Dolar 32,5827
Euro 35,0155
Altın 2.461,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 16°C
Sal 16°C

CHP 99 YAŞINDA

6 Eylül 2022 11:54

“Cumhuriyet Halk Partisi” 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 9 Eylül 1923’te siyasi faaliyetlerine başlayan “Cumhuriyet Halk Partisi”  CHP, 99 yıldır Türk siyasetindeki varlığını sürdürüyor. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında; “Cumhuriyetçilik-Halkçılık-Milliyetçilik ve Laiklik’i dört temel ilke olarak benimseyen CHP, 1935’te buna Devletçilik ve Devrimcilik ilkelerini de ekledi. Bu ilkeler, partinin amblemine de yansıtılarak “altı ok” simgesi benimsendi.

Bugün 96. Yaşını kutlayan “Cumhuriyet Halk Partisi” 9 Eylül 1923 de Atatürk tarafından kurulmuştur. Partinin başlangıçta “Halk Fırkası” olan adı, 1924 yılında “Cumhuriyet Halk Fırkası”, 1935 yılında yapılan 4. Kurultayda da “Cumhuriyet Halk Partisi” oldu. Bu yük kurtarıcı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de ölümünden sonra, 26 Aralık 1938’de yapılan 1. Olağan üstü Kurultay’da Cumhurbaşkanı İsmet İnönü CHP genel başkanı seçildi. CHP, 1923 den 1946 yılına kadar tek parti olarak iktidarda kaldı. Çok partili yaşama geçtikten sonra 1946’da yapılan ilk genel seçimlerde de iktidarını sürdürdü. CHP, 1950-1960 yılları arasında Demokrat Parti’nin (DP) seçimleri kazanması nedeniyle muhalefete düşmüştür.

 

Ulusal, Kurtuluş Savaşımız sonrasında ulusal egemenliğe dayalı, tam bağımsız yeni bir Türk Devleti kurmak isteyen Atamız ülkemizi hem bir yönetim şekli hem de siyasi partilerle tanıştırdı… Bu kapsamda kurulan CHP dünyanın en uzun soluklu birkaç partiden biridir. 1950’li yıllarda üstlendiği muhalefet göreviyle muhalefetin kurumsallaşmasında önemli rol oynamıştır. Bülent Ecevit’in genel başkanlığı dönemimde, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi de diğer siyasi partilerle birlikte kapatıldı. Parti daha sonra 3821 sayılı yasaya dayanarak kuruluşunun 69’uncu yıl dönümü olan 9 Eylül 1992’de tekrar açıldı.

 

Cumhuriyetimizin teminatı olan CHP; saltanatı kaldıran, hilafete son veren, laiklik ilkesiyle din ve devlet işlerini birbirinden ayıran, kurtuluş mücadelesinin ardından yokluk ve yoksulluk içindeki ülkemizde tarımı ve sanayiyi ayağa kaldıran, kadınlarımıza toplumumuzun asli unsuru haline getiren, ülke ekonomisine can veren iktisadi işletmeleri kuran, Osmanlı’dan kalan borçları ödeyen, köy enstitüleri ve toprak reformuyla Anadolu aydınlanmasını başlatan, insanları etnik köken, din, dil, ırk gibi farklılıkları nedeniyle ayrıştırmayıp, herkesi bir toplumsal alanlarda gerçekleştirdiği reformlarla çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni biçimlendiren, çok partili geçişi sağlayarak ülkemize demokrasiyi getiren partidir.

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti ile eş değer tuttuğu be “Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi” diye tanımladığı partidir. CHP yöneticileri Atamızın en büyük eserinden birinin CHP olduğu bilincinde olup, hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hem de CHP’nin kuruluş ilkelerine sahip çıkmalı ve bu bilinçle hareket etmelidir. Cumhuriyet halk Partisi, Cumhuriyetimizin mirasını yiyenlerin değil, bu mirası yaratanların, bu mirasa sahip çıkıp, yarına taşıyanların partisidir.

 

Cumhuriyet Halk Partisi; umudun ve bağımsızlığın adıdır. 99 yıldır Hak, hukuk ve adaletten vazgeçemeyenlerin, ranta, talana boyun eğmeyenlerin Atamızın temel ilkesi olan “Yurtta barış Cihanda barış” , şair edinmiş huzur ve barış istemeyenlerin partisidir. Kurtuluşun ve kuruluşun partisi olan Cumhuriyet Halk Partisinin 99. Yılı kutlu olsun.

Sevgi ile kalın.

Erdoğan ERKAYMAZ

YORUMLAR

  1. Gurbetci dedi ki:

    Ne diyelim hayirli ugurlu olsun, lakin 98 senedir degismeyen karsitlik siyaseti dogruya dogru diyemeyen hep birilerini öne cikararak arkasina siginarak siyaset yapan 98 yildir memlekete yaptiklari hizmetlerde sözde halkcilik özde olmayan köylüden sirkat toplayan 3 koyunu olanim birini Alan tarladan topladigi ekini gelip Alan ,Fakir köylüden vergi toplayan yokluga ve yoksulluga muhtac eden ülkeyi 27 sene tek iktidar anlayisi sözde cumhuriyet ve demokrasi diyerek diretmeci bir siyaset anlayisi sergileyen 98 yillik gecmisi hep karanlik olan bir siyasi haraket..nice yillara diyelim.ama hep muhalefet olsun yeterki!!

  2. Ünal Öztürk dedi ki:

    Gazi nin kurması CHP özel bir parti yapmıyor görüyoruz şimdi hdp ile el ele bu kafayla 98 senelik değil 108 senelik parti olsa ülkeye yararı değil zararı olan parti konumumda . Ayrıca CHP Sinop vekili var bir Sinoplu olarak utanıyorum ne demişti bu zevat iktidar dünyanın en iyi işini yapsa biz eleştiririz . Niye eleştiriyorsun iradesiymişim sen
    Kafan mı çalışmıyor niye güzel iş yapanı tebrik etmiyorsun kötü bir iş yaptığında eleştirmiyorsun . Ama CHP bu bu ülkeye kuruldu kurulalı yararı olmamış bir parti zihniyeti belli kuruluş gayesi belli ve son demde ülkeye zarar vermeye başladı muhalefet yapmayı beceremiyor ama hdp ile iyi iş birliği yapıyor . İltidar için bir çalışması mücadelesi yada hizmet için , ekonomi için ,pkk için bir fikri yok ama hdp için fikri var . İktidar olayımda nasıl okursam olayım diyor Ülkeyi batıya ABD ye şikayet bile ediyor liderinden vekiline hep aynı kafa yapısında ayrıca CHP bitiyor artık içinde hdp zihniyetinde çok insan var santim santim hdpli oluyor . Sonuç hüsran yani kısaca CHP hdp den çok farklı değil ipi birilerinin elimde algıyla yalanla iş tutuyor göreceğiz bakalım 2023 de adayları ne yapacak .

  3. Mustafa KILIÇ dedi ki:

    Aklı olmayıp, fikri olanlar ! Son yıllarda Mitoz bölünme ile çoğalıyorlar anlaşılan. Sormayan, sorgulamayan sadece biat kültürü ile körleşen kişilikler gerçeklerin çok ötesinde bilmediğimiz bir dünyada Fotosentez ile yaşıyorlar olsa gerek. Cumhuriyet halk Partisi, Cumhuriyetimizin mirasını yiyenlerin değil, bu mirası yaratanların, bu mirasa sahip çıkıp, yarına taşıyanların partisidir.

  4. GURBETCI dedi ki:

    her iki yorumcularin ifade ve aciklamalarina katiliyor tebrik ediyorum benim de dile getirmek istediklerimin tamamini yazmislar ellerine yürekkerine saglik mesele yasadigin yillar degil bu yillar icerisinde neler yaptigindir mese ve gürgen agacida cok yasiyor lakin sonu yinede SOBA ODUNU ne diyelim