Dolar 32,5561
Euro 34,8438
Altın 2.432,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 17°C

Saymoz

23 Aralık 2012 11:08

Erdoğan Erkaymaz

Kahvehane kültürü, insanımızın günlük yaşamında önemli yer tutura. Günümüzde bu mekanlarda; işsizlerin, emeklilerin uğrak yeri olarak görünsede buralarda beyin fırtınaları da yapılmaktadır. Neler yapılmıyor ki; hükümetleri devirip yeni hükümetler kuruluyor, eğitim, güvenlik politikaları belirleniyor, futbol, dil, sanat, spor, siyaset, ekonomi üzerine rajonlar kesiliyor, sohbetler devam ediyor.

Yaşantımı Ayancık'ta devam kararından bu yana, evimden sonra zamanımın en çok geçtiği yer Saymoz Kafe- Bar'dır. Her gün muhakkak uğrarım. Arkadaşlarımla birlikte sohbet etme keyifi bambaşkadır. Belediye mülkü iken, satın alan evladımdan ayırmadığım Ozan Sarısoy, Saymoz için düşündüğü projeyi paylaştığında daha kaliteli hizmet vereceği inancını taşımaya başladım.

Keyifli sohbetlerin yapıldığı, memleket sorunlarının tartışıldığı, tavla, okey, kağıt oyunlarının oynandığı, apartif içkilerin alındığı Saymoz Otel-Kafe-Bar'ı tercih etmemin nedeni; sıcak ortamı, müşteriye sunduğu çayın lezzeti, erkek müşterilerin yanı sıra kadınlara da kapılarına açık tutması, ailece güven içinde hizmet alan müessese olmasındandır.

Ayancık'ın turistik mekanlarından olan, 58 yıldır Ayancık'a hizmet veren, zemin kattaki kapalı mekan ve bahçesindeki özellikle bahar ve yaz aylarında yoğunluk, müşterilerine özenle demlenmiş çay servisleri, acı kahvesi, akşam üstü gün batımını en güzel şekilde karelemek istemeyen profesyonel ve amatör fotoğrafçılar için bulunmaz bir mekandır.

Ormanla denizin buluştuğu tam bir Karadeniz kasabası Ayancık'ın en güzel yeri olan İskele Meydanı'ndaki Saymoz Otel-Kafe Bar'da hizmet eden Cahit ustanın özenle demlediği o nefis çayın yanında yaptığı deniz ürünleri yemekleri ve zeytinyağlarla tadılması gereken lezzetler arasındadır. Otel sorumlusu Taci Bey'in güler yüzü, sevecenliği, müşterisine saygısı, alaylı olmasına rağmen tam bir turizm profesyonelleri.

Saymoz işletmeciliğini 15 yıldır devam ettiren Sarısoy ailesi müşterilerine tam bir müdavim mekanı haline getirmiştir. Bu mekanların geleceği sağlam. Çünkü ev yerine dışarıda olmayı seven genç nüfusa sahibiz. Bu mekanda ayak üstü uçuşan sözler, imalar, gülüşmeler, içilen çaylar, biten kahveler, söylenen söylenmeyenler… Sabah kahvaltısından akşam yatımına kadar kalabileceğiniz sıcak bir ortam içersinde, yudumlayabileceğiniz, iş çıkışı dostlarınızla stres atabileceğiniz, aradığınızda her şeyi bulabileceğiniz tam bir kasaba kafesi.

Sabah'ın ilk ışıklarıyla birlikte kapılarını yeni güne açan kafe, yılların eskitemediği yüzlere ev sahipliği yapıyor. Bir kafede içilecek tüm içkileri içmek ya da yarenlik etmek isteyen mekandır. Gün görmüş masaları, deniz manzaralı bahçesi, hiçbir yerde soluyamayacağınız havasıyla, çayları yudumlanırken tavla oyunlarıyla memleket meseleleri de çözülmüş oluyor. En önemli özelliği de müşterilerinin uzun yıllar bu mekandan kopmayıp müdavim olmasıdır.

Gökyüzünün üşüttüğü mevsimde, birçoğumuzun buluştuğu nokta olan Saymoz'a sağdık olan müdavimlerinden emekli Rıfat Abi, Aydınlık Feridun, Otobüsçü Senayi deniz tarafındaki köşe masada yerini alır, koyu bir sohbete koyulurlar. Akşam üstü Amerikan Bar'da eski futbolcu Namık, Kulüpçü Hikmet barda biralarını yudumlarlar. Yeni sporcu yol arkadaşım Niyazi, muhasebeci Emin, sicil memeuru Cemil, Arap damadı Mükerrem batak oyunu oynarken rakılarını yudumlarlar. Fanatik koyu Fenerbahçeli öttür Cemil Abi ve Sivil Albay Şerafettin Abi iskambil kağıtlarını alır, fal açarlar. Eğer kafede müşteri azsa ve televizyonda belgesel programı var ise bilin ki Jak Ergün bilmem kaçıncı baskı belgesel izliyor. Jak Ergün ve ben önce çevreci olduğumuzdan çevre konusuyla sohbete başlayıp işi siyasete taşıyarak, aynı anda ses tonumuzu yükselterek, koyu bir tartışmaya başlarız. Neyse ki tartışma sonunda kırılma olmaz. Küçük Tv dibindeki masada bilgisayarcı İhsan, Pvc'ci Erdem, eczacı Uğur, yeni yıkama yağlamacı çörçil Erdal, yeni damat kırtasiyeci Ergün, yedek parçacı Sedat'tan oluşan gençlik grubumuz iddalı oyunlarını oynarken, en az oyuncular kadar seyircileri de olmakta. Hatta takılırım onlara: "14 yıl amatörde futbol oynadım, bu kadar seyircim olmadı" diye. Yine her akşam gün batımından sonra buluşan Sezai, İsmet, İdris abiler Ayancık akşamcılığının ender örneklerindendir. Düzenli gelen müdavimlerden biri de mühendis Kurtoğlu Hüseyin ve son günlerde ona katılan öğretmen Aydın Bey'i de unutmamamız gerekir. Bunun yanında Pazartesi ve Çarşamba akşamları iki grup hanımların oyunlarını ayda birkez de geniş katılımcı tombola grubu hanımlarda müdavimler arasında eklenmiştir. Saymoz müessesesi 3 yıldır yılbaşı eğlencelerini de müdavimlerine geniş eğlence programı sunmayı da geleneksel hale getirmiştir.

İnsan hayatının önemli parçalarından birini içinde yaşadığı sosyal ve kültürel ortam teması oluşturuyor. Bu temayı sağlayan mekanlar da toplum ihtiyacına cevap vermesinin yanında toplumun sosyo-kültürel dokusunu da içine sindiriyor. Her bir müdavimine kendi istekleri oranında nisbetinde pay veren Saymoz, evimizden sonra ikinci adresimiz olmuştur. Burada hizmet sunan işletme sahibi Ozan, personeller Cahit ve Taci, gece görevlisi Mehmet, bu mekanın temizliğinden sorumlu Gülten hanıma mekan kalitesinden dolayı tebriklerimi de sunmak isterim.

Sevgi ile kalın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.