Dolar 32,3363
Euro 35,1170
Altın 2.239,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 11°C
Az Bulutlu
Sinop
11°C
Az Bulutlu
Çar 9°C
Per 11°C
Cum 10°C
Cts 12°C

HER YERDE ACI…. DEPREM YİNE YAKTI YIKTI

7 Şubat 2023 12:48

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki deprem bölgede ağır yıkım yarattı.

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki deprem bölgede ağır yıkım yarattı. Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana, Adıyaman, Hatay, Kilis olmak üzere yazımı kaleme aldığım esnada 1762 can kaybı, 12 bin 68 yaralı… 5 bin 606 bina yıkılmış, 6 bin 800 vatandaşımızda enkazdan çıkarılmış…. Türkiye 4. Seviye alarmı vererek uluslararası yardım talebinde bulundu. 13.24’de AFAD verilerine göre, Elbistan’da 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Aslan Özdemir

 

17 Ağustos depremiyle birlikte hayatımıza giren JEO Fizikçi Akademisyen Ahmet Mete Işıkara “Deprem öldürmez, binalar öldürür” derken önemli bir sorunu işaret ediyordu. Plansız Kentleşme, Riskli yapılaşma, yaptırımsız denetim ve eğitimsiz kitleler… ve toplumda ki deprem bilincine şöyle diyordu ; “ Okul, Ev, ve iş yerlerinde önlem alma ve doğru davranma” üzerinde bilgilendirme yapmıştır…

Bir ülke gerçeği de Türkiye topraklarının %93 ü, nüfusun %98 i, sanayi kuruluşlarının %98’i deprem bölgeleri içinde yer almakta, barajlarımızın %95 i bu tehlikeli hat üzerinde bulunuyor. Bu kadar acılara rağmen yine de ders alınmadı. “Kentsel Dönüşüm” adı altında yüksek katlı binalar inşa edildi. Toplama alanlarına rezidans ve AVM’ler dikildi. Başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerimiz betona gömüldü.

Ülkemizin ekonomik gelişmesinde ki çarpıklığı yaşamın her alanını belirtmektedir. Kuralsızlığın kural haline geldiği, getirdiği bir toplumsal yapılanma içerisinde yaşamaktayız. Geniş toplumsal kesimler devletten umudunu kestikleri için “ KADERCİLİĞE” sığınmıştır. Oysa geleceği ancak ve ancak bugün var olan bilim ve mühendislikle ilgili bilgileri kullanabilir. Bilgiye dönüştürdüğümüzde düzenleyebiliriz.

Deprem bir doğa olayıdır. Afeti ise çoğu zaman ise insanlar yaratır! Bu nedenle afet kader değildir! Afet, bir doğa olayının kendisi değil doğurmuş olduğu sonuçlardır. Doğanın kendi kuralları her zaman işleyecektir. Önemli olan yaşanacak olan olayların afete dönüştürmeyecek yapıların üretilmesi ve sağlıklı bir çevrenin yaratılmasıdır.

Deprem bilimcilerinin özellikle İstanbul’u depreme hazırlanmasının çok önemli bir konu olduğunu sürekli hatırlatmalarına rağmen, “ben geliyorum” diyen bir depreme karşı üç maymunu oynayan (KÖR-SAĞIR-DİLSİZ) kendimizin ve yakınlarımızın geleceğini tehlikeye atmasınlar yönetenler…

Buradan soruyorum; “1999 yılından bu yana toplanan deprem vergileri ne oldu, nerelerde kullanıldı?” Oysa toplanan deprem vergileri amacı doğrultusunda kullanılsaydı 800 bin konut inşa edilebilirdi. Sakın “yol yaptık” “hava alanı yaptık”, “köprü yaptık” denilmesin… 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Pazarcık merkezli yaşadığımız bu felakette yaşamını yitirenlerimizin yakınlarına başsağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza şifalar diliyorum.

YORUMLAR

  1. ERDEM ELBÜKEN dedi ki:

    1999 YILINDA İKİ BÜYÜK DEPREM YAŞADIK MARMARA DA.BU DEPREMDEN SONRA HAYATIMIZDA NE DEĞİŞTİ?OKULLARDA DEPREM DERS OLARAK OKUTULDUMU?CEVABI HAYIR.BU YAŞANANLARDAN SONRA NE DEĞİŞECEK?HİÇ BİR ŞEY.