Dolar 34,3387
Euro 36,5408
Altın 2.870,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Çok Bulutlu
Sinop
16°C
Çok Bulutlu
Çar 16°C
Per 15°C
Cum 13°C
Cts 14°C

Sinop nükleer tehlikeden kurtuldu

Türkiye’de Sinop nükleer santralinin inşaatından sorumlu olan Mitsubishi firması nükleer santrali yapmaktan vazgeçti.

Sinop nükleer tehlikeden kurtuldu
21 Ocak 2019 12:38

Türkiye’de Sinop nükleer santralinin inşaatından sorumlu olan Mitsubishi firması nükleer santrali yapmaktan vazgeçti.

Japan Times gazetesinin haberine göre nükleer santral inşaatlarında artan maliyetler ve Japon iç piyasasından kaynaklı artan ekonomik baskı, dev şirketin projelerini askıya almasına neden oldu.

Gazetenin haberinde, “Hitachi’nin İngiltere’deki projeyi durdurma kararıyla birlikte, Mitsubishi Heavy Industries’in Türkiye’deki planından vazgeçtiği bildirildi” ifadelerine yer verildi.

Dünyada nükleer santralleri kurma yetkinliğine sahip birkaç firmadan biri olan Hitachi de Hindistan, Vietnam ve Birleşik Krallık’taki projelerini bir bir askıya almıştı.

Öte yandan geçen ay BBC Türkçe’den Ilgın Yorulmaz’ın sorularını yanıtlayan Mitsubishi yetkilisi Daisaku İşii, Japonya hükümetinin ve şirketlerinin projeden çekilme niyetinde olduğu iddialarını yalanlamıştı.

Japonya basınına yansıyan bilgilere göre 11 Mart 2011’de Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki kaza ve sızıntı sonrası, yurtiçi-yurtdışı santrallerin inşasında eski güvenlik protokollerinin değiştirilmesi ve yenilerinin eklenmesi, Sinop gibi projelerinin maliyetlerini büyük ölçüde arttırdı.

Mitsubishi, fizibilite çalışmasının detaylarını “ticaret sırrı” sayıyor ve paylaşmıyor.

Ancak şirketin hesapladığı 2 trilyon yenlik (18 milyar dolar) ilk maliyetin, bu yılın Temmuz ayında sundukları son gözden geçirilmiş maliyet raporunda 5 trilyon yene (44 milyar dolar) çıkmasını, Türkiye’nin kabul etmediği belirtiliyor.

Japon tarafının ise projenin artan maliyetini karşılamak için elektrik fiyatlarını artırmayı teklif ettiği ancak Türk tarafının kamuoyundan gelecek tepkiler nedeniyle buna yanaşmadığı iddia ediliyor.

Bazı çevreler yaz ayında yaşanan Dolar-TL kurundaki dalgalanmaların da Türkiye’deki projeyi sekteye uğratan bir başka faktör olduğunu düşünüyor.

Ne var ki durumun Türkiye’ye özgü olmadığı, son zamanlarda Japonya hükümetinin ve Japon şirketlerinin Türkiye dışındaki ülkelerde de nükleer proje finansmanında zorluklar yaşadığı biliniyor.

Kaynak: Odatv

Sinop nükleer tehlikeden kurtuldu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.