Dolar 32,3753
Euro 35,0108
Altın 2.325,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 16°C

İzmir’in dağlarında çiçekler açar

12 Eylül 2017 11:43

İzmir’in dağlarında çiçekler açar.
Altın güneş orda sırmalar saçar.
Bozulmuş düşmanlar hep yel gibi kaçar.
Yaşa mustafa kemal paşa,yaşa;
Adın yazılacak mücevher taşa.

Hayrettin Kaya

İzmir Marşı (bir iddiaya göre aslen Kafkasya Marşı) Bu marş herhangi bir partinin değil “Türkiye’nin Marşıdır. Kurtuluşu, bağımsızlığı anlatır. Mustafa Kemal’i hatırlatır. 95. Yıldönümünü kutladığımız 9 Eylüller Kuvayı Milliye atlıların İzmir’e doğru koştuğu yıldönümüdür. “30 Ağustos Zafer Bayramı’ndan “9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu” 9 Eylül 1922 sadece İzmir’in kurtuluşu değil Türkiye’nin de kurtuluşudur. Bir milletin yoktan var oluşunun simgesidir.

Yine; İzmir Marşı’nda yer alan, “İzmir’in Dağlarında Çiçekler Açar” cümlesindeki o çiçekler aslında kadınlarımızın yaptığı bayraklardır. O işgal sırasında Kuvayı Milliye atlarının geldiğini duyan kadınlarımız büyük bir coşkuyla, özgürlüklerine kavuşmanın mutluluğuyla el yapımı bayraklar üretmişler ve evlerine onları asmışlar. Sözü geçen o çiçekler işte o bayraklardır.

Yine son günlerde (Hatta yıllarda) bayramlarda, konserlerde, kutlama programlarında hatta düğünlerde en çok seslendirilen eserlerden biridir “İzmir Marşı…” Marşın sözleri; bir başkaldırışı, güçsüz sanılan zaferini içeren bir manifesto gibi kitlelerin “Ortak Zemin” çağrısı… Özellikle söyleyenlerin Cumhuriyetimize vurgusu ve ortak değerimiz “Mustafa Kemal” adını hep bir ağızdan dillendirmeleri yarınlara umutla bakılması mesajıdır.

Cumhuriyet dönemimizin belki de en sıkıcı dönemlerinden birinin yaşandığı şu günlerde dinleyince insana bir şeylerin dur deme isteği uyandıran İzmir Marşı bir düğünde de bu kadar muhteşem duygular uyandırır. Kardeşden önce sevdiğim değerli dost arkadaşım Bülent Gökmenoğlu’nun biricik güzeller güzeli kızı Filiz ve Fırat’ın düğününün bir bölümünde; beyazlar giymiş kızlar arasında gelin damat İzmir Marşıyla sahneye meşaleler arasında girdi, gelin hanım davulla marşa ritim tuttu tüm misafirler marşı okuyan sanatçı Volkan Konak’ın sesini bastırırcasına eşlik etmeleri görülmeye değerdi… Bu vesileyle gençlere ömür boyu mutluluklar diliyorum.

Ulusal Kurtuluş Savaşımızın ruhunun yansıması olan harika marş dinlenince hem coşuluyor hem de hayal edemeyeceğimiz zorlu koşullar altında canlarıyla, kanlarıyla savaşan kahramanlar anmadan edilmiyor… İzmir Marşı; Atatürk ilke ve inkılaplarını sonuna kadar yaşatacak olan bizlerin gür şeklide söylemeye devam edeceğimiz marştır. Bu marş Atatürkçülüğün ayak sesidir. Yaşa Mustafa Kemal Paşa! Yaşa! Adın yazılacak Mücevher Taşa!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.