Dolar 32,3371
Euro 35,1949
Altın 2.246,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 12°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 10°C
Cts 11°C

Sedat Demircan

Sinop Ayancıklı Sedat Demircan kimdir? Biyografisi ve röportajlarına sitemizden ulaşabilirsiniz.

Sedat Demircan
Hayrettin Kaya
7 Ağustos 2017 13:04

1962 yılında Sinop’un Ayancık ilçesinde dünyaya gelen Sedat Demircan, Profesör Doktor ünvanı ile 20 Haziran 2017’de tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu.

Aslan Özdemir

KARİYERİ

Prof.Dr. Sedat Demircan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1985 yılında mezun olduktan sonra Bilecik ili Bozüyük ilçesi Cihangazi Sağlık Ocağında 19.8.1985 tarihinde göreve başladı. 1986- 1988 yılları arasında Ankara 1 no’lu Verem Savaş Dispanseri’nde çalıştı. Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 1988-1992 yılları arasında Göğüs Cerrahisi ihtisasını tamamladı. Aynı kurumda 1992-1996 yıllarında Uzmanlık ve Başasistanlık yaptı.

1996-1999 yılları arasında Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başhekim yardımcılığı görevinde bulundu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nda 1999 yılında yardımcı doçent, 2000 yılında doçent oldu. 2002 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeliğine ve kurucusu olduğu Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanlığına atandı. 2003 – 2006 yılları arasında Tıp Fakültesi Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. Mart 2006’da profesör oldu. Hayatı boyunca 150’yi aşkın yurt içi ve yurt dışı yayını, 11 kitap bölümü olan, Prof. Dr. Sedat Demircan iki çocuk babasıydı.

Tedavi gördüğü hastanede 20 Haziran 2017 tarihinde hayatını kaybeden Ayancıklı Sedat Demircan, ölümünden önce 31 Ağustos 2012 tarihinde kendisiyle yapmış olduğumuz röportajda “kendisini” şöyle tanıtmıştı:

Prof. Dr. S. Demircan: İnsanın kendini anlatması herhalde en zor şey olması gerek. Ayancıklı olmakla gurur duyan bir kişiyim. Ben burada doğdum, çocukluğum burada geçti. 1962 Ayancık doğumluyum evimiz Hamam Sokağında hala orada kalıyoruz. Babam Ayancık’ın şu an bilinen terzi ustası olmuş bir kişiydi. Allah rahmet eylesin 6 ay önce kaybettik. Terzi Mevlit Demircan’ın oğluyum 1975 yılına kadar Ayancık’ta büyüdüm İsmet İnönü İlköğretim okulunu bitirdim. Ortaokul 1. ve 2. sınıfları burada okudum. Daha sonra Zonguldak’a gittik. Lise eğitimimi orada okudum 1979 yılında Liseyi bitirdikten sonra; şimdiki gibi kurs imkanları yoktu. Kendi çabalarımızla, hatta o zaman Zonguldak’ta dershanede yoktu. İnsanın kendi çabalarıyla ne yapması gerekiyorsa, hayatı boyunca onu yapmaya çalıştım. Bir iki tane test kitabıyla hazırlandım.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandım. Yani Ankara maceramız, 1979’da başladı. 1985 yılında Tıp Fakültesini bayağı iyi bir not ortalamasıyla bitirdim. Sonrada göreve başladım. Hizmette 27 yılı bitirdik, 28. yıla döndük. Bu mesleği severek yaptım. Özetle söyleyebileceklerim bunlar. Anne, baba, amca çocukları buralı, ben Velioğlu sülalesi olarak bilinen bir sülaleden geliyorum. Zaviye Köyü’ndenim. Ayancık’lılar beni az çok tanırlar. Tanımayan gençler içinde bu kadar özet bir bilgi yeter herhalde. Eşimle Ankara’da tanıştık. Eşim Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde tarih profesörüdür. Okulunda buradan okuyan birkaç öğrencisi de vardır. İki çocuğumuz var. Kızım Endüstri Mühendisi oldu. Kendisi akademisyenliği seçti. Gazi Üniversitesinde YÖK’ün açtığı bir sınavı kazanarak asistan oldu. 13 yaşındaki oğlumuz 8. sınıfa başlayacak bu sene.

Sedat Demircan’ın röportajı için tıklayınız.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.