Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 15°C

ÜNLÜ RESSAMLAR ve ESERLERİ EYLÜL'DE SİNOP ve AYANCIK’TA

26 Ağustos 2014 21:37

Erdoğan Erkaymaz

Sinop Belediye başkanımız sayın Baki ERGÜL’ün davetiyle İstanbul “Güzel Sanatlar Birliği Derneği” sanatçıları 15 Eylül 2014 Pazartesi günü; Büyük Kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk’ün ilimize geldiği bu anlamlı günde otuzun üzerinde eserleriyle sergi açacaklardır. Sergi hafta boyunca devam edecektir. 17-19 Eylül tarihlerinde ilçe kaymakamımız sayın Suat YILDIZ’ın daveti ile yirminin üzerinde eserleriyle ilçemizde sergi açılacaktır.

Hayrettin Kaya

 

Güzel Sanatlar Birliği Derneği; 1909 yılında kurulan ve yüzyıllık tarihi boyunca farklı evrelerden geçen “Osmanlı Ressamlar Cemiyeti” Cumhuriyet dönemine miras kalan ender kurumlardan biridir. 1973 yılından bu yana Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği adı altında etkinliğini sürdüren bu seçkin kurum Türk sanat tarihinin gelişimi içinde sahip olduğu saygın konumun getirdiği sorumluluk bilinci ile, güncel yorumlarıyla geleneksel Türk resmine sahip çıkarken; aynı zamanda plastik sanatlar alanındaki çağdaş yaklaşımları da destekliyor.

 

Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği; Türk ressamlarının bir çatı altında birleşmesi fikri ressam Ruhi AREL’in öncülüğünde sanayi-i Nefise Mekter-i Ali’sinden mezun ilk Türk ressamları tarafından 1909 da Üsküdar da “Osmanlı Ressamlar Cemiyeti” kurulmuş ve o dönemin önemli isimlerini bünyesinde toplamıştır. Cemiyet, 1916 yılında Türk ressamları tarafından açılan ilk toplu sergiyi, Galatasaray lisesinde, 48 sanatçının katılımıyla gerçekleşmiştir.

 

1921 de “Türk Ressamlar Cemiyeti” olarak adını değiştiren cemiyet 1926 da merkez olarak tahsis edilen Alay Köşkünde, resim, heykel, müzik, edebiyat, tiyatro ve mimari şubelerini içeren “ Türk Sanayi-i Nefise Birliği”ni kurmuşlar. 1929 dan itibaren “Güzel Sanatlar Birliği” adı altında faaliyetlerine devam eden cemiyetin resim şubesi 1973 yılında “Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği” adını almıştır.

 

1985 tarihli oluşumundan bu güne,  Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği, Türk sanat tarihinin gelişimi içinde sahip olduğu saygın konumunun getirdiği sorumluluk bilinci ile güncel yorumlarıyla geleneksel Türk resmine sahip çıkarken aynı zamanda plastik sanatlar alanındaki çağdaş yaklaşımları da desteklemektedir. Yurt içi ve yurt dışı sanatsal ve kültürel etkinlik hedeflerinin yanı sıra, kültürel miras ve kimlik konularında da duyarlı bir yol izlemeyi de ana hedeflerinden biri kabul etmiştir.

 

İlimiz ve ilçemiz de sergiye katılan 10 sanatçının ilimizde 30, ilçemizde 20 toplamda 50 eseri; sulu boya, tuval üzerine akrilik, yağlı boya, pastel ve karışık tekniklerle çalışmalardır. Sanatçılar kendi seslerini, özgün anlatım şekilleri ve farklı yorumlarıyla ortaya koymuşlardır. Fikirlerini uygun malzemelerle ifade eden sanatçılar, değişik yorumlarla kendilerini yansıtacaklar. Her bir eser sanatçının niyeti doğrultusunda tutarlı olduğundan karar, algılama işlemi alıcıya bırakılmıştır.

 

Bu sergilerdeki eserlerin sanatçıların adları; alfabetik sıra ile ; Aynur YILDIRIM, Ayşegül BAYRAKTAR, Feryal TANERİ, H.Fehmi BİLDİK, Mahbube AKAR, Nazan AKPINAR, Nihal GÜRES, Nilüfer ÇİLE, Özlem Kalkan ERANUS, Salime KAMAN, Selçuk UÇKU, Verjin ŞABCI’dır. Bu sanatçılarımız çeşitli duygularla beslenen, her biri tek ve eşsiz bir izge bütünüyle karşı karşıya gelmemizi sağlayan “Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği” üyesi sanatçılarımız yapıtlarıyla sanatseverler önce ilimiz ve ilçemizde buluşacaklardır.

 

Bu buluşmayı sağlayan “Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği” başkanı sayın NAZAN AKPINAR hanımefendiye, kültürel etkinlikler ve sanatsal faaliyetlerde desteklerini hiç esirgemeyen bu ortamı sağlayan değerli büyüğüm Sinop Belediye Başkanımız BAKİ ERGÜL’e, kendi görev alanında büyük bir istek ve özveriyle ve yoğun çalışma temposuna kültürel ve sanatsal katkı sunmayı da biz Ayancıklılardan hiç esirgemeyen, bu sanatçıları ayancık sanatseverlerle buluşmayı sağlayan ve katkı sunan kıymetli kaymakamımız sayın SUAT YILDIZ’a ve bizi bu ressam arkadaşlarımızla buluşmamıza sanatsal köprü olan ülkemizin değerli sanatçısı ve aile dostum ressam AYŞEGÜL BAYRAKTAR hanımefendiye teşekkürlerimi iletmek isterim. ( DEVAMI HAFTAYA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.