Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 16°C
Çar 16°C

Üniversite Tercihleri İçin Öneriler

Makine Mühendisi Prof.Dr. Ali ORAL
2 Ağustos 2023 16:03

Makine Mühendisi Prof. Dr. Ali Oral’ın kaleminden…

20 Temmuz 2023 günü ilan edilen ve heyecanla beklenilen üniversite sınav sonuçlarının ardından üniversite sınav tercihleri için geriye sayım devam ediyor. Çok kısa bir süre sonra tercih formlarınızı doldurarak yerleştirme sonuçlarının ilanına kadar yeni bir heyecanlı bekleyiş başlayacak.

Tercihlerinizi yaparken önceliğiniz ne olmalı? Aldığınız puan, yerleştirmeye esas sıralamadaki yeriniz, yeteneklerinize uygun ve sevdiğiniz bir bölüm, mezuniyet sonrası iş olanakları, üniversitenin bulunduğu il, ulaşım kolaylıkları, üniversitenin öğrencilere sunduğu olanaklar, yurt imkanları ve bunlar gibi bir çok parametre tercihlerinizi belirleyecek.

Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi olarak öğrencilerime: “Neden makine mühendisliğini tercih ettin? Neden Balıkesir Üniversitesi?” diye sorduğumda bazen; “aldığım puana göre tercihte bulundum” veya “ailem makine mühendisi olmamı istediği için yazdım”, “Yaşadığım şehire yakın olduğu için Balıkesir’i tercih tettim” gibi yanıtları aldığım olur. Şüphesiz ki her tercih çok değerlidir.

Tercih yaparken aşağıda belirtilen konuları dikkate almanız geleceğinizi daha iyi şekillendirmenize katkı sağlayacaktır.

  • Hedeflerinizi ve İlgi Alanlarınızı Belirleyin: Hangi alanda ilgili ve yetenekli olduğunuzu değerlendirin. Sorulara verdiğiniz doğru yanıtlar, yetenekli olduğunuz alanları belirlemede sizlere yardımcı olacaktır. Hangi bölümler sizi gerçekten heyecanlandırıyor? Gelecekte hangi işi yapmak sizi mutlu eder? gibi soruların yanıtlarını verip kariyer hedeflerinizi göz önünde bulundurarak uzun vadeli planlarınızı belirleyin.
  • İlgilendiğiniz Üniversite ve Bölümle İlgili Araştırma Yapın: Tercih edeceğiniz üniversitelerin ve bölümlerinin eğitim kalitesi, akademik kadro, akreditasyon durumu, laboratuvar imkanları, staj fırsatları ve mezunların iş bulma oranı gibi konularda araştırma yapın. Mümkünse tercih etmeyi düşündüğünüz üniversite ve bölümleri ziyaret edin, tanıtım günlerine katılın.
  • Danışmanlık ve Öğrenci Görüşleri: Öğretmenlerinizden ve okulunuzun rehberlik biriminden yardım alın. Ayrıca, daha önce o üniversitelerde veya bölümlerde okuyan öğrencilerle-mezunlarla iletişime geçerek üniversite ve seçeceğiniz bölümle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • Gelecekteki İmkanlar: Mezun olduktan sonra kariyer fırsatları ve yüksek lisans yapma imkanlarını düşünün. Üniversitenin, size sağlayabileceği kariyer desteği ve iş dünyasıyla bağlantıları da önemlidir.
  • Ailenin ve Arkadaşların Görüşleri: Ailenizin ve arkadaşlarınızın fikirlerini alabilirsiniz, ancak son kararı siz vermelisiniz. Kendi hedeflerinizi ve isteklerinizi göz ardı etmeyin. Yaşam sizin, karar sizin.
  • Konum ve Yaşam Tarzı: Üniversite tercihinde konum önemlidir. Şehirde mi yoksa kampüste mi yaşamak istersiniz? Şehir büyüklüğü, sosyal aktiviteler, ulaşım olanakları, öğrenci dostu şehirler gibi faktörleri göz önünde bulundurun.
  • Barınma Olanakları: İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda öğrencilerin barınma ihtiyaçları önemlidir. Tercihlerinizde şartlarınızı değerlendirmeniz de önemlidir.
  • Üniversitelerin sosyal imkanları: Üniversite hayatınızda daha mutlu ve tatmin olmanızı sağlayacaktır.
  • Sıralama: Tercihlerinizi yaparken sadece yerleştirmeye esas sıralamanızın yakın civarındaki bölümleri değil bu sıralamanın üstünde ve altında bulunan üniversiteleri de tercih listenize almalısınız. Örneğin: Yerleştirmeye esas sıralamanız 25000 ise 10000-40000 arasında yer alan bölümleri sıralamanıza dahil ediniz.
  • İkinci Tercihler: Hayal ettiğiniz üniversite ve bölümü ilk sıraya koymak önemlidir, ancak B ve C planları yapmak akıllıca olacaktır. İkinci ve üçüncü tercihlerinizi de belirleyin.

Tercih yaparken önceliğiniz seveceğiniz ve gelecekte sizi mutlu edecek bir bölüm olmalıdır. Geleceğinizi şekillendirmek üzere çıktığınız bu yolda siz değerli gençlere başarılar diliyorum.

Haftaya : 3 Boyutlu Yazıcılar

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.