Dolar 32,3640
Euro 34,9634
Altın 2.324,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 15°C

KAZDAĞLARI’na SAHİP ÇIK!

6 Ağustos 2019 19:02

Kazdağları, ülkemizin hayat damarlarından biridir. Dünyanın En güzel cennet köşelerindendir. Tanrılar Bile Kazdağları’nın güzelliğine hayran oldukları için  Olimpos’tan  buraya getirmiş. Afrodit burada sunmuş Helen’i Paris’in beğenirse ,  Truva Savaşları’nın temelleri burada atılmış. Bu gün  Kazdağların’da  2 altın madeni faliyette . Bu faliyetteki işletmeler dışında 40’tan fazla  başta altın ve gümüş olmak üzere maden projesi bulunuyor. Bu projeler  dışında  da 100’den fazla maden arama ruhsatı verilmiş. Özetin özeti birileri Kazdağları’nı yok etmek için düğmeye basmış.

Hayrettin Kaya

Peki ne olmuştu? 45 bin ağacın kesilebileceğini belirten ÇED (Çevresel Etki Değerlendirilmesi) raporuna rağmen Kanada’lı şirket Alamos Gold’un faliyetleri için 195 bin ağaç kestiği öne sürülmüştü. Tarım ve Orman Bakanlığı bu sayının 13 bin 400 olduğunu açıklamıştı. Ağaç kesimleri Çanakkale halkının tüm tepkisine rağmen devam ederken, AK Parti’li ve MHP ‘li milletvekillerinin savunduğu maden çalışması Kazdağları ekosisteminden yararlanan , insanlar , hayvanlar ve bitkiler için ölüm-kalım mücadelesine dönüşmüştür.

Kazdağları, dünyanın oksijen kalitesi açısından en önemli habitatlarından biridir. Uluslar arası altın tekeli  Alamos Gold’un ve taşeron şirketi Doğu Biga Madencilik maden çalışmalarını sürüyor. Bu çalışmalar Sonucunda endemik bitki türleri ile nadir görülen bazı canlı türlerinin yok olma tehlikesi ile de karşı karşıya olduğunu belirtiliyor.

Yine Kazdağları’nın kuzey yamacında  meşe ,çam ormanları ile  birlikte dünyada sadece Türkiye’de yaşayan 7 bitki türünün yaşam alanı üzerinde kurulması planlanan maden projesi hayata geçtiğinde 20 bin ton siyanür kullanacak ve siyanürle birlikte arsenik gibi bir çok ağır metal ortaya çıkacak. Bütün  bir kentin tek su kaynağı, Kaz dağlarının  dereleri, yer altı suları , tarım alanları kirlilik; ormanları karşı karşıya bırakılacaktır.

1935’te çıkarılan neo-liberal MTA ve ETİBANK kanunları 80’li yıllarda neo-liberal  politikalar gereği işlevsiz kılınması ve 2004 yılında çıkarılan maden  yasası ile  ülkenin tam bir hafriyat alanı haline getirilmiştir. Türkiye’nin her yanına virüs gibi yayılan altın madenci şirketler ve onların uluslar arası uzantılarınca sonrası bölgede meydana gelecek değişikliklerde ilgili tablo karanlıktır.  Kazdağları’nı istila etmek isteyen emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı mücadele edilecektir.

Sahip oldukları zenginlikleri ve güzellikleri nedeniyledir ki, Kazdağları tarih boyunca hep saldırıya uğramıştır. Hep yağmalanmıştır; tıpkı bugün olduğu gibi. Ne yazık ki bugün  ve kazlarıda siyanürle altın madenciliği faliyet yürütmesiyle gündemimizde yer almaktadır. Tarihte ‘’Çanakkale Geçilmez ‘’ olarak bilinen ve Anadolu’dan her yerleşimden onbinlerce bilinen  insanımızın hayatlarını ortaya koyarak savundukları bu topraklar şimdilerde ne yazık ki AKP ve MHP li milletvekillerinin eliyle yabancı şirkete peşkeş çekilirken doğamızın torumar edilme tehlikesiyle karşı karşıyayız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.