Dolar 32,5835
Euro 34,7936
Altın 2.413,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Çar 23°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 17°C

Pirinçte GDO Skandalı!

2 Mayıs 2013 22:16

Erdoğan Erkaymaz

Mersin’de yakalanan binlerce ton pirincin  GDO’lu olduğu yönündeki iddialara İstanbul Teknik Üniversitesi son noktayı koyarak “DNA’sının değiştirildiği ve içeriğinde güve öldüren bir böcek ilacının bulunduğu tesvit edildi…” Bu söz konusu pirinç iç piyasaya sürülmüş ve tüketilmekte. Bu pirinçlerde ayrıca Çin’de uygulanan ve ürünü güveden koruyan ancak dünyada yasaklanan Bt63 böcek ilacı da kullanıldığı saptanmıştır.

GDO yani Genetiği Değiştirilmiş Organizma, bir canlının genetik özelliklerinin insan eliyle laboratuvar ortamında değiştirilmesiyle elde edilir. GDO, dünyamız ve canlılar üzerinde yapılan tehlikeli bir deney olduğu yazılıp çiziliyor. GDO’lar genellikle bir canlı türünün doğal hayatta sahip olmadığı bir özelliğin bir başka canlıdan gen aracılığıyla aktarılmasıyla elde edilir.

Çin tütünün bazı haşere ve hastalıklara karşı direncini arttırmak için 1981 yılında bitkisel ürünlerde genetik değişim çalışmalarını başlattı. Bunu ABD’li dev şirketler, tarım ürünlerine ve gıdalara bu teknolojiyi taşıdılar. Nedeni açık; dünyada 6,5 milyar insan yaşıyor, bunlar beslenmek zorunda, hemde günde 3 öğün…

Mersin’deki GDO’lu pirinç için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EKER “Pirincimizi yiyebilirsiniz” diyordu TV programlarında. İşin en ilginç yanı ise elkonulan prinç sadece piyasayı sürülenin %10’u… Bakanlık derhal bu konuda harekete geçmeli ve geriye dönük takip başlatılmalıdır.

Bir ayıpta bu konuda ehil olanlara sormadan, araştırılmadan sayın bakanların “Nakliyat sırasında bulaştı” ve “Soyadan bulaştı” açıklamaları ne kadar acı… Gerçi buna benzer filmi yıllar önce Çay içerek “Ben içiyorum” diyen bakanın şovunu unutmadık. Sonuç olarak bilimsel test sonucunda bulaşma değil de “Pirincin genetiği değiştirildiği” ortaya çıktı.

Şimdi bu gerçek ortaya çıktıktan sonra bakanın inandırıcılığının kalmadığı ortadadır. Aklımıza gelmiyor değil! Ülkemizde daha ne kadar GDO’lu ürün var ve tüketilmiştir? Bakanlığın yapacağı acilen GDO’lu gıdaları toplayıp gereğinin yapılmasıdır. Adıma söyleyeyim marketlerden pirinç almam, bilmediğim yerde de pilav yemem.

Biraz araştırdım bu GDO’nun zararları nelerdir diye… 

1-İnsan sağlığına; alerjik reaksiyona neden oluyormuş. Antibiyotik direnci zayıflatıyor, toksit etki yaratıyormuş.

2-Ekosistem yönünden; Normal ve organik tarımı tehdit ediyor. GDO’lu tarım yapılan alanlardaki haşareleri yiyen kuşların türü tükeniyor, canlı türleri açısından tehdit ediyor, bio çeşitliliği yok ediyormuş.

Konunun uzmanlarına sorulduğunda “Peki hangi pirinci yiyelim?” Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı “Elbette yerli pirinç olmalı” diyor. Diyor da bu işin yalnızca kolay yanı. Küçücük derelere bile HES’ler yapılmak üzere peşkeş çektiler. Yönetenler bu kafayla giderse ne sulak arazi, ne de pirinç üretim alanı kalacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.