Dolar 32,5629
Euro 34,8962
Altın 2.428,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 17°C

ACILAR KÖMÜRLEŞTİ

14 Mayıs 2014 14:36

Erdoğan Erkaymaz

Yüz karası değil, kömür karası,

Böyle kazanılır ekmek parası

                                  Orhan VELİ

 

Manisa’nın Soma ilçesindeki özel sektöre ait kömür madeninde 13 Mayıs Salı gününde Saat 15:10’da çıkan yangında yüzlerce işçi yerin binlerce metre altında mahsur kaldığını yazdığım sırada 17 insanımızın hayatını kaybettiği haberi ülke gündemimize maden ocaklarındaki iş güvenliği ve iş kazaları konusu oturdu. 

 

Ülkemizde maden ocağı kazalarında 3000’den fazla işçinin hayatını kaybettiği bilinmektedir. 1941 yılından bu yana Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yer alan kömür ve diğer maden ocaklarında yaşanan; grizu patlaması, göçük ve yangınlardan kaynaklanan kazalarda üç binin üzerinde insanımızın hayatını kaybettiği ve bu kazalarda yüz bine aşkın işçimizin de yararlandığı yazılıp çizilmiştir.

 

 

Şimdi kimseler ‘Bu işin kaderinde ölüm var, onlarda bunu bilerek bu işte çalışıyorlar’ demesin. Neden insan hayatı ülkemizde bu kadar ucuz. Sakın kimseler ‘Takdir – i İlahi’ sözcüklerine sığınmasın. Gerekli önlemler alınsa, kontroller yapılsa böyle bir katliam yaşar mıydık? Özel maden şirketinin işçi kıyıcılığın iç parçalayan bir örneğini daha yaşattılar… 

 

CHP Manisa Milletvekili Özgür ÖZER’ in söylemini paylaşmak istiyorum. ‘23 Ekim 2013 tarihinde  60 milletvekilin imzasıyla verdiğimiz Soma’daki madenlerin incelenmesi için meclis araştırma önergemiz MHP ve BDP’ nin desteğine rağmen 20 gün önce AKP’liler tarafından ret edildi. Bu noktaya gelineceği dünden belliydi. Biz bıktık madenci cenazesine gitmekten. Bu acıya ne bizim ne de ailelerin yürekleri dayanmıyor.’ Demiştir. 

 

Gelişmiş çağdaş ülkelerde; İş güvenliği ve işçi sağlığı için kafa patlatıp kural ve düzenler koyarken, geçmiş çalışma bakanlarından Ömer DİNÇEL’ in unutulmaz sözü Türk madencilik tarihine kömür karasıyla yazılmıştı. ‘İlk 19-20 cesedimiz de bahsettiğiniz türden herhangi bir şey yoktu. Güzel öldüler. O konuda ben acı çekmediklerini fizik olarak ta güzel öldüklerini buradan rahatlıkla söyleyebilirim.’ Demişti. Ne yazık ki tüm bu olumsuzluklara rağmen böyle söylemlerle iktidarı olanlar o bölgelere %45 oy almışlardır.  Ne denilir?… Sözün bittiği yer.

 

Ne biçim ülke olduk böyle?! CNN Türk’te 5N 1K programında konuyla ilgili görüş açıklayan Prof. Dr. Orhan KURAL konuşmasının bir bölümünde ‘Tatlı ölümdür’ söylemi… Yine Beyaz TV’ de; Soma’da iş cinayetlerine ilişkin değerlendirilmesinde CHP tarafında verilen ve AKP’liler tarafından ret edilen ‘Soma’daki madencilerin incelenmesi için meclis araştırma önergesine’ AKP Milletvekili Şamil Tayyar’ın ‘Öften Püften Önerge’ demesi ve bu önerge içinde kıyameti koparsaydınız söylemine denilecek tek kelime var koskoca PES…

 

Yazımı sonlandırdığım şu sıra ( 14.05.2014 ve saat: 03:28) bakan Taner YILDIZ ‘151 işçi kardeşimizi kaybettik’ kara haberi üzerine söyleyebileceğim ‘ Onlar kömürle karardı bizler utancımızdan’ Soma’daki katliama, yoksulluğa utanıyorum. Sorumlular yine koltuklarında oturacaklar. 2-3 göstermelik tutuklamalar, bizlerde bunları yaşamaya devam edeceğiz. Barış Mert öğretmenimin sosyal medyadaki paylaşımıyla bitirmek istiyorum. ‘Maden ocağının güvenliğini alamayan bu devlet Sinop’ta Nükleer Santral Kurmayı Planlıyor…)

 

Not: Yazıyı basıma verdiğimizde ölü sayımız Bakanın açıklaması 201

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.