Dolar 32,3690
Euro 34,9519
Altın 2.325,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 16°C

İNADIN VE İNANCIN ADI” ERNESTO CHE GUEVARA

9 Ekim 2020 13:25

“Arjantinli Doktor, Marksist politikacı, Küba gerillaları ile Enternasyonalist gerillaların lideri ve devrimci.

“Arjantinli Doktor, Marksist politikacı, Küba gerillaları ile Enternasyonalist gerillaların lideri ve devrimci.” Tam adıyla “Ernosta Rafael Guevara Lynch de la Sarna”  dır. Ama dünya onu “CHE” olarak tanır. İrlanda ve Bask asıllı Arjantinli devrimci, lider ve Doktor “CHE” insanlık tarihine adını altın harflerle yazdırmış, yaşamı boyunca sömürü, adaletsizlik, eşitsizlik ve yoksullukla mücadele etmiş tüm dünyayı etkilemiştir.

Hayrettin Kaya

 

14 Haziran 1928 ‘ de Rosario(Arjantin) de dünyaya geldi. Yüksek mühendis babası “Ernosta Guevara Lynch” İrlanda asıllıdır. Annesi “Clia Dela Serna” nın ailesi İrlanda ve İspanya kökenlidir. İki yaşındayken astım hastalığı ile tanışan CHE, doktorların tavsiyesi ile astım krizleri nedeniyle Cordoba’ ya yerleşmişlerdir. Astım hastalığının ilklim koşuluyla yakından ilişkisi vardır. CHE hastalığına rağmen hareketli bir çocukluk geçirmiştir.

 

Eğitimi devlet okulu olan “Dean Funes Lisesi”nde devam etmiştir. Başarılı atlet ve dinamik “Ruqhby” oyuncusudur. Babasından satranç oynamasını öğrenen CHE yerel turnuvalara katılmıştır. Gençliğinde şiir ve edebiyatla ilgilenen, Pablo Neruda’ nın şiirlerini seven, Jack Jondan’ dan Jules Werme’e, Sigismund Schlomo Freud’ dan Bertrad Russelle’e kadar önemli isimlerin eserlerini okuyarak kendini geliştirmiştir. Fotoğrafçılıkla da ilgilenip kamerasını yanından hiç ayırmıyor, insanları, gördüğü yerler ve arkeolojik alanları fotoğraflandırıyordu.

 

1948’ de Buenos Aires Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nde eğitime başladı.  Öğrenciliği boyunca Latin Amerika’da uzun yolculuklara çıktı. Fakültenin ilk yıllarında Orman Köylerinde Cüzzam ve bazı hastalıklar üzerine çalışmalar yaptı. 1951 ‘de arkadaşlarıyla Güney Amerika seyahati için tıp eğitimine ara verecek motosikletiyle Peru’ da Amozan nehri kıyısında Cüzzam kolonisinde gönüllü olarak düşünerek Güney Amerika’ da sömürülen köylüleri yakından tanıma fırsatı buldu. Bu dönem Marksizm’ den etkilenmiş politik görüşü oluşmuş ve bu eşitsizliklerin tek çözümün DEVRİM olduğu sonucuna varmış. Arjantine döner dönmez eğitimin bir an önce bitirip 1953 ün Mart ayında mezun olmuş 12 Haziranda Diplomasını almıştır.

 

Guatermala’ da Fidel’in kardeşi Raul Castrayla tanıştı. 25 Kasım 1956 da ” Granma” gemisiyle Küma’ya çıktı. Batista askerlerinin saldırısına uğradı. Bu çatışmada kaçan bir askerin cephaneyi almak için tıbbi malzeme çantasını bırakarak. O an doktorluktan savaşçıya karar anı olmustur. ” Siera Maestra” dağlarında saklanan CHE, Batista rejimine giristiği gerilla savaşlarında gösterdiği h cesaret lider yapmis ve “Comandante” olarak anıldı. Santa Claro ‘ ya saldiran ” İntihar Timi” ni yöneten CHE, 7 Şubat 1959 da Zafer kazanan hükümet tarafından “Doğuştan Küba vatandaşı” ilan edildi.

 

8 Ekim 1967 de Bolivya Özel Harekat birliği tarafından yaralı olarak yakalanan CHE, ertesi gün kurşuna dizilerek idam edildi. CHE’ nin, öldüğü günü 15 Ekim de tüm dünyaya  duyuran Fidel Castra, ülkesinde üç günlük yas ilan etti. 1967 yılında CHE’ nin elleri olmayan cesedinin kalan parçalarını bir uçak pistinin altından kazılarak çıkartıldı. DNA testi ile kimliği tespit edilerek Küba’ ya geri getirildi. Birlikte savaştığı Gerilla arkadaşlarıyla birlikte Santa Claro ‘da anıt mezarında askeri bir törenle gömüldü. 16 Şubat 2015 de Küba gezimde bende ziyaret ettim. Küba Anıt mezarda kişisel eşyalarıyla müze haline getirmişler. İdealleri için ölmüş bu gerçek devrimciye selam olsun. 

Sevgi ile Kalın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.