Dolar 32,5047
Euro 34,9280
Altın 2.437,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 20°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 16°C

Güçlüden Yanamı Olmalıyız ..Haklıdan Yanamı

5 Nisan 2016 19:14

Oturduğum yerde dişlerimi sıkıyordum..

Çocukluğumda Türk filmlerini seyrederken dayak yiyen ve haksızlığa uğrayanların yanında olmakla haklı olanın yanında olmam gerektiğim düşüncesi bende hasıl oldu.. Haksızlık yapanları veya güçlü olup ta güçsüze dayak atanları gördüğümde.. Oturduğum yerde dişlerimi sıkıyordum.. Hele merhum sanatçı Erol TAŞ I film den sonra görsem çocukta olsam kedi gibi boğazına atlardım..

Bu duygunun oluşmasın da rahmetli annemin de payı büyüktür benim hayatımda..Merhum Dedem eskiden köylerde köy  imamları olurdu..Eski köy imamlarındandı..Dedeme Tavaca lı İbrahim hoca derlerdi..Annem hoca kızı olunca manevi değerleri bize ilmek ilmek işledi..Onun eseri olacak ki vicdan terazimiz oldukça hassas olmak zorunda kaldı..

Bunun yanın da Babamın babası da yirmi beş yıl köy muhtarlığı yapmış..haksız olanları mahkemeye sevk etmek yerine At kırbacıyla evin altında cezasını kesmiş bir dedenin de torunuyum..Yani bizde iyi niyet de sonuna kadar var..Gerektiğinde de yanlış yapana verebileceğimiz karşılık ta var..İki  Dede den  de bazı özellikleri barındırıyoruz..İyi niyetli olmak..iyi huylu olmak..insanlara faydalı olmaya çalışmak her zaman en güzel olanıdır..Biz yaşantının bu boyutunu seçtik..

1999 yılında ayancık şoförler odası başkan yardımcılığıyla başlayan dernek yöneticiliğimiz..2005-yılında dernek başkanı olmamla..Allahın izniyle hala devam etmektedir..Bunun yanında sekiz sene siyasette ilçe başkanlığı da  yaptım..Otuz yılı aşkın da akaryakıt istasyonunda pompacılık..yıkama yağlama..yöneticilikle devam eden bir yaşantının içindeyim..Hiç bir zaman çok zengin olayım da millete tepeden bakayım..veya herkes bana muhtaç olsun düşüncesi bende olmadı..inşallah bundan sonra da olmaz..İmkanların el verdiği şekilde çalışmaya gayret ettim..Kendime göre hak ettiğim yerleri belirli mücadelenin sonucunda ulaştım..Her günüme de şükür ediyorum..

Bana bağlı olarak faaliyet gösteren kamyoncu esnafının yaklaşık bir yıl önceki genel kuruluna davet aldım ve  gittim..Seçim başladı taraflar bir birine bir şeyler sordular..Daha sonra konuşmalar tartışma şekline dönüştü..Bu ara da,Baba köy kooperatif başkanı ile Bakırlı köyü kooperatif başkanı nın oğlu arasında tartışma yaşandı ve bakırlı kooperatifi başkanının oğlu babası yaşında olan Baba köy kooperatif başkanına kafa attığı söylendi..Ateşin fitili orada ateşlendi ve kimin kime vurduğu belli olmadı..sanki insanlar oraya kurgulanarak gelmişler..Bir anda benzin bidonunun parlaması gibi ortalık karıştı..Biz arada girdik.. yapmayın etmeyin diye yırtındık ama kimsenin kimseyi duyacak durumu yoktu..Bu tür seçimlerde başkanın hısımı akrabası yeğenleri  ve  dayıları konuşmaz..Önce hükümet komiseri görevi alır..Sonra divan başkanı seçimi yapılır..Divan başkanı seçimi sevk ve idare eder..Bir şey sorulacaksa  divan başkanın dan konuşma izni alınıp..görev yapan başkana veya  yönetimine yaptıkları ile ilgili sorular sorulur..Bu seçimde kooperatif başkanın dan çok abisi yeğeni konuştu..Durum da böyle olunca olay çıkması kaçınılmaz oldu..Bu tür topluluğun olduğu yerde her kafadan bir ses çıkması durumunda.. orada bir olumsuzluğun olacağına işarettir..

Tüm bu olanlar bir plan proje dahilinde bilinçli yapılmış bir hareketlerdir..orman işletme deposunun buradan yenikonak a alınması..Seçim de kavga çıkararak diğer bölgenin kamyoncusunu kooperatiften atılması..Defalarca siyasetle uğraşanlara ve Belediye başkanına konuyu bizzat izah ettim..Bu depoyu aşağı köy altına alalım dedim..maalesef laf geçiremedik..Bu güne gelindiğinde..kamyoncu esnafı bölgecilik yapıyor..Davutlu,Baba köy,Fındıklı,Hacılı bölgesinin kamyoncularını kooperatiften atmak için yapılan bilinçli bir projedir.. Siz yenikonak deposuna tomruk çekmiyorsunuz buradan yük alamazsınız diyen..İnaltı,Bakırlı,çangal,Karakestane ve bu bölgenin kamyoncu esnafı yenikonak deposunu benimsemiş durumdalar..Orman dan bu depoya nakliye yapan kamyoncu esnafım bu yaptığı nakliyenin ücretini uzun yol a gittiğin den daha fazlasıyla alıyor..yani bu depo ya bedava tomruk hiç kimse taşımıyor..Devletin deposunu neden benimsediklerini anlamış değilim..Bu depo da ileriye doğru doğacak olumsuzlukları ben ayancık şoförler odası başkanı olarak şimdiden siyasetle uğraşanlara.. ilçe kaymakamımıza..Orman işletme müdürlüğüne..Asıl görev  orman işletme müdürlüğünün olup,bu deponun Devletin deposu olduğunu ve bunun hiçbir kooperatif ve ya şahsa özel hizmet edemeyeceğini orada bekleyen esnafıma iyi anlatmaları gerekmektedir..

Şoför esnafının tek gelir kaynağı depolardan taşıdıkları orman envalidir..Bunu da bölgecilik yaparak bir grup a mağlederek..diğer grup a  sen çalışma derseniz.. burada dengeler bozulur..Bu dengeleri sağlayacak kişiler bizim gibi seçilmiş kişilerdir..Bir önceki kooperatif başkanı gerek yönetim tarzı..gerekse kooperatifin ekonomik durumu açısından oldukça verimli olduğu benim de tespitlerim arasında olup,kamyoncu esnafımın genelinden olumlu cevaplar almaktaydım..Eski kooperatif başkanı nı çeşitli entrikalarla görevi bırakmaya zorlanmıştır..Çünkü yeni başkan depoyu taşıma projesini gerçekleştirip zafer kazanması gerekmekteydi..Eski başkanın ekonomik kazanımları bu gün yok..Akaryakıt istasyonları nakliyeciler kooperatifine mazot vermez duruma gelmiş..Depoyu taşıdılar ya.. kamyoncu esnafım için hesap kitap hiç önemli değil..Yaklaşık otuz kamyoncumuz  iş alamayıp beklerken..Sizin düşüncenizle kendinize mağletmeye çalıştığınız  deponuzdan nakliye yaparak sizler rahatça çoluk çocuk ekmek yiyeceğinizi  mi sanıyorsunuz ? Hayat her zaman paylaştıkça güzeldir..Hep birlikte kamyoncu esnafı olarak el ele verseniz ne kaybedersiniz..Bu günkünden daha huzurlu olursunuz..Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir demişler..

Bu bölgenin depo olarak uygun bir yer olmadığını önceki yazılarımda dile getirdiğim gibi bu gün tekrar dile getiriyorum..Depo çay yatağının içindedir..Bu depo taşkın olarak vatandaşa zarar verdiğinde o depo ya olur verenler nasıl hesap verecekler..neyi ne güveniyorlar anlamış değilim..Aşırı bir yağış olması sonucunda yeni konak( baba çay)  bölgesi ve tomrukların bu çay la beraber ilçemizin köprülerini tıkayacağını  ve şehri sel alacağını şimdiden belirtmek isterim.. Kamyoncu esnafımın depolardan başka kazancı yoktur..Bu ikilik konusunu ilçemiz yöneticileri masaya yatırarak çözüm yoluna gitmemiz gerekmektedir..İleri de doğacak olumsuzluklar dan hepimiz sorumluyuz..

Yazımın başında da dediğim gibi ben hiç Erol Taş rolünde olmadım..Bu rol ü üstlenenleri de hiç sevmedim..bundan sonra da sevemem..

Birlik beraberlik yaparak..el ele vererek..konuşarak..anlaşarak her sorunun çözüleceğini ve gülen yüzlerin çoğalacağını düşünüyorum..

Kamyoncu esnafıma ve tüm ticari faaliyette bulunan esnafıma..ayancık lı hemşerilerime..sağlık..mutluluk..huzur dolu bol bereketli kazançlı günler dilerim..Saygılarımla…

İlyas ÖZDEMİR

AYANCIK ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER

ESNAF ODASI BAŞKANI..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.