Dolar 32,3404
Euro 35,0988
Altın 2.239,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 11°C
Az Bulutlu
Sinop
11°C
Az Bulutlu
Çar 9°C
Per 10°C
Cum 11°C
Cts 12°C

Özgürlük, gazeteciliğin oksijenidir

21 Haziran 2022 11:59

Gazeteciliğin temel kuralı gerçekleri yazmak, halkın haber alma hakkına saygı duymak ve tarafsız olmaktır.

Gazeteciliğin temel kuralı gerçekleri yazmak, halkın haber alma hakkına saygı duymak ve tarafsız olmaktır. Ülkemiz de gazetecilik yapma cesaret istiyor. En basit haberciliği bile tahammül edilmiyor. Gerçeklerin değil ülkeyi yönetenlerin izin verdiği kadarının yazılmasını istiyorlar. Aksi halde yaptığınız işiniz tehlikeli bir hale dönüşüyor. Gazetecilik yapanlar günümüzde bir şeyleri göze almak durumundadır.

Aslan Özdemir

Özgür basının temsilcileri, yazdıkları gerçek haberlerle karanlık odakların kabusu olurken halkında sevgilisi oluyor. Gazetecinin kalemini silah görüp korkarlar. Elinde bomba olandan korkmazlar kalemden korktukları kadar… Gazeteci olmak gerçekleri yazmaktır hiç kimseden, zümreden korkmadan. Bilinen söz gibi; Herkes Krala “Ne güzel giyinmişsiniz” derken “Kral Çıplak” der gazeteciler.

Gerçekleri görmekten ve duymaktan korkanlar, gerçeklerle yüzleşemeyen, cesaret edemeyenler yürürler gazeteciler üzerine. Gerçek gazeteci, Cehaletin karanlığında mutlu yaşayan cahil kalabalığa aydınlığı gösterebilendir. Emeğin, emekçinin yanında olduğu için kapitalist baronların tehditlerine maruz kalmaktır. Madencinin ölümüne “Fıtrat” demeyip işçinin hakkını aradığı için hainlikle suçlanmaktır. Laikliği savunduğu için dinsiz ilan edilendir gerçek gazeteciler.

Ülkemizde bu gün gazetecilik, hedef gösterilerek sözlü ve fiziksel şiddete uğrama, gözaltına alınma, tutuklanma riski en yüksek meslektir. Gazeteciler “terörist, darbeci, casus” diye nitelendirilerek hemen göz altına alınıyor, tutuklanıyor. Basının özgür olmadığı bir yerde, demokrasiden, özgürlüklerden söz edilmek mümkün mü? Bu yüzden gazeteci olmak ve gazeteci kalabilmek giderek zorlaşmaktadır.

Gazeteciler toplumun gözü, kulağı, konuşan dilidir; Halkın yükselen sesidir. Her biri toplumumuzu aydınlatmak, gerçekten demokratik bir toplum yapısının oluşumuna katkı sağlamak, emperyal sömürüye karşı bu toplumun refleksini yükseltmek için büyük bedel ödemiş insanlardır gazeteciler. Cumhuriyet yöneticileri sürekli kuruluşundan bu yana kuşkuyla bakmıştır gazetecilere… Konuşan, okuyan yazan toplumdan korkmamalılar yönetenler.

Bu hafta Meclis Genel Kuruluna gelmiş geçmiş bütün sansür uygulamalarına aratacak bir yasa değişikliği geliyor. Değişiklikler geçen hafta meclis komisyonlarında görüşüldü. Gazeteci örgütlerin bastırması ile bazı düzeltmeler yapıldı ama bunların hiç biri sansür ve baskıyı azaltacak cinsten değil… Bu yasaya göre “İktidarı ve icraatını övmek serbest… Bunun dışındakiler suçtur!

ETİKETLER:
YORUMLAR

  1. Salih KOÇ dedi ki:

    Kalemine, yüreğine sağlık köylüm. Yazarken; bunları yazdım ama başım belaya girer mi? Mevcut statümü kaybeder miyim? gibi soruları soranlar ve kabus görenler bu işi yapamazlar. Onlara tavsiyemiz kalemlerini bıraksınlar… Yoksa ruh sağlıkları bozulabilir…
    Çok güzel yazıyorsun. Takip ediyorum…
    Sevgiyle kal. Kalemin daim olsun…