Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 26°C
Çok Bulutlu
Sinop
26°C
Çok Bulutlu
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 27°C
Çar 26°C

Sinop Nükleerinin taliplisi artıyor

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a yapılacak nükleer santralle ilgili açıklamalarda bulundu.

Sinop Nükleerinin taliplisi artıyor
25 Mayıs 2015 13:40

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a yapılacak nükleer santralle ilgili açıklamalarda bulundu Sinop nükleeri için yabancı yatırımcıların sıraya girdiğini ifade eden Bakan Yıldız EÜAŞ'ın santralde yüzde 35 payı olduğunu belirtti. Yıldız, "Japonlar bizimle çalışmak istiyor ama Ortadoğu'dan da talepler geliyor" dedi.

 

Enerjide son dönemde yeni yatırımlar için fırsat arayan Körfez sermayesi rotasını nükleere çevirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a yapılacak nükleer santralde Türkiye'nin yüzde 35 payı olduğunu dile getirerek "Elektrik Üretim A.Ş.'nin (EÜAŞ) yüzde 35'ler civarında payı var. Ortadoğu'dan bu yönde talep geliyor. Görüşmeler devam ediyor" dedi. İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım A.Ş.'ye ait Çanakkale'deki Süper Kritik Bekirli Termik Santrali'nin 618 MW'lık ikinci ünitesi devreye girmesi nedeniyle düzenlenen temel atma töreni öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, "Akkuyu'da Ruslar var. Sinop'ta ise Japonlar bizimle çalışmak istiyorlar. Ancak talep de alıyoruz. Görüşmelerimiz var" diye konuştu.

 

İKİ HAT İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Çanakkale' nin tüketiminin 3 katı civarında üretim yaptığını ve Marmara'nın kuzey kısmını beslediğini anlatan Yıldız, "Buradan deniz altından ilk hattımızı çektik. Diğer iki hat için de çalışıyoruz. 2017'de tamamen bitecek. Burası için 200 milyon lira yatırım yaptık. 170 milyon lira daha yatıracağız. Ergene Havzası'nda 55 milyar dolarlık kömür rezervi bulundu. Çevresel şartlar tamamlandığında bu yörenin yükünü hafifletecek" dedi. Ülkenin bünyesine 2013'de 7 bin megavat, geçen yıl da 5 bin 500 megavatlık bir enerji kurulu gücü eklediğini söyleyen Yıldız, "Son 12 yılda 39 bin megavat devreye girdi" dedi.

 

YASA DEĞİŞMESE GERİYE GİDERDİK

Türkiye'de yatırımcıların önüne çıkan engeller olduğunu anlatan Bakan Yıldız, şöyle konuştu: "46 yatırım isteği var. Enteresandır, 46 da itiraz var. 13 bin MW'lık kaynak durduruldu. Davaların bir kısmı bitti ancak bu 3 yılımızı geriye atmak demek. Şu an yasal altyapıyı düzenlemeseydik, 2012'deydik. Hangi enerji kaynağı ne olursa olsun; 'nükleer patlıyor, kömür isli paslı, rüzgâr kuşları öldürüyor, güneş tarlalarımızı mahvediyor, doğalgaz zaten ithal, jeotermal yeraltını etkiliyor.' Hangi enerji kaynağı olursa olsun yapılan itirazın Türkiye'nin kalkınmasını vurduğunu bilmeniz gerek" dedi. Yıldız, partilerin seçim vaatlerinin de inandırıcı olmadığını söyledi. Vitrin Haber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.