Dolar 32,3426
Euro 34,6645
Altın 2.416,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 16°C

‘Jose Mujica’

11 Kasım 2014 18:52

Erdoğan Erkaymaz

Dünyanın en yoksul devlet başkanı olarak tanınan Güney Amerika ülkelerinden Uruguay Devlet Başkanı olarak tanınan ‘Jose Mujica’ 2010 yılında kişisel servetinin 800 dolar olarak açıklamıştı. Mujica, 12 bin dolarlık maaşının neredeyse tamamına yakınını yoksullara dağıtıyor. Yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip Uruguay, yaşam kalitesi açısından dünyanın 19. Ülkesi. Uruguay, aynı zamanda Latin Amerika ülkeleri arasında en düşük suç ve cinayet oranına sahip.

 

Mujica, tüm dünya’da küresel ekonominin en fakir devlet başkanı olarak biliniyor. Alçak gönüllü yaşam tarzıyla dikkat çeken Mujica, sadece kendi insanlarını önemsiyor. Politikacı olarak yüksek maaş almak istemiyor. Rahat tavır alçak gönüllülüğü ve giyim tarzıyla da dikkat çekmektedir. Yarı zamanlı çiftçilikte yapan başkan eşiyle birlikte çiçek yetiştirip satıyor. Bu geliri de yoksullarla paylaşmakta… Yaşadığı yerde de yalnızca iki koruma görevlisi var.

 

Uruguay Devlet Başkanı Suriye’ li çocukları, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterine mektup yazarak 50 çocuğu yazlık konutunda ağırlamak istemiş. Eğer izin çıkarsa çocuklar yüz binlerce dönümlük Anchorena Milli Parkı içinde bulunan devlet başkanlığı konutunda ağırlanacak. Başkan ‘Dünyanın birçok bölgesinin savaşlarla kan gölüne dönüşüldüğü bir ortamda Nobel Barış ödülü verilmesinin anlamı kalmadı’ söylemine soğuk savaş dönemini özlediğini belirtmişti.

 

Yoksulluk tanımı da çok ilginç olan başkan ‘En yoksul devlet başkanı olarak anılıyorum, ama kendimi yoksul hissetmiyorum. Yoksul insanlar sadece pahalı bir hayat tarzına sahip olmayı sürdürmek adına çalışan insanlardır ve her zaman daha fazlasını isterler’ diyor. 42 personelli Devlet Sarayı’nda yaşama imkanı varken eşinin üzerine olan küçük bir çiftlik evinde yaşamayı tercih eden başkana ne denir? ‘Ailenizin Başkanı’ diyorlar.

 

İnsanın aklına gelmiyor değil…

Bizim politikacılar olsa, bu özelliklerinden dolayı başkana; beceriksiz diyerek dalga geçerler. Hele hele Müslümanlığını dillerinden düşürmeyen ve geçinenler başkandan alacağı çok ders var. Üstelik bu sayın başkan ‘Ateist’. Şimdi düşünüyorum Uruguay halkı mı çok şanslı yoksa biz mi Başkanlarımızdan dolayı? Para uğruna değerlerini satmayan Uruguay devlet başkanını kutluyor, ülke insanını da kıskanıyorum.

 

Bu başkan örneği bir tespiti de ortaya koyuyor. ‘İktidar insanları değiştirmez, aslında ne olduklarını ortaya çıkarır.’ Paranın, tüketimin, gösterişin, şatafatın adeta insanımızın gözünü döndürdüğü medeniyetimizin şu zamanlarında dünyanın ihtiyaç duyduğu insanlardan. Keşke başkan gibi liderler çoğalsa dünyamızda mal varlığı, politik yaklaşımı ve yaşam tarzıyla tüm dünyanın özel ilgi odağı haline gelmiş durumdadır. ‘Jose Mujica’…

 

1994 yılında ilk kez milletvekili seçildiğin de külüstür mobiletiyle meclis binasına geldiğinde, mobiletini park ederken yanına gelen otopark görevlisinin ilk kez gördüğü bu adama ‘Çok uzun kalacak mısın?’ sorusuna ‘Öyle umuyorum’ demiş bu günde 1987 model Volkswagen arabası var. Mart ayında koltuğunu devredecek başkan, Uruguay yasalarına göre aday olamıyor. Kendisine bir dönem daha başkanlık yapabilmesi için yasa değiştirmeyi teklif etmişler, Kabul etmemiş. Ne diyebiliriz ki; Tanrı bize de böyle bir başkan nasip etsin.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.