Dolar 32,3868
Euro 35,0513
Altın 2.325,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 16°C

Yalanlanmayan Habere Tekzip

13 Haziran 2016 17:47

TEKZİP’in sözlükteki karşılığı “yalanlama” olan kelimedir.

TEKZİP’in sözlükteki karşılığı “yalanlama” olan kelimedir. Bu terim genelde gazetede çıkan haberlerde haberin muhatapları tarafından yalanlandığında kullanılır. Bazı durumlarda da gazete yanlış yapılan bir haberin muhataplarının mağdur olması durumunda kendisini yalanlar yani konu hakkında TEKZİP yayınlar. 10 Haziran günü “sözcü” gazetesinde bir tuhaf tekzip görünce bu hafta yazı konum oldu.

Hayrettin Kaya

 

Dönemin Ulaştırma Bakanının oğlu 19 Nisan 2016 günü sözlü gazetesinde birinci sayfadan yayımlanan haberde “Singapur’da olduğu ve bir kumarhane de oyun oynarken çekilmiş fotoğraf, ‘Bakanın oğlu kumar masasında’ başlığı altındaki haber” üzerine… Avukatları gazeteye tekzip yollayarak haberin; sinsi bir provakatif komplo’ olduğunu ileri sürmüş. Söz konusu gazete bunu da haber yaparak manşetine taşıdı.

 

İktidarın Muhalif medyayı, yargı üzerinden kıskaca alma harekatı, giderek hukuk garabetine dönüşüyor. Adaletin terazisi, iktidardan yana tartmaya devam ederken, basın özgürlüğünün üzerine net bir şekilde çiziliyor, haberin kutsallığı, haber almak hakkı ve özgürlüğü çöpe atılıyor. Bu konudaki olay yalanlanmamasına ramen mahkeme yalanlanmayan haber için tekzip kararı verebiliyor.

 

Konuyla ilgili olarak Basın Konseyi Başkanı Pınar TÜRENÇ “Bu haber tamda ödül hak edecek bir habercilik örneği. Haberi yapan gazeteciyi ancak kutlayabiliriz. Çünkü kamuya mal olmuş herkesin yaşamı, dünyanın her yerinde haberdir. Kişiler şeffaf olmalıdır. Gazeteciler de bunlarla ilgili kamuoyunu bilgilendirir. Haberle ilgili cezai yaptırımda olamaz. Türkiye Gazeteciler Fedarasyonu Türkiye’de basın özgürlüğünün önündeki engellerin her geçen gün daha da arttığını gösteriyor. Gazetecinin yaptığı haberde suç varsa adli makamlara başvurulur. Mahkemelerin verdiği kararlar önemlidir. Artık tekzipler amacın dışında kullanılıyor. Basın hürriyetine engel olma işlevi görüyorlar”.

 

Ülkemizin önce gelen hukuk insanlarımızda görüşlerini belirtip; Sabih KANADOĞLU “Bu tekzip kararı yargının ne hale geldiğini gösterir. Görünen bir gerçeğe tekzip kabul edilir mi? Böyle mahkeme olur mu?” İlhan CİHANER” Tekzibi gerektiren yasanın öngördüğü bir durum yok. Doğrudan doğruya politik bir tekziptir. Basın özgürlüğüne saldırmıştır.” Celal ÜLGEN” Başbakan, bakan ve yönetici çocuklarının, etik dışı davranışları her zaman, her yerde haber değeri taşır. Bu gaf niteliğinde bir karardır.” Demişlerdir. Oysa biz biliyoruz ki; “Basın kanununa ve Yargıtay içtihatlarına göre gerçekse, güncelse, kamu yararı taşıyorsa ve kişisel hakaret içermiyorsa her habaer yayınlanabilir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.