Dolar 34,2058
Euro 37,5382
Altın 2.878,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 25°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
25°C
Parçalı Bulutlu
Cum 24°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Su Ürünleri Mühendisliği Bölümüne İlgi Artıyor

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sezgin, yeni oluşturulan istihdam sahaları ve YÖK tarafından sağlanacak burs imkanının su ürünleri mühendisliğine olan ilgiyi arttırdığını belirtti.

Su Ürünleri Mühendisliği Bölümüne İlgi Artıyor
27 Haziran 2016 17:15

  YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın, üniversitelerin ziraat-tarım, orman ve su ürünleri programlarının yöneticileri ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nda gerçekleştirdiği toplantıda duyurduğu yeni istihdam alanlarının oluşturulması ve burs müjdesinin ardından Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliği’ne olan ilginin artması bekleniyor.

  Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sezgin, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’de suya, tarıma ilginin arttırılması için bir dizi radikal kararların alınmaya başlandığını ve su ürünleri mühendisliği bölümüne olan ilginin ise istihdam alanlarının genişlemesi ve YÖK’ün yeni başlatacağı burs uygulaması ile artacağını belirtti.

  Prof. Dr. Murat Sezgin, “Sinop Karadeniz’de su ürünleri üretiminin en büyük miktarının elde edildiği stratejik bir noktada bulunmaktadır. Fakültemiz 35 yıllık akademik birikim ile öğrencilere kaliteli eğitim fırsatı sunmaktadır. Hükümetimiz ve YÖK tarafından oluşturulan yeni istihdam alanları ve öğrencilerimize sağlanacak olan burs desteği ile fakültemize olan ilgi de artacaktır” dedi.

  ÜNİVERSİTE ADAYLARI NEDEN SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLİĞİNİ TERCİH ETMELİ?

  Prof. Dr. Murat Sezgin üniversite tercihi yapacak olan öğrencilere Sinop Üniversitesi Su Ürünler Mühendisliği Bölümü’nce sağlanan olanaklar ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bu yıldan itibaren, ziraat, orman ve su ürünleri ile ilgili programları tercih ederek ilk üç sırada yer alan öğrencilere eğitim süreleri boyunca YÖK tarafından burs verilecek olup, aylık 600 lira olan burs miktarı öğrenimleri boyunca ödenecektir. Fakültemiz 1982 yılında kurulan Türkiye’deki 5 su ürünleri fakültesinden biridir. Halen yüksek lisans öğreniminin yanında yüksek lisans ve doktora eğitimleri de verilmektedir. İki ayrı bloktan oluşan yerleşkesi doğa ile iç içe ve denize neredeyse sıfır konumunda olan fakültemiz, modern derslikleri ile de öğrencilerimize kaliteli bir fiziki alan sunmaktadır. Fakültemiz 12 profesör, 9 doçent, 13 yardımcı doçent, 16 araştırma görevlisi ile 35. yılında nitelikli ve donanımlı bir akademik kadroya sahiptir. Avrupa Birliği, NATO, FAO, DPT, TÜBİTAK ve üniversite destekli projelerin yürütüldüğü fakültemizde, akademik çalışmalarda ve ders uygulamalarında kullanılmak üzere 10 laboratuvar, tatlı su ve deniz balıkları yetiştiriciliğinde kullanılan araştırma ve uygulama merkezi, iki akvaryum balıkları ünitesi ve biri 22.5 m boyunda (R/V Seydi Ali Reis) diğeri 11.2 m boyunda (araştırma 1)  iki araştırma gemisi bulunmaktadır. Denizde 100 ton kapasiteli ağ kafeslerde Yetiştiricilik Ünitesi Projesi ve 500 bin yavru kapasiteli Kapalı Devre Deniz Balıkları Yetiştiricilik Ünitesi Projesi için start verilmiştir. Ayrıca Erasmus, Mevlana ve Farabi değişim programları ile öğrencilerimize uluslararası eğitim bursu alma fırsatı sağlamanın yanında gelişmiş spor, sosyal ve kültürel imkanlarla da öğrencilerimize kaliteli bir üniversite deneyimi yaşatmayı amaçlıyoruz.”

  SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLERİNİN İŞ BULMA İMKANLARI GENİŞLİYOR

  Dekan Prof. Dr. Sezgin, su ürünleri mühendisliğinin bundan önceki yıllara göre istihdam oranlarında genişlemeler olduğunu belirterek, ilgili bakanlardan önümüzdeki yıllarda istihdam olanaklarının arttırılacağı sözünün de alındığını ifade etti.

  Geçmiş yıllarda kamuda istihdamın düşük olduğunu ancak 2016 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında 120 su ürünleri mühendisi ataması yapıldığını belirten Sezgin, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu yıl Su Ürünleri Mühendisi istihdam edeceğini duyurdu. Fakültemiz mezunları bu iki bakanlığın haricinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında da istihdam imkanları bulabilirler. Ayrıca su ürünleri mühendislerine Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı denizcilik liselerinde öğretmenlik yapma hakkı verilmiştir. Bunlardan başka Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve belediyeler kamu istihdam alanlarını oluşturmaktadır. Özel sektörde kalifiye su ürünleri mühendisi ihtiyacı artmıştır. Öğrencilerimizin balık üretim ve işleme tesisleri ve balık yemi fabrikalarında iş bulma imkânları vardır” şeklinde konuştu.

  Dekan Prof. Dr. Murat Sezgin, 2016-2017 eğitim ve öğretim döneminde üniversite adaylarının su ürünleri fakültesini tercih etmeleri konusunda tereddüt yaşamamaları gerektiğini ifade ederek “Bu konuda liselerin rehber öğretmenleri ile ilerleyen günlerde bir toplantı gerçekleştireceğiz. Öğrencilerimizi yeni açılan istihdam alanları ve YÖK’ün sağladığı burs yardımı ile 35 yıllık tecrübeye sahip fakültemizde su ürünleri mühendisliği eğitimi almaya bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.