Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 17°C
Az Bulutlu
Sinop
17°C
Az Bulutlu
Paz 17°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 16°C

Kaymakam Hasar, Ayancık Gündemine Dair Soruları Yanıtladı

Ayancık Kaymakamı Sayın Recep Hasar, ilçemizdeki basın mensuplarının gündeme dair sorularına yanıt verdi. Soru-cevap şeklinde geçen röportajda, ilçede yürütülen çalışmalar ve sel afetinden etkilenen köy yolları ile ilgili çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

Kaymakam Hasar, Ayancık Gündemine Dair Soruları Yanıtladı
29 Eylül 2023 09:28

 

Ayancık Kaymakamı Sayın Recep Hasar, ilçemizdeki basın mensuplarının gündeme dair sorularına yanıt verdi. Soru-cevap şeklinde geçen röportajda, ilçede yürütülen çalışmalar ve sel afetinden etkilenen köy yolları ile ilgili çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

Soru 1: Ayancık – Sinop karayolu deniz dolgusu yapılarak devam ediyor, tahminen vatandaşlar ne zaman yeni yolu kullanmaya başlayacak?

Kaymakam Recep Hasar: Bu yol, Karadeniz sahil yolunun bir kısmını oluşturacak, yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda olacak bir yol. Ve bu kısım deniz dolgusu ile firma tarafından yapılıyor. Firmaların çalışmalarında aksaklık söz konusu değil. Yol, deniz seviyesinin kotuna çıkmış durumda. Firmalar tahkimat taşı sorunu yaşıyor. Taş ocağından yeterli verim alınamadığı için Karayolları taştan vazgeçmiş durumda. Firma antiferle deniz dolgusu ile çalışmalara devam edecek. İnşallah en kısa zamanda biter mi? Biraz daha zamanı var gibi. Ama bittiğinde vatandaşlarımız bu yolda rahat bir şekilde seyahat edecekler.

Soru 2: İlçemize doğalgazın ne zaman geleceği hakkında bilgi alabilir miyiz?

DOĞALGAZ İÇİN 2024 YILINDA İLK KAZMA VURULACAK
Kaymakam Recep Hasar: Doğalgazın 2024 yılında ilçemize taşıma ile verilmesi planlanıyor. Tahminimiz 2024 yılı içerisinde ilçemiz doğalgaza kavuşturulmuş olacaktır. Akmercan Şirketler Grubu ile ve Enerji Bakanlığı arasında bir görüşme oldu. Erfelek üzerinden Ayancık’a geleceği söyleniyor. Lisans genişletme onayı alındı. Milletvekilimiz sayın Nazım Maviş beyin de Enerji Bakanımızla görüşme yaptığını, konuyu takip ettiğini biliyoruz. BOTAŞ A.Ş. ile de bir görüşme yapıldı.

Soru 3: Köy yollarında yapımı devam eden çalışmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?

Kaymakam Recep Hasar: 5 Haziran 2023’te de yağış söz konusu oldu. Metrekareye 148 kilogram yağış düştü. Sayın Valimiz başta olmak üzere, Belediye Başkanımız, AFAD, kolluk kuvvetleriyle birlikte koordineli olduk. 48 köy yolunda hasar meydana geldi. Bir an önce ulaşımı sağlamak adına piyasadan iş makinesi kiraladık. İlk önceliğimizi daha önce de sel yaşanan Babaçay’a verdik. DSİ Genel Müdürümüz de sel bölgesine gelip, yerinde inceleme şansı buldu. Özel İdare üzerinden kutu bakslar aldık. Onarımlarda bizlere Fernas, Yapı Yapı ve Murat Can firmaları bizlere yardımcı oldular. 11 Ağustos 2021 yılı selini ben yaşamadım. 5 Haziran 2023’deki yağışı görünce Ayancıklıların seli nasıl yaşadıklarını hayal bile edemiyorum.

Soru 4: Bazı köylere sel kapanı yapılacağı bilgisine ulaştık. Çalışmalar ne aşamada bilgi alabilir miyiz?

4 KÖYE SEL KAPANI KAZANDIRILACAK
Kaymakam Recep Hasar: Sel kapanı, aslında sel afetinde ciddi manada güvenliği sağlayan, bir nevi minyatür baraj diyebileceğimiz yapılardır. Bu yapılar beton gövdeden oluşuyor. DSİ tarafından hesaplanan kapanların yükseklileri 40 ve 50 metreyi de bulabiliyor. Ayancık için 4 tane sel kapanı planlanıyor. Bu kapanlar; Babaçay, Karakestane, Dolaysökü ve Yemişen’de olacak. Samsun 7. Bölge Müdürlüğü’nden gelip bakıldı ve projelendirme ihalesi yapıldı. Bu yatırım, Allah nasip ederse ileride doğacak sel afetlerinde bizi tehlikelerden koruyacak.

Soru 5: Bilindiği üzere yaklaşık 20 yıl gibi bir süredir Ayancık – Sakız yolu çalışmaları devam ediyor. Vatandaşlardan da haklı olarak halen bitmediğine dair şikayetler geliyor. Son durum nedir, bilgi verir misiniz?

Kaymakam Recep Hasar: Ayancık – Sakız Yolunun Yenikonak kısmı Yapı Yapı’nın sorumluluğunda. Yenikonak’tan sonraki kısım da Murat Can firmasının sorumluluğunda. Çay yatağının sele neden olan çay yatağıyla beraber orada birleşmesi, su seviyesinin çok yükselmesi gibi durum söz konusu. Bu yol özelikle Yenikonak’a olan kısım için söylüyorum. Karadeniz sahil yolunun projesinde bir bölümü özellikle Türkeli’ne giden bir bölümü. Burada firmaların en çok zorlandığı husus taş sorunu. Bir taşın ağırlığı 3 ton ile 6 ton kadar çıkması gerekiyor. DSİ’nin de müdahil olduğu bir konu bu, tahkimatlar yapılırken olası bir su yükselmesinde suyun hidrolik gücü çok yüksek olduğu için yola zarar vermesi söz konusu. Bu yola zarar vermeme nasıl oluyor, önüne koyduğunuz büyük kayalarla bu taşlarla yolu güvenliğe alabiliyorsunuz. Tabi firmalar bu taşı bulmakta sorun yaşıyorlar. Bu konu her seferinde gerek Karayolları bölge nezdinde, gerekse Ankara’da genel müdürlük ve bakanlık düzeyinde dile getirilen bir konu. Yenikonak’a kadar olan kısım Yapı Yapı’nın sorumluluğunda olduğu için firma hemen hemen bu konudaki çalışmalarını bitirdi. Tahkimatları yaptı, fore kazıklı imalatları yaptı. Şu an bizim Özel İdarenin olduğu yerde menfez çalışmaları var, yani alt yapısı hemen hemen bitmek üzere denebilir mi denebilir. Bundan sonra işin asfaltlama kısmı var. Geçen sayın vekilimiz de geldiğinde buraları gezdik. Sayın vekilimiz Ankara’da Ulaştırma Bakanımız ile görüştü. Yol belli bir standarda geldi. Son eksiklerini de tamamlayalım, sathi kaplamayla uğraşmayalım, doğrudan sıcak asfaltını dökelim, vatandaşın hizmetine verelim gibi yaklaşım oldu. Ayancık Devlet Hastanesinden sonraki kısım için 800 metrelik yolu, Yapı Yapı firması sıcak asfalt ile buluşturdu. İkisu köprüsünden sonraki kısmı da Yapı Yapı sıcak asfalt ile buluşturacak. Muratcan’da Yenikonaktan sonra mandıra rampasına kadar olan 4 km lik kısmın mekaniğini serdi ve önümüzdeki hafta sıcak asfaltı serecek. İşin Muratcan kısmına gelince, Ayancık’ın Türkiye ye Dünya’ya açılan kısmı, bizim Ankara ve İstanbul bağlantımız orası. Ciddi manada araç yoğunluğunun araç sirkülasyonu olduğu bir yol. Orman emvali taşınması hem şehirlerarası taşımacılığı, yolcu taşımacılığı hem vatandaşların kendi seyahatleri için sürekli kullandıkları bir yol. Murat Can firmasının farklı bir durumu söz konusu, Köseyakası köyünde birkaç adet menfez vardı. Onları bitirmiş vaziyette. Yolun sıkıntılı bölümü de Erikli Köyü tarafındaki heyelanlar, oradaki oluşan heyelanlar hem karayollarını, hem de firmaya hız azaltma eylemi veriyor. Karayolları da işi sağlam yapmak için elinden geleni yapıyor. Önümüzdeki süreçte Bakırlı Zaviye, Erikli bölümüne kadar asfaltlanma gündeme gelebilir. Murat Can firmasının işlerinde aksama veya küçülme gibi söz konusu değil. Çalışmalarımız hızla devam ediyor.

Soru 6: Turizm yönünden gün geçtikçe ivme kazanmaya devam eden Akgöl ve İnaltı Mağarasına afetten dolayı ana ve alternatif yollarla ulaşımlarda sıkıntılar yaşanıyor. Bir yandan da yatırımcılar bu alanlara yönelmeye başlamışken, söz konusu bölgelere ulaşım rahatlıkla sağlanabilmesi için çalışmanız nelerdir?

ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE TURİZME KAZANDIRACAĞIZ
Kaymakam Recep Hasar: Akgöl ve İnatlı Milli parkların sorumluluğunda. Akgöl ve İnaltı Mağarası Ayancık’ın en büyük değerlerinden, turizm potansiyelinden Ayancık’ın turizm noktasında önünü açacak lokomotif yerlerden ikisi, hem Akgöl hem de İnatlı Mağarası’dır. Yolun Sakız tarafından, Çangal’dan giriş kısmı şuan ham yol, ayrıyeten şu anda orada Murat Can firmasının bir şantiyesi var. Çalışmalar devam ediyor.

Soru 7: İlçemiz Hükümet Konağı ile yeni projeler olduğu bilgisine ulaştık. Bununla ilgili çalışmalar var mıdır?

AYANCIK’IN HÜKÜMET KONAĞINA İHTİYACI VAR
Kaymakam Recep Hasar: Şu anda bulunduğumuz bina da Kaymakamlığa bağlı birimlerimiz Özel İdare Köylere Hizmet Götürme Birliği, Yazı İşleri, Tapu Müdürlükleri bu binada faaliyet gösteriyor, diğer hizmet binasında Adliye, Milli Emlak, Mal Müdürlüğü Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı, bir başka bina da ise Nüfus ve Askerlik şubesi şu an hizmet veriyor. Özellikle belli bir yaş seviyesine gelmiş vatandaşlarımızın birkaç kurumla olan işini tek seferde yapması haliyle mümkün olmamakta. Tabi bu 3 binanın bakım onarım giderleri, kömürü, diğer küçük ve büyük bakım onarımları olsun tamamen genel bütçe üzerinden bizim üzerimizde, yani Kaymakamlık tarafından giderleri harcanıyor. Bu da haliyle bir maliyeti de beraberinde getiriyor. Bu işe başlamadan önce ilk olarak arsa sorununu çözmemiz gerekiyordu, şu an Jandarma Lojmanları olarak bildiğimiz alanın tahsis durumu söz konusu oldu. 3 dönümlük alanı Hükümet Konağı olmak üzere tahsislerini aldık. Gerekli imar tahdilatı da Belediye meclisinden geçti. Arsanın tam karşısında Ayancık evleri bulunuyor. Ayancık evleri anıtlar kurulurundan tescillenmiş evler, Anıtlar Kurulu işin içine girdiği zaman projeyi onaylaması gerekiyor. Mühendisimiz gayriresmi projeyi hazırladı ve Bakanlığa gönderdik, bakanlıktan geri dönüş oldu. Allah nasip ederse, inşallah eksiklerimizi de giderip 2024 yatırım programına teklif edeceğiz. Bu işe destek veren başta sayın valimiz ve vekilimiz olmak üzere hepsine teşekkür ediyoruz. Yüzde 90’ı biten projemizin inşallah 2024 yatırım programına aldırılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.

Soru 8: Hastanemizin yeni yerine taşınması nedeniyle eski hastane binamız kullanılmıyor. Bu bina yıkılacak mı yoksa burası için farklı bir planlama mı var bunun hakkında bilgi almak istiyoruz?

ESKİ HASTANE BİNASI YIKILACAK
Kaymakam Recep Hasar: Ayancık eski Devlet hastanemiz için en son İl Sağlık Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz görüşme de konu gündeme geldi. Tabi ki orası Ayancık’ın en hareketli caddelerinden bir tanesi olarak biliniyor. Yıkıldıktan sonra muhtemelen aynı binanın dizaynında yeniden yapılması suretiyle TSM Başkanlığı ve Halk Sağlığı olacak şekilde hizmetlere devam etmesi söz konusu olacak. Ama tabi ki ileride farklı bir ihtiyaç için kullanılması da gerekebilir.

Soru 9: Çayın ıslahı çalışmaları devam edecek mi?

ÇAY İÇERİSİNDE 50 METRE ARAYLA 100 TANE BRİT YAPILACAK
Kaymakam Recep Hasar: Tabi her soruda 11 Ağustos demek zorunda kalıyorum. Bu çayın ıslahı çalışmaları için DSİ afetten sonra ihale yaptı. İhaleyi, Sistem A.Ş. adı altında bir firma aldı. Firma yükümlüğü olduğu bu işten vazgeçti. Çünkü çıkartılmış olduğu tasfiye kararı ile maliyetlerin artmasıyla firma işi tasfiye etti. Bizim de bu konu için bir şey söylemeye hakkımız yoktu, firma kanuni hakkını kullandı. Tabi ki daha sonra tasfiyeden sonra iş durmuş, herhangi bir şekilde gündeme gelmemiş. Maliye ve Hazine Bakanlığından onay alınıp, ikmal ihalelerinin yapılması gerekiyordu. Yeniden ihale vizelerinin alınması lazımdı. Ayancık’ta göreve başladığımızda ilk yaptığımız iş, Maliye ve Hazine Bakanlığından vizelerin yeniden alınması oldu. Resmi yazılarını aldım. Ayancık 1 ve Ayancık 2 olarak ihale gerçekleşti. Yeni firma Makimsa geldi. Şantiyesini kurdu. Beton şantiyesini de kurdu. Sözleşmesini imzaladı. İçindeki rüsubat temizlenecek, 50 metre arayla 100 tane de brit yapılacak. Kısa sürede çalışmalar başlayacak.

Kaymakam Hasar, Ayancık Gündemine Dair Soruları Yanıtladı

Kaymakam Hasar, Ayancık Gündemine Dair Soruları Yanıtladı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.