Dolar 32,5975
Euro 34,7931
Altın 2.498,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 21°C

İlçe Kaymakamı Sayın Suat Yıldız’la Röportaj

Sinop ili Ayancık ilçesi Kaymakamı Suat Yıldız’ın Ayancık Gazetesine verdiği röportaj.

İlçe Kaymakamı Sayın Suat Yıldız’la Röportaj
13 Nisan 2013 18:38

Sevgili Ayancıklılar;
Ayancık ilçemizde haftalık çıkan Ayancık Gazetesi adına Ayancık Kaymakamımız Sayın Suat YILDIZ beye, yapacağımız ropörtaj için bizi kabul ettiğinden dolayı çok teşekkür ediyoruz.

E. Erkaymaz : Sayın Kaymakamım Ayancık Kaymakamı Suat YILDIZ Kimdir? Sizin ağzınızdan dinleyelim.

Suat Yıldız : Öğretmen anne ve Ziraat teknisyeni babanın evlatlarının 3 kardeşinden biridir. 1970 doğumlu ilk, orta ve lise tahsilini memleketi olan Çorum’da yapmış. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimini 1992’de bitirmiş. 2005 yılında Ortadoğu Amme İdaresi Kamu Yönetimi Üzerinde mastır yapmıştır. 1994 yılında kaymakam adayı olarak Amasya’da ilk görevime başladım. 1997 yılında asaleten Eskişehir Mihalıçcık, Bingöl Yaylıdere, Bolu Mudurnu, Kırıkkale Yenice, Elazığ Sivrice 2010 yılından bu yana Ayancık’ta görev yapmaktayım. Evliyim, eşim öğretmen bir kızım var, birde bebek bekliyoruz. Kardeşlerimden biri doktor diğeri hakimdir. Kısaca Suat Yıldız budur.

E.Erkaymaz : ilçemize atama haberi aldığınızda neler hissettiniz, nasıl bir Ayancık’la karşılaştınız?

Suat Yıldız: Aslında tayin için beklediğim bir yer değildi. Farklı yerlerin olabileceğini tahmin ediyordum. Kısmet Ayancık oldu. Ayancık’la ilgili çok bilgimde yoktu. Başlarda sevineyim mi, üzüleyim mi bilemedim. Ayancık’ı bilenler, dostlarımın olumlu izlenimleri, gittiğimde; Memnun kalacağımı, çok güzel işler yapabileceğimi söylemeleri beni memnun etti. Şahsen edindiğim bilgiler de olumluydu. Çok güzel bir yer olması, iyi insanların yaşaması, güzel işler yapabileceğim fikri, Beklediğim bir yer olmaması üzüntüsünü kaldırdı. Geldiğimiz ilk günden itibaren ilçeyi sevdik. Halkın bana yaklaşımının olumluluğunu, sevgimi katlayarak artmasına sebep oldu. Çok kısa bir sürede, vatandaş ve Ayancık Kaymakamlık arası bir frekans yakaladım. Bu memnuniyetimizn artmasına yetti. Eşim ve ben Ayancık’ta yaşamaktan çok mutluyuz.

E.Erkaymaz: Bürokraside alışa gelen bir gelenekte halka mesafeli olmaktır. Sizi tanıdığımız kadarıyla da böyle bir durum söz konusu değil, Ayancık’lılarla iç içesiniz, bu yönünüzden bahseder misiniz?

Suat Yıldız: Tüm dünyada olduğu gibi; büroktasi, siyaset her şey değişiyor. Hiç bir şey eskisi gibi kalmıyor, anlayışlar değişiyor, yeni kamu yönetimi anlayışı gelişiyor. Bizlerin eğitimi artmakta, doktora yapmış, mastır yapmış, pek çok alanda yeniliklerle donanmış arkadaşlarımız kaymakam olarak görev almakta. Ben idareciliği yaşam biçimi olduğunu düşünüyorum. Bizler dairenin içine kapanıp, saat 5’de kapısını kapattığımızda oradan kendimizi soyutlayabileceğimiz iş yapmıyor, 24 saat süren, yaşamımızın her alanında devam eden bir meslek olarak görüyoruz. Halkla iç içe olmak bu mesleğin doğasında vardır. Şahsen, insanlardan çok ayrı görmediğim için kapanma gereği duymamaktayım. İnsanların sokakta dertlerini anlatması, birlikte oturmamız, bir çayımı içmesi, sokakta görse “Kaymakamım bir şey söyleyebilirmiyim?” demesi bana rahatsızlık vermez. Yaşamda rahat olmayı tercih ederim. Kendimi kasmadan sizler nasıl yaşıyor, nerelerde oturuyor, nerelerde yaşıyorsanız bende öyle yapıyorum. Özelim çok fazla kapalı değildir. İnsanlarla birlikte olmaktan gayet mutluyum.

E. Erkaymaz: Kontrol edici idareci misiniz, yoksa üretici idareci misiniz?

Suat Yıldız: Yönetim bilimlerinde idareci tipleri vardır. Ben çok katı ayrımları yapmanın pratik hayatta çok uygun olmadığını düşünüyorum. Yeri geldiğinde kontrol edici, yol gösterici olunabiliniyor. Bunların hepsi bir arada belki olmalı ama zamanlaması iyi seçilmeli. Ben her ikisiyim yeri geldiğinde de arkadaşım. Disiplinli iş yaparım, sorumluklarımı bilmeye çalışırım, birlikte çalıştığım alt birimdeki arkadaşlarımdan dört dörtlük çalışma isterim. Bazen sıktığımız, zaman zaman gevşettiğimiz de olabilir. Bunlar idarecilikte olmalı. İyi idarecide yeri geldiğinde bunların hepsi olabiliyorsa iyi idarecidir.

E.Erkaymaz : Bizim tespitimiz, şahsi tespitimde yakından takip ediyorum, idarecilerinin yanında fazlasıyla görülüyor. Eski bir eğitimci olarak; :Milli Eğitime nasıl değer verdiğinizi, hangi çalışmalar içerisinde olduğunuzu, ekibinizi nasıl motive ettiğinizi biliyorum. Yine yaşadığımız günlerden biliyorum ki özel idari çok iyi biliyorsunuz.

Suat Yıldız: Hep beraber çalışıyoruz. Ben insanları idare etmiyor, işi idare ediyorum. Bizler iş idarecisiyiz, insanları yönetmiyoruz. Bizler, devletin kamu görevlisiyiz. Sorumlulukla görev yapıyoruz. Sorumluluğumuzdaki işi yönetiyoruz. İş yönetirken takım arkadaşlarımız var, bunlarla ekip halindeyiz. Ben herkesin doğru yöntemleri kurduğunda üretebileceğini, çalışılabileceğini düşünmekteyim. Arkadaşlarım istiyorlar, bizlerde hep beraber çalışıyoruz.

E.Erkaymaz: Köy gezilerine önem verdiğinizi biliyoruz, köylerimizin ilçeye bağlantıları nasıl? Yeterince hizmet alıyorlar mı?

Suat Yıldız : İlçemiz 71 köyü, yaklaşık 300’e yakın yerleşim biriminden oluşuyor. 1000 kilometreden fazla yol alanından bahsediyoruz. Her şeyin bir anda olabilmesi mümkün değildir. 85 yıllık Cumhuriyetimizde, sorunların çözümünde herkesin iyi niyetli çalışmalarına rağmen, son yıllarda KÖYDES aracılığıyla hizmet ağı artmıştır. İşin, yerinde çözülmesi açısından kaymakamlıklara yetkiler verildi, parasal kaynaklar sağlandı. Hizmetin köylüye ulaşımı sağlandı. Başta Sayın valimiz ve emri altındaki kaymakamlarımızla ve ekibimizle yoğun bir çalışma içersindeyiz. İçme suyu olmayan köyümüz yok. Yoldan dolayı ulaşılmayan köyümüzde yok. Bunların bakımıyla ilgili sıkıntılarımız yok değil, teknik ekibimle yapacağımız işlere başlamadan yerini görme, inşaat aşamasında da birkaç kes alana iniyorum. İş bitiminde köylü memnun mu? Geri dönüşümünü almak için bir kez daha giderim. Yapacağımız hizmetlerin alt yapı çalışmalarında yerinde tespitin, işi takibin, sahayı tanımanın önemli olduğunu düşünüyorum. Ayancık’ı çok iyi tanıyorum, bölgemde bilmediğim yer yok bölgemle ilgili bir şey sorduğunda kafamda canlandırabiliyorum, bu durumda çok önemlidir. Tüm kaymakam arkadaşlarımda bunu yapıyorlar. Bu şansı bize KÖYDES projesi vermiştir. Bizde sahada en iyi şekilde uygulamaya çalışıyoruz.

E.Erkaymaz: Ayancık’ı tanıdığınızda ilçemizin sorunları nelerdi, bu sorunlar sonuçlandı mı?

Suat Yıldız: İnsan yaşamı, kentler, gelişen canlı varlıklar gibi sorunları da hiçbir zaman bitmeyecektir. Yaşam olan yerlerde sorunlar olacaktır. Önemli olan iyi niyetle bu sorunların çözülmesine gayret göstermektir. Sorunları çözmenin pek çok şartları vardır. Maddi şartlar, hukuki şartlar, insanlarımızı psikolojik ve sosyolojik olarak da çözüme ulaştırılması gereklidir. Genel ve yerel idaredeki arkadaşlarımız ilçede sorunların çözülmesinde pek çok gayret gösteriyorlar. Sürekli bir takım sorunları ilçenin gündeminden düşürmeye çalışıyoruz. Sorunlar asla sıfıra da inmeyecektir düşüncesindeyim ama şunu söyleyebilirim pek çok sorunların üstesinden geliyoruz.

E. Erkaymaz: ilçemize atanmanızdan bu yana ne gibi yatırımlar ve projeler yapıldı?

Suat Yıldız: KÖYDES’le ilgili ciddi yatırımlar devam ediyordu. Bunun devamı da gelecek, umut ediyorum. Şu anda yeni hükümet konağımız yapılıyor, pek yakında açacağız. Keza hastanemiz yapılacak, Yüksek Okul için çalışmalarımız var, Kanyon projemiz, yine bizim hazırladığımız özel idare ile ortaklaşa İnatlı Mağarası çevre düzenlemesi, kalan kısmının turizme açılması projesi, Akköl’le ilgili projeler, Bakırlı Zaviye Köyünün restorasyonu, Belediyemizin yaptığı sahil düzenleme çalışmaları, kredi yurtlar kurumunun yaptığı yurt çalışması… Şunu söylemekteyim; ilçede senin benim işim yok, ilçemizin işi var. Çalışma arkadaşlarıma, yapacağımız işlerde katkınız olacaksa bunu yapmaktan çekinmeyiniz. Örneğin Kredi Yurtlar Kurumunun işi yapılırken bizden ne istiyorlarsa, katkı yapmaya çalışıyoruz. Kendi yaptığımız işlerde de bize katkı sunuyorlar. Yol yapılırken, Orman Müdürlüğünden, Belediyemizden yardım bekliyoruz, alıyoruz. Aslında yapılan iş pek çok kişi ve kuruluşun yaptığı katkılarla ortaya çıkıyor. Uyum içinde çalışmakta bu demektir.

E.Erkaymaz: Ayancık’ta sizi en çok üzen ve sevindiren olaylar nelerdir?

Suat Yıldız: Biliyorsunuz bundan bir buçuk sene önce 3 öğretmenimiz feci bir kazada hayatlarını kaybetmişlerdi, beni çok üzmüştür. Öğretmenlerimizle oluşturduğumuz projelerde bu arkadaşlarımı tanıma şansım olmuştu. Çok sevdiğim mesai arkadaşlarımdı. Onları yitirmek beni çok üzmüştür. Yaz aylarında denizde boğularak kaybettiğimiz diğer bir öğretmen arkadaşıma da çok üzülmüştüm. Yine geçen sene iki kız öğrencimizin, kaza ve intiharlar sonucu kaybetmemiz beni çok etkilemiş üzülmüştüm. Spesifik olarak şu olay beni çok sevindi demek kolay değil ama yaptığımız işlerin sezon sonu olarak başarı ile tamamlamak, tamamlayabilmiş olmak beni gerçekten sevindiriyor. Biz ilçe olarak işlerimizi bitirdik diyebilmekte gerçekten beni mutlu ediyor.

E.Erkaymaz: ilçemizdeki; eğitim-sağlık ve spor kısaca anlatırmısınız.

Suat Yıldız: Bu konular aslında hayatın vazgeçilmezleri, üzerinde çok çalışmamız gerekiyor. İlçemizin Eğitim kalitesini, fiziki mekanları yükseltmek için herkes çalışma yapmalı, katkı vererek herkes den bu katkıyı bekliyoruz. Eğitimle ilgili çalışma arkadaşlarımla önemli çalışmalar yapmaktayız, sonucunda da başarıyı yakalayacağız. Sağlık konusuna gelince; hükümetimiz, sağlık bakanlığımız ciddi bir hastane planladı… yapılacak inşallah. Bunlar yapıldığında daha iyi sağlık veriyor hale geleceğiz. Ayancıkspor’umuzun BAL da (Bölgesel Amatör Lig) oynaması, ilçemizin temsili açısından önemli başarı olarak görüyorum. Ben Ayancık’lıların daha fazlaca spor yaptıkları yer olarak görmek istiyorum. Gerçi insanlarımız spor yapıyorlar, yürüyüş, koşu gibi… Benim istediğim herkesi hayat boyunca spor yaptığı, yaşam stili haline getirmesinden yanadır. Şahsen bu konuda örnek olmaya da çalışıyorum. Daha çok amatör branşlara ağırlık veremeye çalışıyor ve insanlarımızın kendi sağlıkları için ve yaşam kaliteleri için spor yapmalarından yanayım.

E.Erkaymaz: Biliyorsunuz iki yerel haftalık çıkan gazetemiz var. Ayancık Gazetesi ve Ayancık Doğuş Gazetesi. Bunların çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz, ne dersiniz, nasıl görüyorsunuz?

Suat Yıldız: Basın kuruluşlarının demokrasilerde önemli yer tuttuğunu düşünüyorum. Bir gazete; halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi için önemlidir. Basın, doğru işletilmesi halinde, bizim tarafımızdan ve vatandaş tarafından çift yönlü olarak bilgilendirilir. Doğru işleyebilmesi, basın organlarının kalitesi, güçleriyle alakalıdır. İlçemizde iki yerel gazete olmasından çok memnunluk duyuyorum. Arkadaşlarımla görüşüyoruz, çalışmalarımız söylemlerimizi onlar vasıtasıyla ulaştırıyoruz. Bizlerin faaliyetlerini takip ediyor haber de üretiyorlar. Günümüzde ise kendilerini daha da geliştiler, internet siteleri vasıtasıyla daha geniş kitlelere ulaşıyor. Biliyorsunuz gurbette ciddi vatandaş kitlemiz var onlara ulaşmanın en sağlıklı yolu da bu sitelerimizdir. Bu vesileyle de okur kitleleri de çok oluyor, yazılı kısmı da satıldığında daha çok kitlelere ulaşılmış olunur. Biz yakın birliktelik içersindeyiz, kaymakamlık sitesi olarak linkte verdik. Onların bizim faaliyetlerimizi takip etmeleri, kendi gözlemleriyle bakıp olumlu, olumsuz ifade etmeleri ve tüm ilçedeki faaliyetleri yansıtması gereklidir düşüncesindeyim.

E. Erkaymaz: İleride siyaset yapmayı düşünüyor musunuz?

Suat Yıldız: Şu anda öyle hiçbir düşüncem yok. Mesleğimi çok severek yapıyorum, mesleğimde kariyerimi ilerletmek benim için çok daha önemli. Ama bu tür şeyler insanlara bir anda oluyor, benim şu anda böyle isteyim böyle düşüncem yok.

E.Erkaymaz: Ayancık’a Mesajınız nedir?

Suat Yıldız: Ayancık’ta önemli potansiyel ve ciddi kaynaklar var olduğunu söylemek isterim. Zannederim bizim bu kaynakları değerlendirmeyle ilgili sıkıntımız var. Bu kaynakları orman ve turizm olarak adlandırabilirim. Eskiden olduğu gibi orman sanayimizi burada geliştirebiliriz. Yine turizmde Ayancık’ın ciddi potansiyeli var ama bunu da yeterince değerlendiremiyoruz. Ayancık’ta yaşayan bizler ve gurbette yaşayan imkanı olan hemşerilerimiz bu potansiyeli harekete geçirirler ise, biz kaymakamlık olarak yasal çerçevede üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız. İlçemiz belediyesiyle de çok yakın görüştüğümüz ve çalıştığımız için aynı konularda düşündüğümüzü biliyorum. Bu müteşebbisleri Ayancık’a davet ediyorum. Bu imkanlara sahip olanların en büyük hediyesi ve katkısı Ayancık’a bu olacaktır.

E.Erkaymaz : Sayın Kaymakamım bu ikinci bölümümüzde kısa sözcükle mümkünse tek kelime ile cevap vermenizi istiyoruz.

En çok sevdiğiniz roman: Çılgın Türkler, Kutsal İsyan
Severek izlediğiniz sinema filmi: Star Wars
Dilinizde en çok doladığınız şarkı : Ben Türküyü daha çok seviyorum, Adana Türküsü “Yenice Yolları”
Dürüst : Herkesin olması gerekir
Sorumlu: O, büyük zorlukları ifade ediyor, sorumluluk altına girmek
Cesur: Herkesin olabildiğince olması gerekir.

E.Erkaymaz : Sevgili kaymakamım çok teşekkür ediyorum. Bizi çok iyi ağırladınız, sorularımıza gerçekten içten cevaplar verdiniz. Biz, sevgili eşiniz hanım efendiyle, kızınız küçük hanımla ve bu gün müjdesini aldığımız gelecekteki evladınızla sizlere uzun yıllar mutlu, başarılı, sağlıklı günler diliyoruz. Sevgi ile kalın efendim.

Suat Yıldız: Teşekkür ederim. Bende bu sizin dileklerinizi tüm Ayancık’lılar için olmasını, kendim de dahil olmak üzere temenni ediyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.