Dolar 32,5998
Euro 34,8065
Altın 2.490,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 21°C

GÜVENLİ İŞ İNSANCA YAŞAM (1 MAYIS)

1 Mayıs 2023 14:50

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günün kutluyor

1 Mayıs tüm dünya da ve ülkemizde bilinen adı ile İşçi Bayramıdır. 2008 yılının Nisan ayında TBMM’nin almış olduğu kararla “ Emek ve Dayanışma Günü” olarak resmiyet kazanıp bayram şeklinde ülkemizde de kutlanmaya başlamıştır. 1 Mayıs’ın kökeni 1 Mayıs 1886 yılında Amerika’da ki işçilerin günde 12 saat, haftada ise 6 günlük çalışma şartlarının iyileştirilmesi için yaptıkları büyük gösteriye dayanmaktadır.

1 Mayıslar Alın terini ekmeye çeviren, alın terinin karşılığını, insan onuruna yakışır şekilde isteyen, sömürü düzenine karşı olan tüm emekçilerin bayramıdır… Çalışanlar ve emekçiler uzun mücadeleler sonucunda bu günlere gelmiştir. Fakat günümüzde taşeron işçi ve personel çalıştırma ile ortaya çıkan taşeronlaşmanın gittikçe her meslek mensuplarına uygulanır hale gelmesi sonucunda sendikalı işçi sayısının her geçen gün azaldığı ortadadır.

1 Mayıs’ta alanlarda; “Ücretlerin dolar karşısında erimesine dur demek için, İnsanca yaşanabilir bir ücret için, işsizliğe, yoksulluğa ve güvencesizliğe dur demek için, eşit işe eşit ücret için, kıdem tazminatlarına dokunulmaması için, 657’nin değiştirilip iş güvencesinin ortadan kaldırılmaması için, sürgünlere dur demek için, parasız, laik, bilimsel ve demokratik eğitim için, iş cinayetlerinin son bulması için, kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddet ve tacizlerin son bulması için, tek adam rejimine dur demek için, demokratik bir Türkiye için, Yurtta barış, Dünya da barış için emekçiler meydanlarda olacaklar.

 

Ülkemizde özel sektörde 12 milyon 700 bin çalışan var. Bunların 1,5 Milyon işçi sendikalarına üye. Yani sendikalık üye yüzde 12 dolaylarında. Kamuda çalışanlardan sendikaya üye olma hakkı olanların sayısı 2 milyon 300 bin. Bunların 1 milyon 600 bin’i kamu çalışanları sendikalardan birine üye. Sendikalaşma oranı yüzde 71’dir.

 

Emeğin, emekçinin, alın terinin, dayanışma ve yardımlaşmanın günü olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günün kutluyor, emekçilerin yüzlerinin gülmesi emeğin karşılığının adil paylaşılmasını istiyorum.

Sevgi ile kalın….

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.