Dolar 32,6103
Euro 34,6845
Altın 2.525,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 16°C

Çevreciler Yetim Kaldı (Oktay EKİNCİ)

21 Ekim 2013 16:57

Erdoğan Erkaymaz

Hayatın çok hızlandığı ve büyük dönüşümlerin yaşandığı günümüzde; bilinçli bireyler bozulmaya başlayan ekolojik sistem ve bozulmanın sonunda yaşamların tehlike altına giren canlılara dikkat çeken, tarih, kültür ve doğa mücadelesine adamış ülkemizin CESUR YÜREK’i Oktay Ekinci’ yi kaybettik.

 

Oktay Ekinci kimdir? O bir Gazeteci, karikatürist, mimar, yurt sever, Atatürkçü Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçek bir bilgesiydi. Gerçek mesleği olan mimarlığını bilimsel kurallardan ayrılmadan savaş verenlerdendi. Yağmacılara, kentlere zarar verenlere savaş açan cesur yürekti.

 

Ömrünü doğaya vermiş bir cumhuriyet aydınlatmacısıydı. İlkeli ödünsüz bir biçimde tarih, kent, doğa adına yaşanan kirliliklere, talana, yağmacılara karşı mücadelesi unutulur gibi değil… 61 yıllık yaşamını bu ülkenin iyiliğine ve doğamıza adamıştır.

 

Ona her şeye karşı olarak görenlere sonunda da hep haklı çıktığını gördüler. Yüksek mimar olduklarını her daim dile getirenlere katıldığı bir toplantıda “Türkiye’de yüksek mimar olmayan tek mimar Mimar Sinan” diyerek ayar vermiştir.

 

Anadolu’da yayılan tarihi mimari mirasın korunması yönünde verdiği mücadele önce tüm insanlığa hizmet anlayışı ile hukuksal olarak vermiştir. “ Geçmişten geleceğe kentten kültürleri ve kinlikler ile yaşar” diyen Oktay Ekinci, Ülkemizin bu anlamdaki gündemini dünya mirasına taşımıştır.

 

Yaşamında gökdelenlerin değil kentlerin mimarı mirasına sahip çıkmıştır. Ülkemizdeki çarpık yapılaşmanın önünü kapatmak ve yaşanabilir bir kent kimliğini gelecek kuşaklara aktarmak çabasında olmuştur. Hep yazdı, direndi… O, bendence aramızdan ayrıldı. Bir düşünen beyin daha gitti aramızdan.

 

O Anadolu bilgesi, Cumhuriyetçi bir aydındı. Bir entelektüel ve çağının aydınıydı. Tam bir devrimciydi. Devrimciliğin okulunun olmadığını, yaşam biçimi olduğunu öğretendi. Namuslu aydınımızdı. Cumhuriyet aydınlanmasını neferlerinden Ekinci hayatının talan politikalarına karşı mücadele ile geçirmiştir.

 

Tuncel Kurtis, Turgut Özakman derken Oktay Ekinci gibi değerli ülke evladını da kaybettik. Ölümünün ardından çok şey söylense de bu değerli hoca; bugünkü talana boyun eğmeyen cesur yürek olarak anılacak ve unutulmayacaktır.

 

Sonlarken Ayşe Arpat Ekin’in söylemiyle tamamlamak istiyorum. “ Esti, gürledi, rüzgar gibi geçti, kocaman yürekli, kocaman bir adam. Ülkesinin değerlerine değer katan, Türkiye’nin ve dünyanın sıra dışı savaşçı aydını, sonsuzluk ülkesinde dinlenirken artık hiçbirimiz hakkını ödeyemeyiz… Oktay Ekinci’yi kötü bir şaka gibi kaybettik.

Sevgiyle Kalın 

Erdoğan Erkaymaz

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.