Dolar 32,5047
Euro 34,9280
Altın 2.437,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 20°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 16°C

Chp’li Karadeniz İklim Değişikliği Konferasına Katıldı

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP22) Fas’ın Marakeş kentinde başladı.

Chp’li Karadeniz İklim Değişikliği Konferasına Katıldı
15 Kasım 2016 12:11

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP22) Fas’ın Marakeş kentinde başladı. CHP Sinop Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Barış Karadeniz’in de katıldığı 22’inci Taraflar Konferansında, Paris Anlaşması’nı imzalayan devletlerin temsilcileri bir araya geliyor.

Konferas’ta Türkiye’yi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan Başkanlığındaki TBMM Çevre Komisyonu Üyeleri ve Bakanlık yetkilileri temsil ediyor. Türkiye, Paris Anlaşması’nı 22 Nisan 2016 tarihinde imzaladı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 192 ülkenin imzaladığı anlaşmaya Türkiye henüz taraf değil. Anlaşmaya imza koyan ABD, Çin ve AB ülkeleri olmak üzere bu güne kadar 105 ülke taraf oldu. Türkiye, gelişmekte olan bir ülke olarak Paris Anlaşması altında Yeşil İklim Fonu gibi uluslararası finansman araçları ve teknoloji desteklerinden yararlanma talebinin kabul edilmesi durumunda anlaşmaya taraf olacağını bildirmişti. Türkiye bu talebe ilişkin kararın Marekeş’teki 22’inci İklim Konferansı’nda alınmasını bekliyor.

Paris Anlaşmasını ve konferansı değerlendiren CHP Sinop Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Barış Karadeniz, küresel çevre sorunlarının başında gelen küresel ısınma veiklim değişikliği, çölleşme, kuraklaşma, erozyon süreçlerinin yakın geleceğin evrensel tehdidi olduğu söyledi. “İklim değişikliği ve kuraklığın etkilerini azaltan, su kaynaklarımızın verimli ve doğru kullanımını sağlayacak politikalar üretmek yalnızca Türkiye’nin değil bütün dünyanın sorunudur” diyen Karadeniz şöyle devam etti: “Burada, tarihi önemdeki iklim anlaşmasından yaklaşık bir yıl sonra ülkeler kararın uygulamaya nasıl aktarılacağı konusunu görüşmek üzere toplandı.  Devlet temsilcileri Paris İklim Antlaşması’nın hayata geçirilmesi yönünde süreçleri ve takvimi belirlemek üzere bir aradalar. Toplantılarda, yoksul ülkelerin iklimin ısınmasının etkilerine nasıl uyum gösterebileceklerini, iklim konusunda farklı hedeflere göre hareket eden ülkelerin birbiriyle nasıl uyum sağlayacakları görüşülüyor. Zararlı gazların emisyon değerinin çok yükseldiği iklim zirvesi toplantılarının bu tehlikeye karşı devletlerin ortak mücadele vermesi için büyük bir fırsat. Küresel ısınmanın 2 derece ile sınırlanması amaçlanıyor. Bunu uygulamaya koyabilmek için gereken temel hedefler belirlendi ki, güneş ve rüzgar enerjisine hızlı bir geçiş ile su kaynaklarının korunması yol haritasının en önemli unsurları. Türkiye anlaşmayı imzaladı ama henüz anlaşmaya taraf değil.  Türkiye’nin bir talebi var. Uluslararası finansman araçları ve teknoloji desteklerinden yararlanma talebi.Türkiye olarak bu toplantıda bu talep ile ilgili karar alınması için girişimlerde bulunuyor.”

baris-karadeniz-cop22

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.