Dolar 32,3394
Euro 34,8511
Altın 2.391,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 17°C

Atatürk Hayranı Fidel Castro

15 Ağustos 2023 09:30

Erdoğan Erkaymaz’ın kaleminden: Atatürk Hayranı Fidel Castro…

İsmi sosyalistler için büyük önem taşıyan Fidel Castro’nun 97. doğum gününü… 13 Ağustos 1926’da doğan Fidel Alejandro Castro Ruz “Doğuştan siyasetçi değilim.” Demesine rağmen sözlerine şunları eklemiştir; “Fakat çok genç yaştan itibaren dünyanın gerçeklerini anlamama yardım eden şeyleri yakından takip ettim.” Diyen Fidel, 25 Kasım 2016’da gözlerini hayata yumdu.

Fidel Castro, dünyadaki son soğuk savaş siyasi liderleri arasında. Komünist Parti Kongresine katıldığı veda konuşmasında “Yakında 90 yaşımda olacağım, ben de diğerleri gibi olacağım. Hepimizin zamanı geliyor. Ancak Kübalı komünistlerin fikirleri, idealleri yaşamaya devam edecek.” Castro, kardeşi Raul Castro ve Che Gueveri ile birlikte Küba’da devriminin simge isimlerinden. ABD karşıtı tutumuyla dünya politikasında önemli yer edinmiş, komünizmi hayata geçirmesiyle tarihin önemli siyasetçilerinden biri olarak görüyor.

15 Şubat 2015 tarihinde Küba gezimizde Havana’nın en önemli caddelerinden biri, tarihi Puerto’da Atatürk Büstünü ziyaret ettik. Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu olduğunu belirtmiş, doğum tarihi olarak 19.05.1881 yazılmış, ayrıca Kaide’de “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözleri Türkçe ve İspanyolcası yazmış çok duygulanmış ve müthiş zevk almıştım. Fidel Castro’nun Atatürk hayranı olduğunu okumuştum, heykeli görünce onur duydum.

1997 yılında İstanbul’da yapılan HABİTAT (Bir canlı türünü ya da canlı birilerini barındıran ve kendine özgü özellikler gösteren yaşama ortamı) toplantısında bulunması ve sonrasında gazeteci Jale Özgentürk ile yaptığı söyleşide özetle Castro Atatürk’ü kastederek “Onun yaptıklarını ben başaramazdım. Asıl devrimci Atatürk’tür” diyor ve devamında; Bu kadar büyük devrim yaptım ama Atatürk’ün yaptıklarını başaramazdım.”

Yine eski sağlık bakanlarımızdan Yıldırım Aktuna’nın 30 Ocak 1996 ’da Küba ziyaretinde Castro’nun Atatürk’ün tüm yaşamını iyi bildiğini ve O’nun için; “Atatürk’ün büyük bir asker, döneminin en önemli liderlerinden bir olduğunu” ifade ettiğini ardından; Küba’da bu kadar büyük devrim yaptım ama Atatürk’ün Türkiye’de yaptıklarını başaramazdım. Atatürk, harf devrimi gibi bir takım reformlar yaptı. Ben böyle bir düzen değişikliği yapamazdım” dediğini ifade etmiştir.

Yine Fidel Castro’nun 70. Doğum günü anısına düzenlenen Uluslararası Edebiyat Yarışmasında ödül almaya Küba’ya giden ve 12 Aralık 1996 da Castro ile ödül töreni sonrası görüşme imkanı bulan Dursun Özden “…Türkiye’de solcu, ilerici, devrimci gençler; Che Guevara ve Fidel Castro’ya tapıyorlar, sizin şarkılarınızı, marşlarınızı ve kitaplarınızı dillerden ve ellerinden düşürmüyorlar…” diyerek sürdüğü sorusunu tamamlamadan; Castro kibarca sözünü keserek “övgün için teşekkür ederim. Atatürk’ün ülkesinden genç bir Türk Şairi Dursun Özden’i konuk etmekten çok mutluyum. Ama söyledikleriniz yanlış… DEVRİMCİ ATATÜRK VARKEN, TÜRK GENÇLERİ NEDEN KENDİLERİNE BAŞKA ÖNDER ARALAR…”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.