Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 17°C
Az Bulutlu
Sinop
17°C
Az Bulutlu
Paz 17°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 16°C

Ayancık’ta Üniversite Hayatı

Sinop Ayancık’ta üniversite okumayı düşünüyorsanız, tüm detayları ile Ayancık’ta üniversite hayatını ve ilçede yaşamayı anlatıyoruz.

Ayancık’ta Üniversite Hayatı
12 Ağustos 2023 00:10

Her tercih döneminde birçok kişinin merak ettiği konulardan biri de Ayancık Üniversitesi nasıldır, Ayancık’ta üniversite okunur mu? Bir öğrenci gözüyle Ayancık Meslek Yüksekokulu ve Ayancık’ta yaşam hakkında sizlere bilgi vereceğiz.

Sinop Üniversitesine bağlı olan Ayancık Meslek Yüksekokulu, her yıl yaklaşık 300 yeni öğrenci alımı yapıyor. Ayancık Üniversitesi için 2022-2023 yılında 330 öğrencilik kontenjan açıldı. Ayancık MYO’da 7 farklı bölüm mevcut. Asıl merak edilen konuların cevabına gelelim. Bu yazı Ayancık MYO’da okuyan öğrencilerden alınan görüşler neticesinde hazırlandı.

Ayancık Nasıl Bir Yerdir?

Ayancık, Sinop il merkezine yaklaşık 1 saat mesafede bulunan 20 bin nüfuslu bir ilçedir. 11 Ağustos 2021 yılında sel yaşanması nedeniyle bazı alanlarda karayolu bozuktur fakat yol yapımı çalışması devam etmektedir. Denizi, doğası ile sessiz sakin bir ilçedir. Hareketli gece hayatı yoktur. Geceleri genellikle sahilde bulunan cafe ve barda vakit geçirilmektedir. Sosyal aktiviteler kısıtlıdır. Sosyal ve kültürel etkinlikler genellikle Ayancık Gençlik Merkezi tarafından düzenlenmektedir. Ayancık Gençlik Merkezinin düzenlediği gece canlı müzikleri, doğa yürüyüşleri, sosyal ve farkındalık çalışmaları ile öğrenciler ders dışı zamanlarını değerlendirmektedir.

Ayancık ilçesi yazın daha hareketli ve daha güzeldir. Fakat üniversite genellikle Haziran ayının ikinci haftası kapandığı için Ayancık’ın yaz günlerini öğrenciler yaşayamamaktadır. Kış ayında havalar soğuk olmaktadır. Karadeniz iklim tipi görülmektedir ve son birkaç yıldır güzel kar yağışı olmaktadır. Gün içinde aniden yağmur yağabilir ve sonrasında tekrar güneş açabilir.

Ayancık'ta Üniversite Hayatı

Ayancık Meslek Yüksekokulu Binası

Ayancık’ta Üniversite Okumak Nasıldır?

Üniversite ortamı kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Ayancık Meslek Yüksekokulu 2021-2022 yılında ilçede yaşanan sel afeti nedeniyle bazı dersleri uzaktan eğitim ile işledi. Sel afetinden sonra eksiklikler giderildiği için 2022-2023 yılında ise derslerin tamamının örgün devam edeceğini düşünmekteyim. Üniversite binası çok eski olmayıp yakın zamanda yapıldı. Modern bir binada öğrenim göreceksiniz. Tabi ki ufak tefek eksiklikler olacak, bunları da bölüm hocalarınızla paylaşabilirsiniz.

Ayancık sürekli gece hayatı olan bir yer değildir. Sinop il merkezinde bile AVM ve sinema salonu yoktur. 2023 yılında üniversitenin içine sinema ve bowling salonu açılmıştır. Öğrencilerin genellikle hayalini kurduğu AVM ve lüks mağazalar Ayancık’ta bulunmuyor. Sinop il merkezinde Mc Donald’s ve Popeyes vardır. Ayancık’ta ise son zamanlarda lüks cafeler, börekçiler ve dönerciler açılmıştır.

Sosyal aktiviteler konusunda eksikliği mevcuttur. Fakat bu sizin kuracağınız arkadaş ortamı ve beklentilerinize göre değişiklik gösterebilmektedir. Kimi öğrenci ilçenin doğa güzelliklerinden dolayı beğenilerini belirtirken, kimi öğrenci sosyal aktivitelerin eksikliğini dile getirmektedir.

Ayancık MYO Nasıl Bir Üniversite?

Ayancık Meslek Yüksekokulu, kadrosu ile ilgili ve bilgili eğitimcilerden oluşmaktadır. Öğrenci sayısının az olması nedeniyle öğrencilerle daha çok ilgilenme fırsatı olmaktadır. Öğrenciler okuldan ve öğretim görevlilerinden memnun kaldığını dile getirmektedir. Arada istisnalar vardır tabiki.

Ayancık’ta Okumanın Artıları

  • Ayancık sessiz, sakin bir ilçedir. İnsanlar rahat yaşar. Şehir kalabalığı, trafik sorunu vs. yoktur.
  • Deniz kenarı, sahili mevcuttur.
  • Doğası güzeldir, yeşil ve maviyi bir arada görebilirsiniz.
  • Büyükşehir olmadığı için çoğu yer yürüme mesafesindedir.
  • Üniversitede eğitimcilerden daha fazla yararlanmak mümkündür.

Ayancık’ta Okumanın Eksileri

  • Küçük bir ilçe olduğu için dolmuşlar yoktur. Taksilerin haricinde sadece 1 adet dolmuş vardır. O da belirli saatlerde yolcu taşımaktadır.
  • Doğalgaz yoktur, ısınma olarak kömür kullanılmaktadır.
  • Yurt kapasitesi eksikliği mevcuttur.
  • İlçede 11 Ağustos 2021’de yaşanan sel afetinin ardından barınma sorunları ortaya çıkmıştır. Kiralar yüksektir. Kiralık ev bulmakta zordur.
  • Sosyal faaliyetler genellikle Ayancık Gençlik Merkezi tarafından düzenlenmektedir.

Sizin de bunların haricinde eklemek istediklerini varsa, aşağıdaki yorumlar bölümünden yazabilirsiniz.

Ayancık'ta Üniversite Hayatı

Ayancık’ta gün batımı

Tavsiyelerim

  • Ayancık Gençlik Merkezinde “Gönüllü Genç” olarak çeşitli etkinliklere katılın. Böylelikle hem çevreniz genişler hem de boş vaktinizi farklı aktiviteler ile değerlendirmiş olursunuz.
  • Kendinize bir hobi edinin ve onunla uğraşın.
  • Üniversite okumak sadece gece hayatı yaşamak demek değildir. Geleceğe yönelik kendinize yatırım yapın.
  • Günümüzün ve geleceğin mesleklerinden olan video editleme, grafik tasarım, photoshop, e-ticaret, sosyal medya gibi konularda eğitim alın. (Bana ulaşabilirsiniz)
  • İmkan buldukça gezilere katılın veya düzenleyin. (Gezi düzenlemek için bana ulaşabilirsiniz)
  • Küçük ilçenin eksikleri, dezavantajları olduğu gibi avantajları da mevcut. Çevrenizdeki insanlarla fikir alışverişi yapın.
  • Boş vaktinizi para kazanarak değerlendirebilirsiniz. Bu sadece cafe’de garsonluk yapmak demek değildir. Elinizdeki telefonu kullanarak veya sosyal medya hesabı açarak para kazanabilirsiniz. (Fikir alışverişi için bana ulaşabilirsiniz)

Ayancık’a nasıl gelirim?

Ayancık’a Sinop Merkezden minibüslere binerek gelebilirsiniz. Samsun, Ankara, Kastamonu, İstanbul ve Ankara gibi illerden direk olarak otobüsler mevcut. Sinop Merkezden Ayancık’a gelen minibüsler, genellikle en son saat 19.00 – 19.30’da kalkıyor. Daha geç saatte minibüs bulamazsınız. Ayancık Minibüsleri için Sinop Kurtuluş yezanesini arayabilirsiniz.

Hazırlayan: Ahmet Can Akyol

Instagram: @ahmetcanakyol

ETİKETLER:
YORUMLAR

  1. emk.öğ.Zuhal Karahan Kara dedi ki:

    Ayancık’ta spor çeşitleri çoğaltılabilir.At sporu için bir alan tahsis edilemezmi.pedal ,kano,yelken,ata sporumuz okçuluk,voleybol,futbol,basketbol vs.öğrenciyi masa başından kaldırmak ,temiz hava da yormak lazım.Cep telefonu ve bilgisayardan aldığı radyasyonu doğada üstünden atmalıdır.