Dolar 32,3764
Euro 34,9749
Altın 2.325,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 16°C

14 Şubat Sevgililer Günü ve Buena Vista Club

12 Şubat 2022 14:30

sevgi dolu bir öpücük de paha biçilemez en büyük hediyedir.

14 Şubat Sevgililer Günü… Son yıllarda özellikle de 12 Eylül darbesinden sonra duygularımızı kabartarak önümüze konulan bu özel günlerin –Anneler Günü, Babalar Günü, Sevgililer Günü, Öğretmenler Günü daha niceleri… Neredeyse 365 gün dolu. Kapitalizm küreselleştiği günümüzde toplumu hızla geleneksel bağlardan koparmış kendi amaçları- tüketim toplumu doğrultusunda yeniden dizayn için çeşitli projeler geliştirmiştir. Bunun en belirgin özelliklerinden biri de hayatımızın neredeyse vazgeçilmez haline gelmiştir bu özel günler. Günümüzde çeşitli duygusal anlamlar da yüklenerek tüketim kültürünün oluşmasını da yaratmışlardı.

Hayrettin Kaya

2015 Şubat ayında Küba gezisi yapmıştık. 14 Şubat 2015 Cumartesi günü yaşamımda önem verdiğim, unutamadığım anımı yaşadığım gündü. Küba’ya gitmeden önce Alman yönetmen Wim Wenders’in yaptığı Küba müziği hakkında 1999 yapımı belgesel filmi “Buena Vista” Social Club” müzisyenlerinin yaşamları ve müzikal çalışmaları beni çok etkilemişti. Tur görevlisi Bülent Demirdurak akşamı “Sevgililer Günü” nü nasıl değerlendirilmesi konusunu açtı. “Bir alternatif olarak da” Bu akşam Havana National Otel’inde Bueno Visto Social Club müzik grubu yer alacak. En büyük özelliği de müzik grubunu kuranlardan sağ kalan yaşayan tek sanatçı var, ne dersiniz? Dediğinde eşimle gitmeye karar verdik. Çok mutlu olmuştuk. Küba gezisi yazımda oldukça yer vermiştim. 14 Şubat Sevgililer Günü dendiğinde o geceyi hatırlarım. Bugün Küba’daki müzik grubunda ne yazık ki Compay Segunda, Ruben Gonzalez, İbrahim Ferrer, Cochaito Lopes, Puntillita Licea ve Anga Dioz gibi yıldızlar artık aramızda değil. Ancak Buena Vista efsanesini yaratan büyülü müzik yaşamaya devam ediyor.

İspanyol ve Afrika etkileri, Küba tutkusunun iyi bir dozu ile birleştiğinde… Buena Vista Sosyal Kulübü sanatçıları sesini duyan herkes uzun süre hareketsiz oturmayacaktır. Bu grubu hemen hemen hiç kimse devrim öncesi Havana’da ne yaptığını bilmiyordu. Alman yönetmenin belgesel filmi bu efsanevi müzisyenlerin yaşamına daha önce hiç açılmayan bir pencere açarak, daha sonra da Amsterdam ve New York konserleriyle olağanüstü güzellikteki performansları ve bu konser görüntüleriyle dünyayla buluşturdu. Küba’nın müzik dünyasına armağanı ilk 12 kişiden oluşan grup kısa sürede Küba’da daha sonra Latin Amerika ve sonrasında bütün dünyada tanındı. Benim için de özel olanı bu grubu ülkesinde canlı dinlemem idi…

Biraz da Buena Vista Sosyal Kulübü müzisyenleri dinlediğimiz otelden bahsetmek istiyorum. “HOTEL NACIONAL DE CUBA” Küba tarihi, kültür ve Küba kimliğinin sembolü olarak kabul ediliyor. Dünya Kültür mirasının bir parçası olarak kabul ediliyor. Otel 1930 yılından bu yana İngiltere başbakanı Churchill, sanatçılar Frank Sinatro, Ava Gardner gibi çok sayıda sanat, bilim, politik insanları ağırlamış zarif ve antik ihtişamlı bit otel. Otelde gezinirken Amerikalı televizyon sunucusu komedyen, yazar, yapımcı ve seslendirme sanatçısı “Conon O Biren” gördüm. Eksik İngilizcemle gazeteci olduğumu anlatmaya çalıştım. Ama cep telefonumla fotoğraf çekmeyi de başardım. Conan O Biren “ turns talk Show in Cuba” programı için gelmişler. Bu da anılarda kalan günlerdi.

Bu özel günlerin bir tek amacı vardır; daha çok tüketim… Medya ve reklamlar aracılığıyla belleklerimize kazılan bu özel günlerin tek amacı var, daha çok tüketmek. Bunun için de bugünlerde çeşitli anlamlarda yüklenerek tüketim kültürünün oluşmasını yaratmak. Bu özel günlerde yapılan alışveriş miktarı ve şirketlerin ciroları kapitalizmin amacına ulaştığını göstermektedir. Bu günlerde pahalı hediyeler almak bir marifet olarak görülüyor. Herkes pahalı hediye almayı zorunlu hissediyor. Oysa sevdiklerimize sevgimizi böyle günlerde pahalı hediyelerle değil, onları içten bir dokunuş, bir demet kır çiçeğiyle, sevgi dolu bir öpücük de paha biçilemez en büyük hediyedir.

Sevgi il kalın

Erdoğan Erkaymaz

14 Şubat Sevgililer Günü ve Buena Vista Club

YORUMLAR

  1. Haluk dedi ki:

    Güzel bir akşamdı. Mümkün olsa da tekrarını yaşayabilsek sevgili Erdoğan.

  2. Sinoplu dedi ki:

    Batılılın bütün bayramlarını bütün özel günlerini ne kadar özen gösterib kutluyoruz bir millet olarak???
    Bizim bayramlarımız bizim örf adetlerimiz varken neden Avrupa’ya Amerika’ya özeniyoruz soruyorum size??