Dolar 32,5605
Euro 34,9685
Altın 2.429,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 19°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 16°C

Sinop’Ta Dut Ağaçları Bu Yıl Meyve Vermedi!!!

Sinop’Ta Dut Ağaçları Bu Yıl Meyve Vermedi!!!
22 Temmuz 2016 14:20

Sinop’ta merkeze bağlı bir çok köyde dut ağaçlarının meyve vermedi.
Yazın müjdecisi olan dut meyvesi bu yıl ne yazıkki yüzünü göstermedi, geçtiğimiz yıllarda bol bol meyve veren dut ağaçları bu yıl ne yazıkki meyve vermedi.
Sinop’ta hemen hemen herkes dut ağaçlarının meyve vermediğinden yakınırken bizlerde bu konuyu okurlarımız için araştırdık.
Sinop Gözde Er Zirai İşyeri sahibi aynı zamanda Ziraat Mühendisi olan Göksel Demirel gazetemize yapmış olduğu açıklamada; ‘’Ağacın gövdesinde beyaz renginde oluşumlar oluyor,bunlar ağacın çüremesine sebep olan bitlerdir.Bu bitler ağaçların dallarında oluşur.Son yıllarda da dut ağaçlarının meyve verememesinde büyük etken bu bitlerdir.Bu bitler ağaçları direk kurutuyor, zararlı, sıvama halde bulunduğu dalların, daha sonra da ağacın tümünün kurumasına yol açıyor, larvaları bazen meyvelere  geçerek kırmızı lekeler oluşturuyor ve meyvenin satış değerini düşürüyor.Çözümü ise kimyasal ilaçlama yapmaktadır. Dutlarda yaz ilaçlaması sadece ikinci döle karşı yapılmalı, birinci döle karşı ilaçlama yapılmamalıdır. Ağaçların gövde ve kalın dalları iyi bir şekilde ilaçlanmalıdır

 İlaçlamalara ilk larva çıkışında başlanır ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ilaçlama yapılır. Ancak ikinci dölde bazı çeşitlerin hasat dönemine gelmiş olması göz önünde bulundurulmalıdır. İlaçlamalar ilk larva çıkışında ve bundan 20 gün sonra olmak üzere 2 uygulamalı olarak yapılır.
Dutlarda yaz ilaçlaması sadece ikinci döle karşı yapılmalı birinci döle karşı ilaçlama yapılmamalıdır.

Köylüler ağaçlarda ki bu oluşumu görmedikleri için, ya da görüp de tanımadıkları için dikkate almayıp ve önemsememekteler. Buda ağaçların çürümesin sebep olmakta.Bu da dut ağaçlarının meyve vermemesine sebep olmakta.’’ dedi.

Kaynak: Nuran Keskin

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.