Dolar 32,3694
Euro 34,9629
Altın 2.325,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 16°C

“Karaoğlan” Mustafa Bülent Ecevit

30 Mayıs 2022 16:54

KARAOĞLAN’ı seni sevgi ve saygıyla anıyoruz.

Ülkemizin en çalkantılı günlerinde görev almış, serbest seçimlerde Sol bir partinin birinci olmasını sağlayan efsane adam Mustafa Bülent ECEVİT 28 Mayıs 1925’te İstanbul’da doğdu.  En önemli özelliği karakteri, duruşu, sanatçı ruhu, halkın içinde onlar gibi yaşamı, riyakarlık ve yalandan uzak yürüttüğü yaşamı ile önemli bir siyaset ve devlet adamı idi.

Hayrettin Kaya

Mustafa Bülent ECEVİT yurdumuzda ve dışarıda ülkemizin onuru için çalışmış büyük devlet adamıydı. Döneminde Atatürk İlkelerini aşındırmaya çalışanlara, inanç sömürüsüne karşı gösterdiği direniş ve boyun eymeyişi unutulmamıştır. Anadolu yaşayanın “Karaoğlan” diyerek bağrına bastığı, Kıbrıs Barış Harekatının Mimarı Bülent Ecevit Milli duruş, sadelik, dürüstlük, demokratik uzlaşmasıyla siyasetçilerin esin kaynağı olmuştur.

Cumhuriyet değerlerinin en kararlı savunucusu, ilkelerinden ödün vermeyen, Amerikan ambargosuna rağmen Kıbrıs Barış Harekatını yapan, döneminde; Kadınların, Gençlerin, Köylünün, Yaşlıların, Emekçilerin umudu olmuştur. Ecevit emeğin korunması, sosyal devletin gelişmesi, sosyal hakların korunması için verdiği mücadele takdire şayandır.

Devrimci-Demokrat kimliğinden hiç bir zaman ödün vermeyen, ezilenden (Ne Ezen, Ne Ezilen İnsanca Hakça Düzen) yana verdiği mücadele 7’den 70’e kadar herkes tarafından tam bir “Halk Adamı” kimliği verilmiştir. 81 Yıllık ömrünün 52 Yılını Aktif Siyasetle geçiren Ecevit Ülkemizde “Umut” olmuştu. Ecevit’in en önemli simgeleri ise; Mavi gömleği, kasketi ve beyaz güverciniydi.

“Karaoğlan Nerede Evlatlar, Karaoğlanı Görmek İstiyorum” söylemini sarf eden Şehzade Şahin adlı yaşlı kadın, Türk siyaset tarihine Karaoğlan” sözcüğünü katmıştır. Karaoğlan’ın asıl mesleği gazeteciliktir ve en önemli objelerinden biride kendi ile bütünleşen “Erika” Marka Daktilosudur. Eniştesi İsmail Hakkı Oktay’ın hediyesi olan Dakdilo 70 Yıl yol arkadaşlığı yapmıştır. Bu daktilo bugün ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesindedir.

Siyasi yaşamında kavgalar, suikast girişimleri, darbeler, göz altıları hep olmuştur. Ama siyasetinde nezaket, tevazu ve mütevazı kişiliğinden taviz vermemiştir. Ecevit 1946 yılında Robert Kolejinden sınıf arkadaşı Rahşan (Aral) Ecevit’le 60 Yıla varan birlikteliğini oluşturmuştur. Bu evlilik Türk halkı tarafından gıbte ile takip edilmiştir.

İşçi haklarına önem veren Ecevit, Sendikalar, grev ve toplu sözleşmeler sürekli gündeminde olmuştur. Zonguldak’lı maden işçilerini haklarına sahipliğinden dolayı illerinden millet vekili adayı olması için davet etmişler ve ilk defa Zonguldak dan millet vekili  seçilerek meclise girmiştir. Çalışma Bakanlığı döneminde grevin yasal hak olmasını gerçekleştirmiştir.

“Halkçı Ecevit”, “Karaoğlan”, “Kıbrıs Fatihi”, “Romantik”, “Mütevazı” ve bunlara eklenecek daha nice çok tabiri barındıran, Türk siyasi hayatına damgasını vuran Mustafa Bülent Ecevit 28 Mayıs 1925 İstanbul da doğup gazeteci, şair, yazar, siyaset ve Türkiye Cumhuriyeti Eski Başbakanlarımızdandır. Son yüzyılda Türk siyasetinin de en önemli mihenk taşlarındandır.

Bülent Ecevit’in en önemli özelliklerinden biri de günümüzde pek çok siyasetçilerden görmediğimiz, kendi siyasi yaşamı boyunca yapılan tüm eleştirileri olgunlukla karşılamasıdır. Hiç bir gazeteciye dava açmamıştır. Yine adı yolsuzluğa karışmamış ender siyasetçilerdendir. Türk Solunun efsane lideri Karaoğlan! Dürüstlüğünle, Asaletinle Halkla bütünleştin.

KARAOĞLAN’ı seni sevgi ve saygıyla anıyoruz.

Sevgi ile Kalın.

YORUMLAR

  1. emk.öğ.Zuhal Karahan Kara dedi ki:

    sene 1987,eşim bana araba kullanmayı öğretmek için her gece yemekten sonra Kalamış marinaya iniyoruz marina daha yapılmamış ama yol boş olduğu için müsait.Bir hanım eşinin koluna girmiş,adam adeta sürükleniyormuşcasına yürümeye çalışıyordu.Eşime sordum bu soğuk kış gecelerinde kim acaba bu zavallı insanlar dedim.O ,Bülent Ecevitle Rahşan hanım dedi Sadakat, sevgi ve azimle Bülent beyi iyileştirdi hatta Türkiyenin başbakanı bile oldu. MEKANLARI CENNET OLSUN.