Dolar 32,3736
Euro 34,7938
Altın 2.439,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Sal 17°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 16°C

Hong Kong(Çin)-Vietnam-Tayland-Singapur Gezi Yazım (2.Bölüm)

22 Ocak 2024 16:42

Artık Hong Kong (Çin Halk Cumhuriyeti)da son anlarımız. Biraz da Çin Halk Cumhuriyetinden bahsetmek isterim; Çin resmi adıyla Çin Halk Cumhuriyeti yaklaşık 9,6 milyon kilometrekarelik yüz ölçümüyle Asya’nın en büyük Dünya’nın üçüncü en büyük ülkesidir. Çin halk Cumhuriyeti, işçi sınıfının liderliğinde ve işçi-köylü ittifakı temelindeki halkın demokratik yönetiminde bir sosyalist devlettir.

Çin farklı kültürlere ev sahipliği yapan bir ülke olup, Çin nüfusu içindeki farklı dinlere mensup insanlar bir arada yaşıyor. Ülkede Budizm, Hristiyanlık, İslamiyet, Katoliklik ve Taoizm dinlere inanan insanlar bir arada yaşamaktalar. Çin 220’den fazla ülke ile ticaret bağlantısı olan, sahip olduğu zengin maden kaynakları ile maden rezervi dünyada birinci sıradadır. Resmi dili Çincedir. Bununla birlikte Çin’de konuşulan ve konuşulmaya devam eden 292 farklı dilde mevcuttur. Dünyanın en eski kültürlerinden biri olan Çin kültürü, binlerce yıl öncesine dayanıyor. Çin gelenekleri farklı eyaletler doğrultusunda değişkenlik gösteriyor. Baskın bir kültür olması dolayısıyla Asya kıtasının görgü kuralları, erdemli, gelenekleri ve felsefesi üzerinde Çin kültürünün güçlü bir etkisi bulunmaktadır. Çin Halkı, yemeği sosyal bir faaliyet ve sanat olarak kabul ediyor. Dünyanın en iyi mutfağı olarak kabul edilmektedir. Çok ilginçtir; Beyaz yas rengidir. Bu yüzden cenazelerde beyaz giyilir. Kırmızı da mutluluğun sembolü olduğundan düğünlerde de kırmızı giyilir. Bu kısa bilgilerden sonra, Hong Kong limanına geliyoruz. Valizlerimizi gemi görevlilerine teslim ettikten sonra, Liman Gümrüğünde işlemlerimizi hallediyor gemimiz CELEBRITY SOLSTICE’ye geçiyoruz. Gemi kartlarımız teslim ediliyor, zorunlu tutulan tatbikat imzalarımız atılıyor, gezi boyunca kullanacağımız kamaralarımızdayız. Bu akşam yarın denizdeyiz. Gemimiz Vietnam’a doğru yol alıyor.

Hong Kong(Çin)-Vietnam-Tayland-Singapur Gezi Yazım (2.Bölüm)

Bu gün yolculuğumuz “HANOİ” limanda yerel rehberle bizi bekleyen otobüsümüze biniyor 2 saatlik yolculuk sonrası Hanoi’ye geliyor ilk durağımız “Edebiyat Tapınağı”ndayız.

İyi korunmuş geleneksel Vietnam mimarisi örneği olan Edebiyat Tapınağı’ndayız. Tapınak Thang Caddesi ile Van Miev Caddesi arasındadır. Vietnam’ın en iyi bilim adamlarını ödüllendirilmektedir. İmparator Ly Thanh Tong tarafından 1070 yılında kurulan muhteşem kompleks, Konfüçyüs’e (Khong Tu) adanmıştır. Vietnam’ın ilk üniversitesidir.(1076) Ülkenin her yerinden yetenekli öğrenciler, Konfüçyüscülük, edebiyat ve şiir ilkelerini incelemek için Hanoi’ye yönlendirmiştir. İmparator Ly Thanh Tong bilginlerin başarılarının kaydedilmesi için sütunlar dikilmesini emretmiştir. 116 sütunun 82 tanesi kaplumbağa heykelinin üstünde duruyor. Tapınağın girişinde nilüfer çiçekleriyle dolu havuz karşılıyor. Tapınağın her yerinde bonzailer ve küçük heykelciklerle süsleniyor. Sunaklar, not alabilmeye çalışan öğrencilerin uğrak yeri olmuş. Gezi esnasında ilkokul düzeyinde yüzlerce öğrenci ve orta öğretim düzeyinde karakalem resim çalışmaları yapan öğrenciler vardı. Öğrencilerle bol bol fotoğraf çektik.

HO CHİ MİNH MOZOLESİ

Hanoi’nin ünlü Ba Dinh Meydanında yer alan Ho Chi Minh Mozolesinin önündeyiz. Bu mozole başkentin en çok ziyaret edilen alanlardan birisidir. Özellikle yerel halk için büyük önem taşıyan mozolede Vietnam’ın kurucu lideri Ho Chi Minh’in naaşı ve müzesi bulunmaktadır. Başkentte olduğumuz gün Çin devlet başkanının Vietnam ziyareti olduğundan müzesine geçemedik. Ho Chi Minh mozolesinin bulunduğu meydan aynı zamanda Ho’nun 2 Eylül 1945’de Bağımsızlık Bildirgesi’ni okuduğu yerdir. Ho Chi Minh her ne kadar öldükten sonra vücudunun yakılıp küllerinin Vietnam topraklarına savrulmasını istemişse de hükümet bu devrimci kahramanın anıt mezarını yaptırmıştır. Mozole dikdörtgen şeklinde olup 70 metre yüksekliğindedir. Ho Chi Minh 20.yüzyıla damgasını vuran 20 Lider arasında gösterilip Vietnam’ın Ulusal Kahramanıdır. Halk arasında “Ho Amca” olarak da anılmaktadır.

KAPLUMBAĞALI TAPINAK (YEŞİM DAĞI) NGOC SON

            Kılıç Saklayan Göl Hoan Kiem’in ortasında bir adacık, adacığın üzerinde bir tapınak. Efsaneye göre 15.yüzyılda General Le Loi, Çinli Ming hanedanına karşı savaşmadan önce Hanoi’nin ortasındaki gölden altın renkli dev bir kaplumbağa çıkmış ve ona sihirli bir kılıç vermiş. Le Loi bu kılıç sayesinde Çinlileri yenmiş. Savaş bittikten sonra general gölde yelken yaparken kaplumbağa tekrar çıkmış ve kılıcı geri almış. O gün bu gündür gölün sihirli bir kılıç sakladığına inanılırmış. Gölün adı Hoan Kiem bu hikayeden gelirmiş “Kılıç Saklayan Göl” manasında… Rehberimizin serbest zaman verdiğinde bu tapınağa gidiyoruz. Kıpkırmızı bir köprüden geçiyoruz, tapınağın içinde oldukça büyük kaplumbağa heykellerinin önünde fotoğraflar alıyoruz.

HANOİ ESKİ MAHALLE TRİSHOW CYCLO TURU

Rehberimizin ayarladığı bisiklet (çek-çek) turu için ikişerli biniyoruz. Gerçi benim binişim biraz zorlu oldu. Şoförünüz arkanızda pedal çevirerek (Bizim şoför oldukça zorlandı, bazı güzergâhları yürüyüp iterek devam etmek zorunda kaldı.) sizi Dong Xuan Pazarı, Opera Binası, kilise ve Eski Mahalle gibi Hanoi’nin önemli noktalarını gezdirerek bir pedicab turu yaptırdı. Zamanda 30-45 dakika kadar… Eğlenceli gezi oldu. Başladığımız terde bıraktılar, Tur bitmiş oldu. Oldukça eğlenceli ve keyifli idi.

Hong Kong(Çin)-Vietnam-Tayland-Singapur Gezi Yazım (2.Bölüm)

Hanoi trafiği yoğun olduğu bir kent. 7 milyonluk nüfusun 3 milyonu motosiklet kullandığından “Motosikletlerin Şehri” olarak anılmakta… Bunların yanı sıra iki kişilik pedallı binecek olan “cyclo”larıda oldukça sıklıkta görebilirsiniz. Liman’dan Hanoi kentine doğru yaptığımız 2 saatlik yolculuğumuzda Vietnam’ın uçsuz bucaksız pirinç tarlaları, sakin romantik gölleri, doğulu mabetlerin arasından yolculuk da olabildiğince keyifli idi. Hanoi’de “lake” tabloların ve objelerin yapıldığı atölye ve satış yerine geldiğimizde eserlere hayran kaldık. Vietnam’da el sanatları oldukça yaygın, devlet özellikle savaşta zarar gören ailelerin çocuklarına çeşitli el sanatları öğretilmiş. Biz de bu kişiler tarafından üretilen “Lake” objeli ve ipek sarma ile yapılan güzel tablolardan satın aldık. Serbest zamanda grubumuz alışverişini yaptıktan sonra gemimize dönmek üzere otobüsümüze binip limana doğru yol alıyoruz. Bu günkü HANOİ gezimiz son buluyor.

HANOİ

Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkentidir. Uzun yıllar Fransız sömürge yönetiminin merkezi olan Hanoi, 2. Dünya Savaşı’nda Japonya tarafından işgal edildi. Kelime anlamı olarak “Akarsular ile Çevrilen Şehir” anlamına gelmektedir. 8 milyonluk şehirde ne kalabalık ve turistik bölge ise Old Ouar Ter olarak anılan Hoan Kiem gölü ve çevresindedir. Hanoi’de motosikletten daha fazla görünen bir şey varsa o da sokak satıcılarıdır. Bunlar et, yemek, kahve, hediyelik, eşya, elbise ve meyve her köşe, kaldırımda görebilirsiniz. Fransızlar tarafından işgal sonrası yapılan ve günümüze kadar ulaşan birçok Fransız Mimarisini şehrin her köşesinde görebilirsiniz. Hanoi aynı zamanda tapınaklar ve müzeler şehridir. Hanoi’nin tarihi semtinde yer alan Hoan Kiem Gölü, duru güzelliğinin yanı sıra bol turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Hanoi Şehrindeki yaygın dinlerden diri olan Budizm inanışında et yemek uygun karşılanmamaktadır.  Bu durum, ülkede büyük bir vejetaryen nüfusunun oluşmasına yol açmıştır. Dini inanışlar ekseninde oluşan Hanoi Mutfağı, dünyanın en sağlıklı mutfaklar arasında yer almaktadır.

Hong Kong(Çin)-Vietnam-Tayland-Singapur Gezi Yazım (2.Bölüm)  Hong Kong(Çin)-Vietnam-Tayland-Singapur Gezi Yazım (2.Bölüm)  Hong Kong(Çin)-Vietnam-Tayland-Singapur Gezi Yazım (2.Bölüm)  Hong Kong(Çin)-Vietnam-Tayland-Singapur Gezi Yazım (2.Bölüm)  Hong Kong(Çin)-Vietnam-Tayland-Singapur Gezi Yazım (2.Bölüm)  Hong Kong(Çin)-Vietnam-Tayland-Singapur Gezi Yazım (2.Bölüm)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.