Dolar 34,3460
Euro 37,4073
Altın 3.010,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 11°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
11°C
Hafif Yağmurlu
Sal 13°C
Çar 15°C
Per 16°C
Cum 15°C

Çocuğunuzu mutlu yetiştirmenin formülleri

Mutlu çocuk yetiştirmenin formülü var mı? Uzmanından ipuçları…

Çocuğunuzu mutlu yetiştirmenin formülleri
27 Nisan 2013 20:03

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzman Klinik Psikolog Merve Soysal Başa, mutlu çocuk yetiştirmenin ipuçlarını paylaştı.

İyimser düşünme becerisinin küçük yaşlardan itibaren öğretildiğine dikkat çeken DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzman Klinik Psikolog Merve Soysal Başa, “Mutlu Çocuk” yetişmenin formülünün rahat ve mutlu bir hamilelikten başlayıp, ergenlik dönemine kadar uzandığını söylüyor ve göre mutlu çocuk yetiştirmenin formülünü şöyle sıralıyor:

– Çocuk ile doğduğu andan itibaren güvenli bir bağ kurmak gerekir: Kucağınıza alıp, göz temasında bulunup, gülümseyerek konuştuğunuzda o bağ kurulmaya başlar. Bol bol kucağınıza alarak, fiziksel olarak da sevginizi gösterebilirsiniz.

– Bebekleri veya çocukları mutlu etmenin en kolay yolu onunla oyun oynamaktır. Oyunun bir amacı olması gerekmez. Önemli olan birlikte keyifli vakit geçirmektir. Aktif bir şekilde oyunda yer almanız, çocuğunuzun dış dünyayı algılamasını kolaylaştırır, hayal dünyasını genişletir ve enerjisini doğru bir yere boşaltmasını sağlar. Kazanmayı ve kaybetmeyi, kendini güvende hissettiği aile ortamında oyunlarla öğretirseniz, çocuğun günlük hayattaki iniş çıkışlara karşı direncini arttırabilirsiniz.

– Çocuklara yaşlarına uygun konularda seçim şansları tanımak özgüveni destekleyici olacaktır.

– Ona karşı yaptığınız övgülerin zamanında olmasına özen gösterebilirsiniz.

– Olaylar karşısında yaptığı kötümser yorumlara alternatifler üretebilirsiniz.

– Yapılan yanlışlar karşısında bağışlamayı ve bağışlanmayı öğretebilirsiniz.

–  Çocuğunuzu eleştirirken genellemelerden kaçınarak, sadece o durum veya davranışa özel bir yorum yapabilirsiniz.

-Beraber paylaştığınız zamanları sadece zorunluluklar veya sorumluluklar (ödevler, kurslar, vs.) ile harcamadan, size özel keyifli organizasyonlar (evde sinema keyfi, beraber yemek yapmak, balık tutmak, şehir içinde keşif gezilerine çıkmak vs.) yapabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.