Dolar 32,3712
Euro 35,0140
Altın 2.324,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 17°C
Az Bulutlu
Sinop
17°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Kum Zambakları Yüzünü Gösterdi

Kum Zambakları Yüzünü Gösterdi
Aslan Özdemir
15 Temmuz 2016 13:50

Kum Zambakları Yüzünü Gösterdi

Hayrettin Kaya

Her yıl yaz aylarında bir ay süreyle deniz kenarlarındaki kumluk alanlarda yüzünü gösteren mis kokulu kum zambakları, bir kez daha Sinoplularla  buluştu. 

Sahilin küçük bir bölümünde yaşam mücadelesi veren kum zambakları, çevre sakinleri tarafından korunuyor.

Gelip geçenlerin ayakları altında ezilmelerini ve özellikle tatilcilerin koparmalarını önlemek amacıyla kum zambaklarının etrafı taşlarla çevriliyor.

Kum zambaklarını korumak için seferber olan gençler, çevrede adeta kuş uçurtmuyor.

Yapılan araştırmalara göre kum zambaklarının Akliman sahillerinden başlayıp  Sarıkum sahillerinin en uç noktasına uzandığı edinilen bilgiler arasında.

Sinop’ tan Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’ ne uzanan Akliman sahilinde doğal olarak yayılan kum zambakları, Akliman sahilini yaz sonunda bembeyaz çiçekleriyle süslemektedir. Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’ nin Akliman manzaralı alakart salonuna, farkındalık yaratmak amacıyla “Kum Zambağı” adı verilmiştir.

Kum zambaklarını korumaya çalışan vatandaşlar yapmış oldukları açıklamada;Soğanlı bitkilerden olan kum zambakları nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan türlerden, bioçeşitlilik açısından oldukça önemli olan zambaklar aslında koruma altında.

Taşınması, tohumlarının toplanması, yurt dışına çıkarılması yasak. Ama interneti açtığınızda bir çok kişinin bu bitkinin soğanlarını veya tohumlarını aldıklarını görürsünüz. Ve bunlara sorarsanız bunları korumak için böyle davrandıklarını söyleyeceklerdir. Burası ayrı bir tartışma konusu ama bize ters geliyor, her şey yerinde önemli ve güzel benim için. Saksılarda özgür değiller gibi geliyor.Kum zambaklarının geleceğini tehlikeli kılan en önemli şeylerin başında tabii ki yapılaşma geliyor. Doğal yaşam alanlarının yakınları evlerle veya konaklama tesisleri ile dolmakta. Sahillerin plaj olarak kullanılması zaman zaman da olsa onların ezilmesine neden oluyor, çoğu kişi onların farkında bile olmuyor, üzerlerinden geçip gidiyorlar. Tabii onların farkında olup, çok dikkatli davrananların hakkını yemeyeyim. Geçen yıl geldiğimizde sahildeki kum zambaklarının etrafı taşlarla çevrili idi, bu çok hoş bir görüntü oluşturuyordu. Elbette bu eşsiz sahillerde turizm olacak, düşünün beyaz çiçeklerin arasında güneşleniyorsunuz. Buradaki turistik tesislerdeki arkadaşları tanıyorum, bu çiçeklerin öneminin farkındalar, çiçeklerle ilgili müşterilerine kısa bir bilgi vermeleri yetecektir, büyük kentlerden buralara gelen bir çok kişi o saf doğayı özleyip geliyor, zambaklarla ilgili bilgi sahibi olduklarında bizlerden daha özenle onlara bir zarar gelmemesine çalışacaklardır.

Haber: Haber57

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.