bulunmamakta ve eski tarihi yapısını korumak amacıyla orada bulunmaktadır.

Akgöl, 3 dönümlük bir alanı kapsamakta olup gölün çevresinde her alanda piknik yapabilirsiniz. Bu bölgede çeşme, wc, çöp konteynırı bulunmaktadır. Piknik yapmak için çevresinde masa bulunmamakta olup kendiniz buna göre hazırlıklı gelmelisiniz. Gelirseniz lütfen çöplerinizi yere atmayınız.

2. Kamp

Doğal güzelliği, sık ormanlık alan olması nedeniyle doğa kampı severler Akgöl’ü tercih etmektedir. Kamp yapmak için de oldukça uygundur.

Akgöl Hakkında Bilgiler

Akgöl’de kamp

3. Günübirlik Gezi

Tatil turu yapanlar, Sinop’a ve Ayancık’a gezmek için gelenlerin uğrak yeridir. Ayrıca Akgöl’ün yüzeyi buz tuttuğu zaman buraya denk gelmenizi isterim. Kışın kar yağdığı zaman Akgöl eşsiz bir manzaraya sahip olmaktadır. Akgöl’ü gezip bol bol fotoğraf çekildikten sonra İnaltı Mağarısını ziyaret edebilirsiniz. İnaltı Mağarasına gelmeden önce İnaltı Doğal Yaşam alanı bulunmaktadır. Burada piknik yapabilir, bungalov evlerde konaklayabilirsiniz.

4. Fotoğrafçılık / Safari

Foto safari, fotoğraf kulüpleri, doğa sporları Akgöl’e gelerek fotoğraf çekimleri yapmaktadır. Özel günler için fotoğraf çekimi yaptırmak isteyenler de gelebiliyor fakat uzak olması nedeniyle çok tercih edilmemektedir.

Akgöl’de Ne Var?

Akgöl Tabiat Parkında içme suyu, wc, çöp konteynırı bulunmaktadır. Orman İşletme Şefliği binası önünde oturma alanı mevcuttur.

Akgöl’de Ne Yok?

Piknik yapmak için çevresinde masa/oturma alanı, çevresinde çöp kovası, yiyecek/içecek satışı yapan bir işletme bulunmamaktadır. Akgöl’e geldiğinizde her ihtiyacınızı kendiniz getirmelisiniz. En yakın yiyecek/içecek işletmesi 4 km uzaklıkta bulunan Akgöl Doğal Yaşam alanıdır.

Akgöl’e Nasıl Gidilir?

Ayancık ilçesi sınırları içinde yer alan Akgöl, Çangal dağı olarak bilinen bölgede bulunmaktadır. Sinop il merkezinden 100, Ayancık ilçe merkezinden 42 km, Boyabat ilçesinden ise 47 km uzaklıktadır. Ayancık merkezden Boyabat güzergahında ulaşım sağlanırken yollar keskin virajlı ve yer yer bozuktur. Ayrıca bazı bölgelerde şu anda (2023 yılı) yol yapımı çalışmaları devam etmektedir. Ana yoldan sonra AKGÖL tabelasından stabilize yol ile ulaşımınıza devam ediyorsunuz. Yaklaşık 5 km stabilize yol sonucunda Akgöl Tabiat Parkına ulaşabilirsiniz.

Akgöl Hakkında Bilgiler

Akgöl Yol Durumu – 2023

Akgöl’e Giriş Ücreti

Akgöl’e 2022 yılı itibariyle girişler ücretsizdir. Daha sonra ücretli olursa yazımızı güncelleyip sizlere bilgi vereceğiz.

Akgöl’ün Tarihi

Ayancık Akgöl aslında yapay bir göldür. Ayancık’ta 1930’lu yıllarda Türkiye’nin en büyük fabrikalarından olan Zingal Kereste Fabrikasının çalıştığı yıllarda yapılmıştır. İki çaydan gelen suyun bir göl olarak toplanmasının ardından oluşturulmuştur. Kesilen tomruklar çaydan yürütülerek göle kadar ulaşmaktaydı. Böylelikle hem suyu kullanarak tomrukların nakliyesi yapılıyor hem de tomruklar bir araya toplanıyordu. Bazı kaynaklara göre tomrukların Akgöl’de bekletilmesinin nedeni ise tomrukların çatlamamaları ve yumuşatmada kolaylık sağlanması için olduğu yazmaktadır.

Hazırlayan: Ahmet Can Akyol

Akgöl Videoları

Akgöl Fotoğrafları

Akgöl Hakkında Bilgiler

Akgöl Hakkında Bilgiler

Akgöl Hakkında Bilgiler

Akgöl Hakkında Bilgiler

Akgöl Hakkında Bilgiler

Akgöl Hakkında Bilgiler

YORUMLAR

  1. Anonim dedi ki:

    Akgöl 1930 lu yıllarda yapılmış bilgisi yanlıştır. Evet 1.kereste havuzu olarak kullanılmıştır. Fakat gölün yapımı 1970 li yıllardır. Gölün yapımı o zamanki orman şefi ismini hatirlaya.iyorum ama Nihat şef tarafından elektrik üretmek amaçlı olarak yapılmıştır. Gölün yapımında taş duvar dolgu sitemi kullanılmıştır. Yapımında Amcam Halit Cetinkaya ve eniştem Cemal Çelik taş duvar ustası olarak çalışmıştır.
    Ben Selami ÖZAYDIN
    Inaltı köyü koklen mahallesinde doğdum
    Emekli öğretmenim
    Saygılarımla