Dolar 32,5108
Euro 34,9455
Altın 2.433,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 19°C
Az Bulutlu
Sinop
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 17°C
Pts 17°C

Makyaj Malzemesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Cilt Kürü

Makyaj malzemelerinin kullanım sürelerine hiç de dikkat etmeden aldığımız şu dönemde sağlık açısından da ne kadar önem arz ettiğini bazı zaman unuturuz. Cilt temizliğine önem gösterip bu ürünlere büyük rakamlar aktarırken, özellikle zamanı geçmiş bulunan cilt ile genelde bütün beden sağlığını riske sokmakta olduğumuzu çoğu zaman unuturuz. Ortaya konulan araştırmalar neticesinde yalnızca 4 bayandan 1’i makyaj malzemelerinin son kullanma sürelerine dikkat etmediği ortaya çıktı.

Makyaj Malzemesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Cilt Kürü
28 Şubat 2016 18:18

Makyaj malzemelerinin kullanım sürelerine hiç de dikkat etmeden aldığımız şu dönemde sağlık açısından da ne kadar önem arz ettiğini bazı zaman unuturuz. Cilt temizliğine önem gösterip bu ürünlere büyük rakamlar aktarırken, özellikle zamanı geçmiş bulunan cilt ile genelde bütün beden sağlığını riske sokmakta olduğumuzu çoğu zaman unuturuz. Ortaya konulan araştırmalar neticesinde yalnızca 4 bayandan 1’i makyaj malzemelerinin son kullanma sürelerine dikkat etmediği ortaya çıktı.

Makyaj malzemesini, süresi geçtikten sonra bile 6 yıl kullanmaya devam edenler hiç de az değil. En uzun kullanılan kozmetik malzemelerinin başında göz farı geliyor. Normalde 1 yıl olan göz farının kullanma süresi, Avrupa’da 6 yıla kadar uzayabiliyor. 2 yıllık ruju 4 yıl, 1 yıllık fondöteni 3 yıl kullananlar var. 6 ay kullanım süresi olan maskara ve ‘eyeliner’ ise en az 2 yıl makyaj malzemesindeki yerini koruyor. 2 yıllık pudralar ise 3 yıl kullanılıyor. Oysa uzmanlar, tarihi geçen kozmetik malzemelerin ürettiği toksinlerin çok ciddi hastalıklara yol açabileceğini söylüyor. Tarihi geçmiş bir göz kalemi ya da fondötenin ciddi enfeksiyonlara sebep olduğu da bir gerçek.

SÜTÜ ATIYORUZ AMA TEMİZLEME SÜTÜNÜ ASLA

100 yıllık İtalyan kozmetik markası Deborah Milano Marka Müdürü Aylin Öztürk, kadınların makyaj malzemelerini atmaya kıyamadığına dikkat çekiyor. Öztürk, “Kadınlar gıdada kullanım süresine dikkat ediyor. Örneğin sütün tarihi geçmişse hemen atıyor. Ancak bir kozmetik malzemesini atarken 2 kere düşünüyor. Oysa kullandığınız kozmetik ürünler de tükettiğiniz gıdalar kadar taze olmalı. Çünkü direkt cildimizle, yani bedenimizle temasta” diyor.
PAO işaretine dikkat edin
Ürünlerin son kullanım tarihleri ambalajları üzerinde belirtiliyor. Başka önemli bir nokta ise açıldıktan sonra ürünün kullanılabilme süresini gösteren PAO (Period After Opening yani açıldıktan sonraki raf ömrü) işareti. Bu işaret kapağı açık kavanoz resminin içinde sayı ve “M” harfinden oluşuyor. Kavanoz şeklinin içinde “3M” yazıyorsa (İngilizcede months kelimesinin gösterimi) bu ürünün açıldıktan sonra 3 ay içinde tüketilmesi gerektiğini gösteriyor.

Bozulduğu nasıl anlaşılır?

Fondöten: Kıvamı eskiye oranla daha koyudur, uygularken topakçıklar oluşur, renginde ve kokusunda değişiklikler meydana gelir. Fondöteninizin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız her kullanımdan sonra ağzını silin ve sıkıca kapattığınızdan emin olun. Fondöteni ışıklı, sıcak ve nemli ortamlarda bırakmayın.
Rimel: Kurur ve zor sürülür. Kadınlar genellikle kurumuş rimeli sulandırarak kullanmaya devam eder. Göz sağlığınız için kurumuş bir rimeli asla sulandırarak kullanmayın.
Ruj: Renk ve kokuları değişir, yumuşar ve yağlanır. Rujlarınızın daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan uzak tutun.
Oje: Akıcılığını yitirip koyulaşır, renk verici madde solüsyondan ayrılıp şişenin dibine çöker, rengi değişir, parlaklığını yitirir.
Her kullanımdan sonra şişenin ağzını asetonla temizleyin.
Makyaj malzemelerini 2 haftada bir yıkayın
Kozmetik malzemelerinin de kıyafetler gibi temizlenmesi gerekiyor. Nasıl bir başkasının çatalıyla yemek yemiyorsanız, göz kaleminizi de başkasının sürmesine izin vermeyin. Cilt hastalığından enfeksiyon hastalıklarına kadar birçok olumsuzlukla karşılaşabilirsiniz.
Diğer tavsiyeler ise şöyle:
– Fırçaları 2 haftada bir yıkayın. Süngerleri ise her kullanımdan sonra mutlaka yıkayın.
– Kullandığınız ürünü açık bırakmayın. Kapağını mutlaka sıkı sıkı kapatın.
– Fırçaları nemli havlu gibi yerlerin üzerine bırakmayın.
– Ürünler, aşırı sıcağa maruz kalmamalı. Aynı zamanda kozmetik ürünleri, banyo gibi nem oranının yüksek olduğu yerlerde de bırakılmamalı.
– Göz kalemlerini düzenli olarak kalemtıraş yardımıyla açın. Böylece üzerinde bakterilerin oluşumunu ve olası göz enfeksiyonlarını engellemiş olursunuz.
– Kozmetik malzemelerini kullanmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın.
– Renk ve kokusunda değişiklik fark ettiyseniz hemen atın.
– Ürünü en son ne zaman kullandığınızı hatırlamıyorsanız, bir daha kullanmayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.