Dolar 34,3556
Euro 37,0253
Altın 2.967,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 15°C

2023 Polis Olma Rehberi! Nasıl Polis Olunur? Şartları Nedir?

Polislik mesleği için belirli şartlar bulunmaktadır. Tüm detaylarıyla nasıl polis olunur, şartlar nedir? yazımızda bilgilendirme yapılmıştır.

2023 Polis Olma Rehberi! Nasıl Polis Olunur? Şartları Nedir?
7 Mart 2023 12:48

2023 yılı itibariyle polislik mesleği için belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar, adayın mezuniyet durumuna göre değişiklik göstermektedir. Devlet her yıl lise, önlisans ve lisans mezunu adaylar arasından polis alımı yapmaktadır ancak adayların belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

Polislik mesleğinin bazı şartları arasında, sağlık durumu, yaş sınırı, askerlik durumu ve adli sicil kaydı yer almaktadır. Bunların yanı sıra, adayların fiziksel ve psikolojik olarak bu mesleğe uygun olması da oldukça önemlidir. Çünkü polislik mesleği, psikolojik açıdan bazı zorluklar ve riskler barındırmaktadır. Bu nedenle, adayların bu sürece hazır olması ve karakterlerinin bu meslek için uygun olup olmadığına karar vermeleri gerekmektedir.

İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan polisler, meslek hayatları boyunca yükselme imkanlarına sahiptirler. Polis memuru iken komiser yardımcılığı ve komiserlik gibi kademelere terfi etme şansları bulunmaktadır. Ayrıca, normal memurlara göre daha erken emekli olabilme avantajları da bulunmaktadır.

Kimler Polis Olabilir? Polis Olma Şartları

Polis olmak isteyen adayların en az lise mezunu olması gerekmektedir. Ancak önlisans ve lisans mezunları da başvuruda bulunabilir. Bu mesleği yapmak isteyenler, liseden sonra YKS sınavına; üniversiteden sonra KPSS sınavına girmelidirler. Sınavlarda belirlenen baraj puanını geçen adaylar, polis olmak için başvuruda bulunabilirler. Şehit ve vazife malülü çocukları için ise bu şartlar biraz daha esnek hale getirilmiştir ve baraj puanının %80’ini almaları yeterlidir.

Polislik mesleği, fiziksel ve zihinsel açıdan zorlu bir meslektir ve adayların bu mesleğe uygun olmaları gerekmektedir. Bu nedenle adaylar, sağlık kontrolünden geçirilerek mesleğe uygunlukları değerlendirilir. Polis memurları, kariyerleri boyunca İçişleri Bakanlığı bünyesinde farklı kademelerde görev alabilirler ve normal memurlara göre daha erken emekli olabilirler. Ancak mesleklerinde belirli aralıklarla görev yeri değişikliği ve görev sırasında hayati tehlike gibi riskler de bulunmaktadır.

PMYO (Polis Meslek Yüksekokulu) ve POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi) kontenjanları, yıllara göre değişebiliyor. Aşağıdaki tabloda, farklı yıllarda açılan PMYO ve POMEM kontenjanlarına dair bilgiler yer almaktadır.

polis olmak

Tablodan da görülebileceği gibi, devlet her yıl farklı sayıda PMYO ve POMEM kontenjanı açıyor. Polis mesleğine ilgi duyanlar, bu kontenjanları takip ederek başvuru yapabilirler.

Polis Olma Şartları

Polis olmak isteyen adayların eğitim durumlarına göre değişen şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bazı şartlar ise kadın ve erkek adaylar arasında farklılık gösterebilir. Polislik sınavları sonucunda şartları karşılayan asil ve yedek adaylar belirlenir. Asil listede yer alan adayların göreve başlamaması durumunda, ilk sırada bulunan yedek aday çağrılır. Polislik için adayların yazılı, sözlü ve fiziksel sınavlarda yeterli puanları almaları gerekmektedir.

Lise Mezunu Polis Olma Şartları

Lise mezunu kişilerin polis olabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekmektedir.
  • Lise ya da eşdeğer bir okuldan mezun olmak gerekmektedir.
  • Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre en az ham taban puanı almış olmak gerekmektedir.
  • Ancak şehit ya da vazife malulü çocukları, ham puanın %80’ini alarak bu şartı sağlayabilirler.
  • Adayın sınav yılının Ekim ayına kadar 18 yaşını tamamlamış olması gerekmektedir.
  • Sınav tarihinde 26 yaşından büyük olanlar lise mezunu polislik için başvuruda bulunamazlar.
  • Yaş düzeltmeleri, sınav başvurusu sırasında geçerli sayılmamaktadır.
  • Başvuru yapmak için erkek adayların en az 167 cm, kadın adayların ise en az 162 cm boyunda olmaları gerekmektedir.
  • Ayrıca adayların beden kitle indeksi (BKİ) en az 18, en fazla 27 olmalıdır.

Bu şartları sağlayan adaylar arasından polis adayları belirlenir. Adaylar yazılı, sözlü ve fiziksel sınavlardan yeterli puanı alarak polis olabilirler. Asil ve yedek olmak üzere belirlenen adaylar arasından birinci sıradaki asil aday göreve başlamadığında yedek adaylar göreve çağrılır.

polis

Aşağıda belirtilen şartları taşıyan öğrencilerin polislik mesleğine kabul edilmeleri mümkün değildir ve temiz bir sicile sahip olmak önemlidir:

  • Fuhuş yapılan yerlerde çalışmak, fuhuşa aracılık etmek, fuhuş yapılan yerlerde beklemek ya da gözetlemek
  • Genel ahlaka uygun olmayan yazılı ya da sözlü kayıtlar üretmek veya satmak
  • Kumar oynamak, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak gibi sebeplerle adli veya idari yaptırımlara uğramak
  • Bir yıl veya daha uzun süre mahkumiyet cezası almak

Af yasalarından yararlanılsa bile ya da hükmün açıklanması geriye bırakılsa bile bazı suçlardan hüküm giymek polislik mesleğine kabul edilmeyi engeller.

Önlisans ve Lisans Mezunu Polis Olma Şartları

Önlisans ve lisans mezunu polis olma şartları, lise mezunları ile benzerlik göstermektedir. Ancak adayların yukarıda sayılan suçlardan dolayı ceza almamış olması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı da önlisans ve lisans mezunu adaylar için geçerlidir.

Önlisans veya lisans mezunu adayların karşılamaları gereken diğer şartlar ise şunlardır:

  • Türkiye’de lisans veya önlisans seviyesinde bir okuldan ya da yurt dışında bunlara denk kabul edilen bir okuldan mezun olmak
  • KPSS sınavında en az taban puanı almak
  • Sınav yapıldığı yılın Ocak ayından itibaren 30 yaşından gün almamış olmak

Adayların, lise mezunu polis adayları gibi, temiz bir sicile sahip olmaları da önemlidir. Genel ahlaka uygun olmayan davranışlar sergilemek, fuhuş yapılan yerlerde çalışmak, uyuşturucu kullanmak gibi suçlar da mesleğe kabulü engelleyen faktörlerdir.

Polislik Sınavında Kaç Puan Gerekir?

Polislik sınavında alınması gereken puanlar, adayların eğitim durumlarına göre farklılık göstermektedir. Lise mezunu adayların en az 150,00 YKS puanı almaları gerekmektedir. Dört yıllık üniversite mezunları ise P3 puan türünden en az 60 puan almalıdır. İki yıllık üniversite mezunu adaylar ise P93 puan türünden en az 65 puan alması halinde polisliğe başvuruda bulunabilirler. Şehit ve vazife malulü çocukları ise polis olma şartlarına göre %80 oranında bir puan alarak başvuru yapabilirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.