Dolar 32,3697
Euro 34,9616
Altın 2.325,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 16°C

5 Ekim mi…. 24 Kasım mı….

26 Kasım 2015 19:27

Erdoğan Erkaymaz

Pek çok ülke 1994 yılından beri her yıl 5 Ekim günü Unesco’nun tavsiyesiyle öğretmenler günü kutlanır. Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, Okul tatil gezintilerine göre çeşitli farklı tarihlerde öğretmenler günü kutlanmakta. 12 Arap ülkesinde 28 Şubat günü, Çek Cumhuriyeti 28 Mart günü, Hindistan’da 5 Eylül günü, İran 2 mayıs günü, Peru 6 Temmuz gibi… Türkiye ise 24 Kasım günü Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Millet Mektepleri Başöğretmenliğini’ kabul ettiği günü 12 Eylül darbecilerinin armağan gibi sundukları günü kutlamakta.
 
24 Kasımı öğretmenler günü yapanlar; Binlerce öğretmeni cezaevine gönderdi, işkencelerden geçirdi, sürgünlerde süründürdü. Dönemin en etkili öğretmen örgütü TÖB-DER’i kapattı. Alay eder gibi 24 Kasım’ı 1981 yılında öğretmenler günü olarak ilan ediyor. Ne yazık ki çekilen onca acıya rağmen günümüzde herkesin karşı çıktığı askeri rejimin uygun gördüğü tarihi yılın her gününde yerden yere vurulan, emeğinin karşılığı verilmeyen, toplumun gözünde küçük düşürülen biz öğretmenlerin yılın bir gününde göstermelik hatırlanmasına da gerek yok. Her fırsatta mağdur edilen, ‘az çalışıyorlar, çok tatil yapıyorlar’ diyerek son dönem yöneten siyasetçilerin her fırsatta aşağılanan öğretmenlerin kutsal bir görev yaptığı unutulmamalı. 24 Kasım Öğretmenler günü 12 Eylül zihniyetinin ve günümüzdeki temsilcilerinin nasıl bir öğretmen istediğinin simgesidir.
 
Cumhurbaşkanı ciddi bir uluslar arası krizle ilgili önemli açıklama yapıyor. İktidara yakın, sendika üyesi olacağı düşündüğüm öğretmenler alkışlıyorlar. Nasıl bir ülke olduk. İnsanlıktan çıktık sanırım. Önce saygı duruşunda ıslıkladık. Şimdi uçak düşürmeyi alkışlıyoruz üstelik bu işi yapanlar öğretmenler. İnadına barış demesi gerekenler savaşı destekliyor… Cumhurbaşkanı bile dayanamadı ‘Bunda alkışlanacak bir şey yok’ dedi. Bu ülkenin baş öğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Yurtta Sulh cihanda Sulh’ felsefesini benimseyen öğretmenlere ihtiyacı var.
 
Öğretmen öğrettikçe mutlu olandır. Yüzü hep aydınlıktan yanadır. Bir ülkenin geleceğe yönelik hedeflerinin ancak öğretmenler sayesinde hayat bulur. Bir ülkenin başarıya ulaşması için en önemli unsur olarak geleceği inşa edecek çocukların baş yol göstericisi ve mimarıdır öğretmenler. Bilinen bir gelecekte öğretmenlik insanlık tarihinin en anlamlı ve en ölümsüz mesleğidir.
 
24 Kasımlarda öğretmenlere içi boş ve gerçek yaşamda hiçbir karşılığı olmayan övgüler dizip, yıllardır yaşanan sorunların üzerini örterek günü kurtarmaya çalışmaktadır. Benim için 24 Kasımlar; eğitim ve yanan olumsuzlukların, öğretmenlerin sorunları ve yaşadığı haksızlıkların tartışılacağı bir gün olarak değerlendirilmeli. Benim için öğretmenler günü 24 Kasım değil, 36 milyon üyesi olan Eğitim Enternasyonali ile birlikte ‘5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’dür.

Hayrettin Kaya
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.