Dolar 32,3712
Euro 34,9854
Altın 2.326,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Sinema Salonu Yok Ama Festival Var

8 Aralık 2014 16:33

Erdoğan Erkaymaz

Bu haftaki yazımı bir sinemacı kızın babası olarak 20. Gezici Festivali ilimizde 4. Kez ev sahipliği yapan Sinop Kültür ve Turizm derneği Başkanı Sayın Fahri BOSTAN kardeşimin daveti ile katıldım. Açılış filmin galası (Karışık Kaset) izlenimlerim üzerine yazımı yazacağım. İlimize 4. Kez taşıyan ve 20.sini kutlayan Ankara Sinema Derneği Başkanı Dr. Ahmet BOYACIOĞLU’nun önderliğinde emek veren arkadaşlarına bir sinema sever olarak teşekkür ve şükranlarımı sunmak isterim.
 
 
Ankara Sinema Derneği’nin katkılarıyla ilimize gelen ‘Gezici Festival’ Sinop Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda açılış galasında izleyicisiyle buluştu. Geceye yoğun ilgi gösteren Sinoplular sinemayı özlediklerini o yoğun kalabalık ve izdihamla bir kez daha ilgili ve yetkililere mesajını verdiler… Gecenin sunuculuğunu yapan değerli sanatçılar Derya ALABORA ve Derya DURMAZ sahneye sırasıyla Turizm Derneği Başkanı Fahri BOSTAN, Gezici Festival Başkanı Dr. Ahmet BOYACIOĞLU, Sinop Belediye Başkanı Baki ERGÜL yaptıkları kısa konuşmalarla festivalin önemi üzerinde durdular. Belediye Başkanı Ergül teşekkür konuşmasında emeği geçenlere; ‘İstanbullu olarak hiçbir şehri kıskanmadım, Sinop’u görünceye kadar’ başlığında yazısını yazan değerli gazeteci Alin TAŞÇIYANI ve salonda bulunan büyük usta Tuncel KURTİZ’in eşi Menend KURTİZ’e özel teşekkürlerini sundu.
 
Konuşmalar sonrası kısa metrajlı filmle başladı sinema seyri. ‘Çok sevdiği tüpte çikolata kremasından alabilmek için amcasının valizine saklanarak, Ermenistan’dan Türkiye’ye geçmeye çalışan 4 yaşındaki Ermeni Kızın hikayesini anlatan film ZİAZAN Derya DURMAZ’ın filmi ile gece başladı. Aynı zamanda oyuncu olan Derya DURMAZ’ın bu filmi; Paris Güney Doğu Avrupa Sineması Festivalinde juri Özel Ödülü, Atıf YILMAZ kısa film yarışmasında birincilik ödülü, Cannes’te juri ödülü ve izleyici ödülü kazanmış bir film…’ harikaydı.
 
Gala Filmi, Karışık Kaset Filmine gelecek olursak; Ulaş (Sarp APAK) İrem (Özge ÖZPİRİNÇCİ) aynı apartmanda yaşayan komşu çocuklardır. Beraber oynar, beraber okul servisi beklerler. Ulaş İrem’e aşıktır. Ama bu düşüncesini bir türlü açamaz. Bu durumun farkında olan babası Ulaş’a bir kasetle duygularını anlatmasını tavsiye eder. İrem’in doğum gününde hediye olarak vermek üzere onlarca Karışık Kaset dolduracaktır… 20 yıldır tanışık olmalarına rağmen beraber olamayan bir çiftin öyküsünü içeren filmi Yönetmen; Tunç ŞAHİN tarafından sinema severlere sunulmuştur.
 
Bir parantez de Sinop fenomeni olan Festivale konuk olarak katılan Arin TAŞÇIYAN’ın 13.12.2011 tarihli yazısının bir bölümünden bahsetmek istiyorum. ‘Bir İstanbullu olarak hiçbir şehri kıskanmadım… Sinop’u görünceye dek! Ortasından deniz geçen bir şehirde yaşamanın sefasını sürerken, denizin ortasından bir şehre hayran oldum! Sinop’ta bütün yollar denize çıkıyor! Kuzeyi de deniz, Güney’i de! Üstelik hem KARADENİZ hem AKDENİZ! Doğa nasıl cömert davranmış Karadeniz’in bağrına uzanan Sinop’a!’  Sahneye davet edildiğinde o da artık bir Sinoplu olduğunu anlatması büyük alkışlarla karşılık buldu.
 
Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fahri BOSTAN’a teşekkürlerimi sunmak için birlikte olduğumuzda ‘4.’üncü kez Gezici Festivale ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu akşamki gösterinizde salon doldu taştı. 3 gün boyunca gösterime girecek filmlerimiz 5 Aralık; (Karışık Kaset) 2 gösterim. 6 Aralık Cumartesi 13:30 (İki gün Bir Gece) 14:00 (Tuncer KURTİZİ ile yola devam) 16:00 (Ben o değilim), 19:00 (Toz Ruhu Annem Sinema Öğreniyor) 7 Aralık Pazar 11:30 (Konuşma) 14:00 (Balık) 16:00 (Neden Torkovski okumuyorum) 19:00 (Annemin Şarkısı) filmleri gösterime sunulacak. 3 gün boyunca dolu dolu Sinopluları filmlerle buluşturacağız. İlimizde Sinema eksikliğini gezici festivalle yaşattığımız için mutluyuz.’ Dedi. Daha ne yazayım… Fahri BOSTAN nezdinde dernek yönetimini ve katkı sunan her kese Sinema severler adına binlerce teşekkür. Bir şey dikkatimi çekti. Gezici Festival Kültür Bakanlığı desteğine rağmen Sinop Kültür Müdürlüğü’nden kimseyi göremedim.

Hayrettin Kaya
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.