Dolar 32,3190
Euro 35,1206
Altın 2.301,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Yunanistan Sol Vurdu…

29 Ocak 2015 14:06

Erdoğan Erkaymaz

41 Yaşında yürekli bir adam ve bu yürekliliği yüzünden CHE dan esinlenerek, Yunanistan gibi tutuculukta bizden bile beter olan ülke de, Yeminini İncil üzerine el basarak değil, politik ant içerek yapan, ülkesinde sol güç birliği yaparak örnek oldu. Radikal sol Koalisyon’u bir araya getiren ÇİPRAS sonu nasıl olur bilmem ama tarih yazdılar.

Hayrettin Kaya

 

25 Ocak günü Yunanistan’daki genel seçimlerde 149 milletvekili ile parlamentoya giren SYRİZA Partisi 24 Eylül 2010’da Edirne’deki “Sınırlar kaldırılsın, Silahlanmaya Bütçe Ayrılmasın” eylemine katılmış bir partidir.  Emekten, demokrasiden, insan haklarından yana politikalarla kitlelere ulaşarak başarıya ulaştılar. “Yunan halkı, Yunan Sermayesinin AB ile işbirliği içinde kendisine biçtiği “FEDAKARLIK” yada “KEMER SIKMA” politikalarına isyan ediyor” söylemleriyle sonuca vardılar.

 

Şimdi ortak düşünce “Yunanistan’daki değişimin içeriği ve ulaşabileceği boyutları kestirmek kolay değil. Bu değişimin Türkiye’yi, Avrupa’yı ve Dünya’yı nasıl etkileyebileceğini kestirmek, hiç kolay değil. Ancak değişime solcular öncülük edecek” deniliyor.

 

Bekir COŞKUN’un 28 Ocak tarihli “Yunanlı dediğin Cennet Yüzü Göremez…” başlıklı yazısının bir bölümünü paylaşmak istiyorum. “Yunanistan’da iki bürokratın karıştığı yolsuzluk ortaya çıkınca, ’80 bin kişi’ parlamentonun önündeki Syntagma Meydanı’nda toplandı… Kıyamet koptu ve iktidarın gidiş süreci başladı… ve önceki gün iktidarın gidiş süreci başladı… ve önceki gün iktidar değişti… Bu hala ‘Soyuyorlarsa beni soyuyorlar sana ne?’ diyor.

 

Seçim öncesi programını şu başlıklarda sunmuştu; 

Borçların kısmen silinmesi

Bedava elektrik: Yoksulluk sınırı altında olanlara…

Gıda ve kira desteği: İhtiyacı olanlara.

Sağlık ve emeklilik maaşları reformu: Sağlık hizmeti ücretsiz, emekli maaşları iyileştirmek.

Ulaşım reformu: Yoksulluk sınırı altı olanlara ve uzun süre işsiz kalanlara özel toplu taşıma kartı.

Zenginlerin vergilendirilmesi:

İstihdam programı

Ödenmeyecek borçların silinmesi

Asgari ücret: 751 Euro’ya çıkarılacak.

Yunanistan’daki seçim; Avrupa geneline yayılmış “Kemer sıkma politikalarının işe yaramazlığınızı dair bir tepkiydi… Avrupa’da ilk kez radikal sol partinin iktidara gelişi kimilerini umutlandırırken kimilerine endişe yaratmıştır. Kamu borç oranları yüksek olan İtalya, Portekiz, İrlanda, Belçika, İspanya ve Fransa gibi diğer Avrupa ülkelerinin siyasi tablolarına da yansımı bunu zaman gösterecek. Yunanistan sol vurdu, İŞİD Kobani’de vuruldu. Mesajı alanlar olmuştur.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.