Dolar 32,3366
Euro 35,1967
Altın 2.247,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 12°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 10°C
Cts 12°C

SEÇMEN KAYDIRMA

22 Ocak 2019 17:46

Son günlerde ülke gündemine “Seçmen Kaydırma” konusu oturdu.

Son günlerde ülke gündemine “Seçmen Kaydırma” konusu oturdu. Seçmen kayıtlarına ilişkin tartışmalar muhalefet milletvekilleri tarafından TBMM gündemine taşındı. HDP’li Ayhan Bilgen, Kars’ta bir adreste 119 seçmen kaydı bulundururken; İyi Partili Hayrettin Nuhoğlu “Tesbitlerimize göre 126 bin 294 seçmen sahte yazılmış; Fetö’nün kapatılmış yurtlarında yüzlerce adres görünmektedir” dedi. Yine; yaklaşan yerel seçimler öncesi  “Sahte seçmen”, öldüğü halde sağ gözüken “Yığma Seçmen’lerle ilgili haberler eksik olmuyor.

Aslan Özdemir

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Mecliste yaptığı basın toplantısında; “Ulukışla’da 24 Haziran seçimlerinden bu yana 1700 seçmen fazlalığı olmuş. Tabelada  5 bin 800 nüfus yazılı, ilçede seçmen sayısı 5 bin 900’a çıkmış.” Milletvekili ve Adalet komisyonu üyesi İYİ Parti milletvekili Ayhan Erel, “Oy vatandaşın namusudur.” Diye Erel “Seçmenlerin kaydırılması kendiliğinden olmadığına göre, bunu yapan ya seçim işleri müdürü ya da nüfus görevlisidir. Cumhuriyet Başsavcılarını göreve davet ediyorum” diye konuştu.

Evrensel günlük gazetenin 16 Ocak 2019 günü 31 Mart yerel seçimleri öncesi “Hayali Seçmen” vakaları başlıklı yazısının bir bölümünde; (“Ölümsüz Seçmenler”) YSK’nın kayıtlarına göre Ayşe Ekici adlı seçmen 165 yaşında ve Kayseri Melikgazi’deki seçmen listesinde ilk kez yer alıyor. Ekici’nin YSK listesinde nüfus kaydı, TC Kimlik numarası bulunuyor. Yine 149 yaşındaki soyadı olmayan Zülfü adında Şanlıurfa’da, 148 yaşında olan Ayşe adlı kişinin ise AydıN’da seçmen kaydı bulunuyor. YSK listesinde yaşı 100 ile 165 arasında olan 6 bin 389 seçmen bulunuyor. 100 yaş üstü seçmenin önemli bir kısmı, 120 ve üstü yaş grubundan.

CHP 26 bin nüfuslu Foça’da 4 bin “geçici seçmen’e itiraz etti. Seçmen listelerinde çoğu aksar ve eğitim için ilçeye geçici gelmiş kısa süre kalmış 4 bin 2 kişinin; hiç ikamet etmeyeceği bir yerin belediye başkanını, meclis üyelerini ve muhtarlarını belirlemesine itiraz ettiler. İlçenin kaderini belirlemede etkili olmasının Foça’da sürekli yaşayan seçmene haksızlık olacağını niteledi.

Adalarda seçim sonuçlarını değiştirebilecek oranda hayali seçmen kaydı yapıldığı. Bir daireye 20 seçmenin kaydedildiği yerler olduğu yazıldı çizildi. Metruk binalarda ve yıkılmış evlerde kayıtlı çok seçmen olduğunu söyleyen muhalefet partiler daha önceki seçimlerde yaşanan kepazeliklerin 31 Mart seçimlerinde de tekrarlanacağını düşünüyorlar. (Yüksek seçim kurulu mevcut yasayı yok sayıp mühürsüz oyları geçerli saymıştı) Nelere yaşadı bu ülke trofa patlatan kedi, çalınan sandıklar, ölüler bile kimlik çıkarıp oy kullanmalar… Bakalım bu sefer neler yaşayacak ülkemiz.

Seçimler ve sandık güvenliği her seçim sürecinde gündeme geliyor. Önceki seçimlerde çöplüklerde bulunan oy pusulaları seçimden sonra ortalara saçılırdı. Bir soru gerçek, gerçek olmayan haberler  “Vay efendim hile yapıldı, hayır hile mile yok. Bu seçimde “seçmen kaydırmaları” seçmen listeleri ile oynama, seçmen silme sonuç mu şimdiden seçmenin aklı karıştı bu da “şaibeli” denilmeye başladı. Bu gelişmeler içinde yaratılan gargaşa ortamında seçimlere girilecek. Son söz “Tarihe mücadele edenler her zaman kazanamaz, kazananlar hep mücadele edenler olmuştur.”

Sevgi ile kalın.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.