Dolar 32,5257
Euro 34,9376
Altın 2.436,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 20°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 16°C

Devlet Eliyle Evet Kampanyası

27 Mart 2017 18:26

Referandumlar; ….

Referandumlar; Halkın doğrudan katılımını sağlayan demokratik bir yoldur. Referandumun demokratik, herkesin eşit koşullarda düşüncesini sandığa iletebileceği bir ortamda yapılması gereğidir. Ülkemizde olağan üstü (OHAL) uygulanması vardır. OHAL demokratik bir idare biçimi değildir. Bu idare biçiminde bir çok temel hak ve özgürlükler askıya alınmıştır. Demokratik olmayan bir ortamda olmayan anayasa değişikliği oylaması ne kadar demokratik olur? Meşrutiyetine gölge düşmez mi?

Cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar kamu kaynaklarını kullanarak yapılan törenler, devlet kasasından evet kampanyasına dönüştürülmüştür. Referandum için süreç başladığından bu yana; Anayasa, yasalar, demokratik gelenekler unutulmuş. İktidar devletin tüm olanaklarını ve gücünü evet kampanyası için kullanıyor. Oysa Anayasamıza göre; Halk oylamasının adil dürüst ve saydam bir ortamda yapılması gerekmektedir.

Oysa HAYIR kampanyasını yürütenlerin bütün masraflarını kendi kampanyasının Cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanların devlet parasını kullanmalarının toplum vicdanını yaralamaktadır. Eşit koşullarda yapılmayan bir halk oylamasının sorumluluğu Anayasamıza göre Yüksek Seçim Kurulu’nda değimlidir? İnsanın kafası karışmaz mı bugün Anayasamıza uymayanlar yarın neler yaparlar?

Yine referandum çalışmaları baskı altında, anti demokratik koşullarda yürütülmekte. Evet çalışmalarında devletin olanaklarını görüyoruz. Hayır çalışmalarında; terörist, vatan haini suçlamaları karalamalar, baskı ve hedef göstermeleri okuyoruz. Yine bazı hayır çalışmalarından yasaklamalar engellemeler yazılıp çiziliyor. Demokrasi ve istikrar getireceğiz diyenlere bu ortam görülünce inanç kalır mı? Sanırım bu sefer korku rüzgarı sanal düşmanlar ve gerçek dışı hikayeler tutmayacak.

Yine Bolu’da resmi plakalı araçlar ‘Evet’ kampanyasında kullanıldığı, İstanbul’da tarihi surlar; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan İstanbul Edirne Kapı’daki tarihi surlara, ‘Sıcak Yuca Vakfı’ tarafından ‘Evet’ yazılı propaganda afişlerinin asıldığı, Evet kampanyası için çeşitli yerlerde açılan standların elektrik enerjisini Metro istasyonlardan çekildiği, İstanbul Cevizliboğdaki Atatürk öğrenci Yurdu başta olmak üzere birçok üniversite yurt binalarına ‘Evet’ çalışmasının pankart ve flomalar asıldığı basında yer almıştır.

Sonunda devlet destekli ‘Evet’ kampanyası meclise taşındı;… Ana muhalefet; ‘Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanların devletin u8çak ve araçlarıyla seçim çalışması yapmasını, TRT’nin ‘Hayır’ diyenlere yönelik engellemesini, belediyelerin vatandaşın vergisi ile yaptığı ‘Evet’ çalışmalarını ve öğrenci ile memurların zorla mitinglere götürülmesini Meclis gündemine taşıyarak araştırılması için komisyon kurulmasını istedi.’

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.