Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 18°C

Her Kan Bir Can (Ayancık Kan Bağışlıyor)

16 Şubat 2018 17:07

(Ayancık Kan Bağışlıyor)

Kan bağışı gönüllülerin kan alma merkezlerine giderek kan verebilirler. Ülkemizde üniversite, SGK, Kızılay ve bir çok kan istasyonlarına giderek kan bağışında bulunabilirler. Kan verecek kişinin 18-65 yaşları arasında olup en az 50 kg olmalıdır. Kan verecek kişi, en fazla bir seferde yarım litre kan verebilir. Yani kanının yüzde 8-9 arasında alınır. Kan vermeden önce gönüllüye verilen gerekli form doldurulduktan sonar, parmaktan alınan kan ile kan grubu ve hemoglobin miktarı kontrol edilir. Tansiyon ölçülür normal değerler içerisinde olduğu taktirde 10 dakikada kan alınır.

 

Başta kızılay olmak üzere bir takım sağlık kuruluşları kan bağışının önemini anlatan duyurular yapmakta, kampanyalar düzenleyerek insanlarımızı duyarlı olmaya çağırmaktadır. İlçemiz de de “Ayancık Devlet Hastanesi” başhekim Uzm. Dr. Hasan Ergenç 19 Şubat 2018 Pazartesi günü “Kan Bağışı” kampanyası başlatıyor. 19-20-21 Şubat günleri  Ayancık Devlet Hastanesi’nde 22-23 Şubat Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda bağışçıları bu ulvi görev için bekliyorlar…

Sağlık kuruluşlarında; kazalar ve hastalıklar meydana gelmeden yeterli miktarda kan bulundurmak zorundadır. Buna ihtiyaç duyabilecek olan yakınlarımız, ailelerimizden biri hatta kendimiz olabiliriz. Bu konuda duyarlı olmalıyız. Bağışlarımız yanlızca kan değil, aynı zamanda can da olabilir. Yapacağımız kan bağışıyla bir insanın hayatına devam edebilir. Bu büyük mutluluğu yaşamaya ne dersiniz?

Bilinen bir gerçek; Kan üretilemeyen bir dokudur. Halen tek kaynağı sağlıklı bağışçı insandır. Kan bağışladığımızda; Verdiğimiz kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azalır. Bağışçıda baş ağrısı, stress yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Bağışçı her kan verdiğinde; AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur.

Ülkemizde yılda yaklaşık olarak 500 bin unite kan bağışlanmakta olduğu bilinmekte. Türkiye nüfusuyla oranlandığında bağış oranının yüzde 1,49 olduğu ortaya çıkıyor. Bu oran Fransada yüzde 6,55, Danimarka’da yüzde 8.61, Macaristan’da yüzde 5.86’dır. Ülkemizde kan bağışının yüzde 35 askerlerden alınıyor. Hayatımız da bir sürü güzel şey vardır. Bu güzellikleride yaşayınca mutlu oluruz. Her kan bağışı, başkası için yaşam şansıdır. Sizin sayenizde birini hayata bağlamış onu sevdiklerinden ayırmamışsanız bundan daha önemli ne olabilirki… Bağışlanan her kan umutla beklenen bir armayandır. 19 Şubat 2018 Pazartesi günü başlayan kampanyada sağlıklı tüm hemşehrilerimiz yerini alacaktır.

Senanur DEMİRBAŞ’ın “Kan Bağışı” adlı şiirinin son bölümüyle bitirmek istiyorum.

Paylaşılsın bütün kanlar,
Kardeş olsun insanlar.
Kan bulunamıyor diye,
Yitip gitmesin canlar.

 

Her ünite kan bir can demek,
Kan bağışlamayı sevmek gerek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.