Dolar 32,3694
Euro 34,9629
Altın 2.325,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Sebep ve Sonuçlarıyla Din İstismarı ve 15 Temmuz

Ayancık İlçe Müftümüz Ömer Faruk KIVRAK’ın “Sebep ve Sonuçlarıyla Din İstismarı ve 15 Temmuz” yazısı.

Sebep ve Sonuçlarıyla Din İstismarı ve 15 Temmuz
Aslan Özdemir
16 Temmuz 2021 14:48

Ayancık İlçe Müftümüz Ömer Faruk KIVRAK’ın “Sebep ve Sonuçlarıyla Din İstismarı ve 15 Temmuz” yazısı.

Hayrettin Kaya

İstismar bir kimse ya da grubun iyi niyetini kötüye kullanmak anlamına gelir. “Din istismarı” ise dînî kavramlar ve değerler yoluyla insanları aldatarak maddi ve manevi çıkar elde etmek, yani dîni kendi menfaatleri için kullanmak demektir.
İnsanlar dini doğru anlamak için Kur’an’ın ifade ettiği şekliyle “ilimde derinleşen kimselere”1 yine Kur’an’ın “Eğer bilmiyorsanız ilim sahiplerine sorun.2” emri doğrultusunda sorularını yöneltmiş, kendilerine cevap verebilen bu ilim sahibi kimselere yakınlaşmış ve onlara ihtiram göstermişlerdir. Bu saygı Allah’a c.c. yakın gördükleri ve manevi derinliği olduğunu hissettikleri kişilere karşı daha da artmış ve bir nevi bağlanma şekline dönüşmüştür. İşte tehlike bu bağlanmanın dozu ile ilgili olup bu dozun miktarının aşırı artması maalesef potansiyel bir takım sıkıntıları da beraberinde getirmiştir.
İslam Hiçbir Zaman Aklın Devre Dışı Bırakılmasını İstemedi
İnsanın aklını tamamen devre dışı bırakması İslam’ın emirlerine aykırıdır. Kur’an onlarca ayette düşünme ve akletmeyi teşvik etmektedir. “Okuma”, “yazma” ve “Allah’ın insanoğluna bilmediklerini öğretmesi” Kur’an’ın insanlığa tebliğ edilen ilk 5 ayetinin kapsamına aldığı konulardır. Buradan bakıldığında anlaşılacaktır ki birilerinin görmek ve göstermek istediğinin aksine İslam tam bir aydınlanma, ilim, medeniyet ve ilerleme dinidir. Yani gericilikle hiçbir ilişkisi yoktur. Zira gerileme ile okumak-öğrenmek birbirine taban tabana zıt şeylerdir.
Hz. Peygamber s.a.v. , Ashabının Düşüncelerine Önem Verdi.
İslam’ı yaşayarak ve anlatarak öğreten Hz. Peygamber’in uygulamalarında da ashabından akıllarını devre dışı bırakmalarını hiçbir zaman istemediği görülür. O ashabıyla, Kur’an’ın “…iş konusunda onlarla istişare et3” emri doğrultusunda fikir alışverişinde bulunmuş ve onların görüşlerini pek çok yerde uygulamıştır. Onlar akıllarına yatmayan bir konu olduğunda bunu Hz. Peygamber’e sormaktan geri durmamışlardır.
Cahiliye asrından henüz yeni kurtulmuş kimselerin akılcı bir yaklaşım sergileyebilmiş olmaları oldukça düşündürücü olmakla birlikte onlara bu anlayışı kazandıranın Allah Rasulü olduğunu belirtmek gerekir.
O s.a.v. ,Evladı vefat ettiği gün gerçekleşen Güneş Tutulmasını Bu Vefat ile İlişkilendirmedi
Hz. Peygamber’den dönem olarak uzaklaşıldıkça kısmen de olsa dini anlayışta bir takım bozulmalar ortaya çıkmıştır. Evladının vefat ettiği gün yaşanan güneş tutulmasının yaşanan bu elim hadise ile hiçbir ilgisi bulunmadığını haykıran4 Hz. Muhammed’in s.a.s. ardından, İslam dünyasında özellikle yakın tarihimizde bir fırtınayı bir memleketten def ederek gönderdiğini iddia eden, tılsım türü çeşitli yöntemlerle bir takım haberler almaya, bir takım olağan dışı şeyleri yapmaya kalkan hoca adı konulmuş kişiler türemiş ve bu kişiler, bu dînî kisve altında maddi manevi bir takım menfaatler elde etmişlerdir. Yaşanan bu bilgi kirliliğini düzeltmek günümüzde oldukça zordur.
Yanlış Din Algısının Olumsuz Neticeleri
Müslümanlardan bir grup, böyle kimseler nedeniyle yanlış bir dini tutum içerisine girmiş, bir kısmı da böyle kimseler yüzünden dinden büsbütün uzaklaşmıştır. Ortaçağ Avrupa’sında çok net bir şekilde yaşanan din-bilim çatışmasının sonucunda, orada ateizm hareketlerinin zorunlu olarak ortaya çıkışı gibi günümüz Türkiyesi’nde de benzer bir durum bazı kesimlerin bu akıl dışı din söylemleri nedeniyle görülmektedir.
Din istismarı ile ortaya çıkan bir başka kötü neticeyi ülkemiz, 15 Temmuz 2016’da yaşamış kendisini Allah ve Rasulüne çok yakın gösteren ve hatta onlarla görüştüğünü iddia eden bir sözde cemaat lideri, söylediklerine inanan insanlara ve halkımıza büyük acılar yaşatmıştır.
Yaz Kur’an Kursları İstismarı Önlemek İçin Bir Fırsat!
Tüm bu kötü neticelerin önüne geçebilmek için Müslümanların bilinçlendirilmeye ihtiyacı vardır. Bunun yolu dinin gerçek manada ne olduğunun her bir bireye yeterli düzeyde anlatılmasından geçmektedir. Bu noktada özellikle çocuklarımız için yaz boyunca cami ve Kur’an Kurslarımızda devam edecek olan yaz Kur’an Kurslarına çocuklarımızın devamının sağlanması, onların ileride dini konularda istismar edilmemesi ve aynı zamanda da İslam karşıtı akımlara kapılmamaları için büyük önem arz etmektedir.
Bu vesile ile tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün özellikle genç evlatlarımız için doğru-sahih dini ve dünyevi bilgilere yöneltmelerine vesile olmasını diliyorum.
Yaklaşmakta olan Kurban Bayramınızı da en içten duygu ve düşüncelerle tebrik ediyor, kurbanlarınızın makbul kurbanlar olmasını, bayramınızın da hep birlikte bayram olmasını Yüce Allah’tan c.c. niyaz ediyorum. Kalın sağlıcakla…

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.