Dolar 32,3346
Euro 35,2006
Altın 2.247,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 12°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 10°C
Cts 12°C

Hasta Sıempre, Adıos Comandante Fidel Castro

29 Kasım 2021 10:34

“Fidel Alejandro Castro Ruz”

“Fidel Alejandro Castro Ruz” kübalı Marksist- Leninist devrimci ve Küba devriminin önderi 90 yaşında hayata gözlerini yumdu. Sakalı, prosu ve haki üniformasıyla kuşkusuz 20. Yüzyıla damgasını vuran bir liderdi. ABD’nin burnunun dibinde, batı yarı kürenin ilk Marksist devletini kuran ve dünyanın en uzun süre iktidar da kalan kominist lideriydi. Fidel Castra ‘Doğuştan siyasetci değilim’ derdi. Ancak sözlerine; “Fakat çok genç yaştan itibaren dünyanın gerçeklerini anlamama yardım eden şeyleri yakından takip ettim.”

Aslan Özdemir

Dünya siyasi tarihine derin izler bırakan Fidal Castro; ülkesinde sağlıktan eğitime, sanattan bilime köklü reformlar yapmıştır. Hayatını adadığı mücadele sadece ülkesi Küba’da değil, tüm dünyada yankı bulmuştur. Küresel adaletsizliğe karşı çıkmış, daha eşitlikçi ve dayanışmacı bir dünya kurulması için çalışmıştır. “Başka türlü bir dünya mümkündür” sözleri milyonlarca insanın özlemini yansıtmaktadır. Unutulmayan sözlerinden biri; “Bir katilin bir hırsızın başbakan olduğu bir cumhuriyette, dürüst kişilerin yerinin ya mezar, ya cezaevi olduğunu anlayabilmek zor bir şey olmasa gerek.

Fidel Castro 1959 yılında gerçekleştirdiği Küba devrimi ile soğuk savaşın dünyanın batısına taşıdığı söylenmiştir. Yarım asırlık liderliği boyunca Amerika Birleşik Devletleri 11 Başkan değiştirdi ancak hiç biri onunla baş edemedi. Fidel Castro hayattayken, kendisine yönelik 634 suikast girişimi yada planı yapılmış (zehirli sigara, patlayan istiridye ve kimyasal zehirli dalgıç giysisi gibi sıra dışı yöntemler. Hatta sakalına esrarengiz bir tozla dökülmesi sağlanarak karizmasını sarsılmak amacıyla gibi..)

Son konuşmasında; Hayatının sonuna yaklaştığını söyleyerek, Küba’lı koministlerin fikirlerinin sürmesini, coşku ve onurla çalışıldığında bu fikirlerin insanların ihtiyaç duyduğu maddi ve kültürel ürünleri üretebileceğini söyledi.. Yine; “Latin Amerika’daki kardeşlerimize ve dünyaya Küba halkının zafer kazanacağını söylemeliyiz.” Demiştir.

Fidel ülkesinde ne yapmıştı? Ambargo altında küçücük bir ada, yavaş ve sağlıklı bir yaşam, herkese eşit eğitim, barınma ve beslenme hakkı, zenginlerin arasında yarıştığı yalandan demokrasiye inat kendini yönetme iradesi, tüm eksiklikleriyle, başaramadıklarıyla beraber kıtadan yayılan sıcak bir iklim… Fidel Castro, geceleri aç yatılmayan eşit bir dünya umudu olmuştur.

Fidel Castra çift saat kullanırdıç Bunun nedenini sorduğunda; “Devrimin başlangıcında, savaş sırasında, hep çift saat kullanıyorduk; çünkü tecrübemiz göstermiştir ki tek saat durur. Askeri tipteki operasyonlarda ise dakiklik hayatı önemdedir. Üstelik bozulduğunda tamire gidip gelmesi haftaları alabilir. Bu nedenler hep çift saat kullandık. Sonrada çift saat kullanmaya alıştım” Şubat 2015’te eşimle Küba’ya gitmiştik. Fidel Castro sağken oraları görmek istedik. Adalı dostlarımla 25 kişilik guruptuk otobüsle 1 hafta bir uçtan bir uca (Devrimin başladığı Sierra Maestra Dağlarından başlayıp Havana’ya kadar) iyi ki gezmiş görmüşüz. Orada öğrendiğim sözcüklerle bitireyim “Hasta Sıempre, Adios Comandan te Fidel CASTRO… (Elveda, Hoşça kal komutan Fidel Castro)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.