Dolar 32,4798
Euro 34,9465
Altın 2.435,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 20°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 16°C

NASA’dan Çıkan Sonuçlara Göre Anadolu Neden Çok Isındı?

Nasa’nın ulaştığı çalışmalar sonucunda çıkan sonuçlara göre yoğun bir şekilde çalışma yapan bilim insanlarına Akdeniz kuraklığı meydana gelmesinde doğal varyasyonun önemli etkileri ve insan faktörlü küresel ısınma ile ilgili farklılıkları ortaya konuldu. Çıkan sonuçlarda, NASA’nın mevcut geçmiş ile gelecek adına iklim simülasyonları oluşturan bilgisayar modellerine işe özel bir bilgi verdiği kaydedildi.

NASA’dan Çıkan Sonuçlara Göre Anadolu Neden Çok Isındı?
2 Mart 2016 11:05

Nasa’nın ulaştığı çalışmalar sonucunda çıkan sonuçlara göre yoğun bir şekilde çalışma yapan bilim insanlarına Akdeniz kuraklığı meydana gelmesinde doğal varyasyonun önemli etkileri ve insan faktörlü küresel ısınma ile ilgili farklılıkları ortaya konuldu. Çıkan sonuçlarda, NASA’nın mevcut geçmiş ile gelecek adına iklim simülasyonları oluşturan bilgisayar modellerine işe özel bir bilgi verdiği kaydedildi.

Eski Dünya Kuraklık Atlası ile 1000 yıllık kuraklık geçmişi

Cook ve ekibi, geçmişte Akdeniz kuraklıklarının ne sıklıkla ve şiddette gerçekleştiğini anlamak için ağaç-halka analiz tekniği ile Eski Dünya Kuraklık Atlası’nı kullandı. Bu sayede, Kuzey Afrika, Yunanistan, Lübnan, Ürdün, Suriye, Türkiye, İspanya, Fransa’nın güneyi ve İtalya’yı kapsayan analizler ile geçtiğimiz 1000 yılın coğrafi kuraklık izlerine ulaşıldı. Aynı zamanda 1100 ve 2012 yılları arasındaki tarihsel dokümanlar incelendi ve kuraklık dönemleri tespit edildi.

Son 500 yılın en kuru döneminden yüzde 50 daha şiddetli

Ben Cook’a göre, Türkiye’nin de yer aldığı Doğu Akdeniz’de 1998 – 2012 yılları arasında görülen kuraklık, son 500 yılın ‘en kuru’ döneminden yüzde 50 oranında daha şiddetli geçti. Son 900 yıla göre ise en kurak dönemden yüzde 10 – 20 arası daha kötüydü. Bu kuraklığın etkileri ise halen devam ediyor.

İklim bilimci Ben Cook, araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, “İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin önemi ve büyüklüğü, doğal iklim değişkenliğinin boyutlarını anlamamız gerektiğini gösterdi. Asırlar süren doğal değişkenliğin dışında kalan son olaylara ve anormalliklere bakarsak, bunlara insan kaynaklı iklim değişikliğinin sebep olduğunu görebiliriz” dedi.

“Doğu Akdeniz küresel ısınmayı yaşıyor”

Araştırmaya katılan ekipteki Yochanan Kushnir de, “Akdeniz, gelecekte insan kaynaklı iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden biri. Bu araştırma gösterdi ki, son şiddetli kuraklık, geçmiş asırlardaki doğal kuraklıklardan farklılık gösteriyor. Doğu Akdeniz, küresel ısınmayı hâlihazırda yaşıyor. Elde edilen veriler, gelecek yüzyıldaki kuraklık risklerini gösteren bilgisayar modelleri için önem taşıyor” diye konuştu. Araştırma sonuçları, Amerikan Jeofizik Birliği’nin ‘Geophysical Research-Atmospheres’ dergisi tarafından yayınlanacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.