Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 25°C
Açık
Sinop
25°C
Açık
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 23°C

Sermayenin Kamu Malını Talan Etmesi

24 Aralık 2012 11:12

Erdoğan Erkaymaz

Son yılların en büyük özelleştirme ihalesini gerçekleştirdi iktidar. Bu mega ihalede 8 otoyol ile 2 köprü satıldı. Bunların 25 yıllık kullanım hakkı 5.72 milyar dolara Koç ve Ülker grubu aldı. 

İktidarın en övündüğü icraatı yollardı. Şimdi anlaşıldı ne kadar yol yapımına önem verdiği… Meğer satacaklarmış. yolları halk için değil kendileri için yaptırıyorlarmış. Devlet, devlet gibi değilde sanki şirket gibi yönetiyorlar. Memleketteki bir sürü eseride babalar gibi satıyorlar. Artık merakta etmiyorum. Sanırım satacak bir şey de kalmadı. 

Kapitalizmin çarpıklığını ülkemizde çok güzel yaşıyoruz. Bu modeli neden seçtiklerini; bütçe açıklarını kapatmak, bütçeye gelir yaratmak, devlete gelir sağlamak amacıyla özelleştirmeler yaptıklarını anlatıyorlar. Oysa bu özelleştirmeler telafisi uzun süre tahribata yol açmasını bilmelerine rağmen devam etmeleri ilginçtir. 

Birde özelleştirme, yasaya baktığımızda yasanın amacının verimliliği yükseltmek ve bütçe yükünün hafifletilmesi olarak tanımakta. Oysa bu konuyla bilgisi olanlar “Verimliliğin yükseltilmesi aldatmacadır” demekteler. Örnek olarakta PETKİM kurumu gibi kuruluşlar tekeldir ve kar etmektedir. Şimdi soruyorum neden özelleştirdiler? Cevabı açık; “kamu açığına kaynak bulmak ve özel kesime kar alanları açmak.” Otoyollar ve köprüler de aynı durum içindir. 

Hani bizim verdiğimiz vergilerle yapılmadı mı bu otoyollar köprüler? Ama ne yazık ki yine vergisini veren insanlardan para alarak geçilecekler o yollardan, köprülerden… Deli Dumrul misali… İşi daha ileri getirip doğduğumuz, büyüdüğümüz, yaşamımızı devam ettiğimiz sokaklarımızı kullanmamızdan ötürü de para istemeseler… 

AKP; siyasi, iktisadi ve politik geleneğini Turgut Özal’a dayandırmakta düşüncesindeyim. Özal’ın hayali idi köprüleri ve otoyolları satmak. Sağolsun iktidar Özal’ın bu hayalini gerçekleştirmiş oldu. Benim yaşımdakiler hatırlarlar, Özal “Köprüyü satarım” demişti, o dönemin anamuhaleteti Necdet Calp “Sattırmam” dememiş miydi? 

Sanırım kapitalizmin güzel örneklerini ülkemizde yaşamaya devam ediyoruz. Bu yollar ve köprüler bizim vergilerimizle yapılmamış mıydı? 8 yıllık geliri karşılığında satıldığı yazılmakta. Adına adalet (islami) ya da bilinen adıyla kapitalizm denmekte… Şimdi hızlı trenler yapılıyor. İstanbul-İzmir yolu (Marmara Denizinden geçen) sırada… Ne diyelim hayırlı olsun. Ülkem nasılsa uyumaya devam ediyor.

Bu ihale bana göre saçma bir ihale. Bu yollar, köprüler, ülke yaşayanı yani halkı için yapılmadı mı?  Yoksa özel sektöre mi yapıldı? Diğer adıyla şöyle mi demek istiyorlar: “Gel ben halkın vergileriyle yaptım, 8 yıllık gelir karşılığı sana 25 yıllığına veriyorum. Benim bu ülkede yaşayan ve halk olarak anladığım siz sevgili, mutlu azınlıksınız” demek mi istiyor? 

Aslında fazla da kızmamak gerekir. Ya kızıpta tüm hakkını yabancılara verseydi ne yapardık. Yinede insanlık yapmışlar bizim çocuklara vermişler; Koç ve Ülker kardeşlerimize. Oysa bu köprünün ilk yapıldığında ne denmişti: 30 Ekim 1973 yılındaki törende halka “Milletimizin hizmetine sunuyoruz, halktan bir yıllığına geçiş ücreti alacağız.” Gerçi bu ülkede siyasilerimizin bir sözünü de unutmamak lazım: “Dün dündür, bugün bugündür.”

Sevgi ile kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.