Dolar 32,3190
Euro 35,1206
Altın 2.301,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Bütçe Görüşmeleri Üzerine

16 Aralık 2014 16:05

Erdoğan Erkaymaz

Bütçe: Devletin, bir kuruluşun, bir aile veya bir kimsenin gelecekteki belirli bir süre için tasarladığı gelir ve giderlerin tümüdür. Devletin bütçesi ise, devlet ve öteki kuruluş ve toplulukların belirli bir dönem içindeki gelir ve giderlerinin oranlama niceliklerini önceden belirleyeni, onaylayan ve bu işlemlerin yapılmasına izin veren kanun ve karar, bu kanun veya karar yasama organının yürütme organına verdiği bir yetki şeklindedir.

Hayrettin Kaya

 

2015 yılı bütçe tasarısı görüşmelerini televizyonun verdiği kadarıyla izledim. Başbakan Davutoğlu’nun ilk bütçe sınavıydı. Muhalefetin; ‘İşsizlik, siyasi ahlak, yolsuzluk, israf ve saray’ başlığında yoğunlaştırdığı eleştiriler iktidarı oldukça rahatsız etti. Özellikle CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun sorduğu 10 soruyu başbakan notları arasına aldı. Bir izlenimimde HDP Genel Başkanı konuşması sırasında başbakan Davutoğlu’nun hükümetin oturduğu bölümde olmamasıydı.

 

Bütçede olması gereken konuşmalar yerine aile kavgalarına döndü… Başkaban; sınava girmeden (KPSS) işe giren AKP’lilere yönelik eleştiriyi yanıtlarken, Kılıçdaroğlu’na SSK döneminizde soyadınızı taşıyan çok kişiyi işe aldınız üzerinde durdu. Buna televizyon programında cevap veren Kılıçdaroğlu ‘Benim dönemimde sınava girip kazanmadığı halde bir kişinin atandığını ispat etsinler siyaseti bırakırım’ diyerek cevapladı.

 

Bir ilginç saptamamda konuşmalar sonucunda çıkan ‘Bütün Cumhuriyet Hükümetlerinin harcadığı paradan bir trilyon dolar daha fazla harcamalar yapılmasıdır. Yine söylenen rakamlar büyüme hızımızın 4.7 olduğu’ bu ülke vatandaşı olarak yıllardır okur yazarım; anladığım o dur ki! Muhalefetin dile getirdiklerini hiçte hayal ürünü değil. Bir ilginç görüntü de devletin bir numarası parti başkanı gibi her gün kürsülerde televizyonlarda iktidar yanlısı konuşmalar yapıyor. Buda bizim demokrasi anlayışımız.

 

Maliye bakanı şimşek tasarruftan bahsediyor. Muhalefet Sayıştay raporları elimize geç geçiyor diyor. Yolsuzluk üzerine hiçbir görüşme yok, yolsuzluk üzerine memleket çalkalanıyor, yönetenler olmamış demiyor da görmüyor… Tasarruf derken hiç insanın aklına gelmiyor mu? Aylardır yazılıp çizilen ‘Aksaray’ MHP’li Koray Aydın da kısa konuşmasında ‘Eski Bakanımız soruşturma komisyonuna; ‘Beni yüce divana göndermeyin’ diye yalvarıyor. Niye? Çünkü hırsızlık yaparken yakalanana hırsız denir. Tapelerin doğru olduğu adli yargı tespit etmiş. Allah sizi hidayete erdirsin, sizleri doğru yola iletsin’ demiştir. 

 

Yerelde bir gazeteci olarak bütçe görüşmelerine başlık atacak olursak; başbakan Davutoğlu; ‘Sizle problemimiz var. Çünkü; Sizde darbecisiniz.’ Ana muhalefet Kılıçdaroğlu; ‘Türkiye büyük ve güçlü ülkedir, her sorunu aşar bu hükümete rağmen…’ muhalefet MHP Başkanı Bahçeli; ‘Türkiye eriyor, vatan tartışılıyor, teröristler baş tacı yapılıyor.’ HDP Konuşmacısı Kaplan; ‘ Yolsuzluklar kanser gibi yayıldı, toplumu çürütüyor.’

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.