Dolar 32,5882
Euro 34,7930
Altın 2.505,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 21°C

Cumhuriyet Gazetesi 99 yaşında

9 Mayıs 2023 13:19

Kurucusu Yunus Nadi’nin “Cumhuriyet Gazetesi, sadece Cumhuriyetin bilimsel ve yaygın ifadesi ile demokrasinin savunucusudur.” İfadelerinin aktarıldığı yazıda isminin Mustafa Kemal Atatürk tarafından konulduğunu hatırlatarak, gazetenin kuruluşuna ilişkin Atatürk’ün Yunus Nadi’ye söylediği; “Şimdi İstanbul’da, Babili’ de Cumhuriyet düşmanlarına ve hilafet yanlılarına karşı mücadele verecek bir gazete çıkaralım, Adını da “Cumhuriyet” koyalım.” sözleriyle aktarmış. O ilk sayısı “7 Mayıs 1924” yılı tam 99 yıl önce…

 

O gazete ki; “karşılarında adıyla bile meydan okuyan bir gazete vardı. Onlar ünlü “muharir”lerin köşelerinde hilafetin kaldırılmasına, Amerikan mandasının reddedilmesine, İngilizlerle aranın bozulmasına şiddetle karşı çıkarken, adı bile tüm ezberleri bozan bir gazete “Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir” diyor. Yüzlerce yıllık başkenti yok sayıyor ve Anadolu bozkırında ki bir kasaba irisini, Ankara’yı başkent olarak selamlayan bir gazeteydi.

 

Medyanın büyük bölümüne sahip olan iktidar,sahip olamadığı basın organları için baskı araçları devreye girmiş. 15 Temmuzdan sonra 150’ye yakın Televizyon, radyo, gazete ve yayınevi kapatıldı. Yüzün üzerinde gazeteci tutuklandı. Cumhuriyet gazetesine yönelik gözaltılar son günlerde gündemden düşmemektedir. Kurtuluş Savaşı’nda kurulmuş olan Cumhuriyet Gazetesinin çizmiş olduğu çizgi bugüne kadar “Adinlik ve laik değerlerdir.” Terör örgütü ile birlikte anılmak suçlamak saçmalık olur. Cumhuriyet Gazetesinin suçu bir partiye …….. olmadan yolsuzlukları, haksızlıkları yazması halkın haber alması yolundaki dürüstlüğüne tahammül edemeyenler savaş açsalar da yayına devam edecektir.

 

Cumhuriyet Gazetesi iktidarların hedefi olarak çalışanları hapislere atılmış, kurşunlanmış, bombaların hedefi olmuştur. Ülkemizin ve dünyanın tanıdığı Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ve İlhan Selçuklar buralarda emek vermişler, bedeli ödemişlerdir. Cesur habercilik, dürüst gazeteciliğinden ödün vermemiş bir gazetedir. Sanatçı yazar Zülfü Livaneli’nin dediği gibi “Cumhuriyet Gazetesi hancıdır, iktidarlar yolcudur.”

Cumhuriyet gazetesinin okurları, sorgulayıcı ve eleştirel akla sahip, özgür bireylerdir. Değerlerini ve ilkelerini koruyarak değişime ve gelişmeye açık bir yenilenme çabasıyla yayın hayatına devam etmektedir. Nesnel ölçülü ve Adil habercilik anlayışı, siyasi, dini, sosyal ya da ekonomik hiçbir güç odağına bağımlı olmayışı, özgürlüğünü ve bağımsızlığını güvenceleyen kurumsal kimliği ile yayın hayatına devam ederek ve  45 yıllık okuru olarak 99. doğum gününü kutluyorum.

Sevgi ile kalın…

YORUMLAR

  1. Mustafa KILIÇ dedi ki:

    Cumhuriyet Gazetemin doğum gününü candan kutluyorum. Birlikte daha güzel günlere.