Elektrik Dağıtım Panosu Bakımı Nasıl Yapılır? Uzman Tavsiyeleri
Elektrik panoları yapılar, fabrikalar, endüstriyel tesisler veya kurumlarda elektrik enerjisinin ana dağıtım noktasını yani merkezini oluşturur.
Elektrik panoları yapılar, fabrikalar, endüstriyel tesisler veya kurumlarda elektrik enerjisinin ana dağıtım noktasını yani merkezini oluşturur. Örnek olarak bir endüstriyel tesiste yer alan elektrik dağıtım panosu fabrikanın istenilen her noktasına elektrik enerjisinin ulaştırılmasını ve kontrol edilmesini sağlar. Bu işleyişin güvenli, sorunsuz ve hatalardan uzak bir şekilde süreklilik oluşturması açısından da pano bakımlarının aksatılmaması gerekir.
Boyutu, türü veya ihtiyaçları değişmeksizin bütün yapılarda kullanılan elektrik dağıtım panosu mutlaka periyodik bir bakım çizelgesi ile kontrolden geçirilmelidir. Çünkü yapılan bakım pano içerisinde oluşabilecek tozlanma, kirlenme, aşınma veya hataların erken dönemde fark edilmesini ve sorunlar oluşmasını engeller. Elbette işleyiş açısından zaman içerisinde panonun ekipmanlarında veya bütününde arızalar ortaya çıkabilir. Ama düzenli bakım, bu arızaların erken fark edilmesini ve giderilmesini sağlar.
Elektrik Dağıtım Panosu Bakımı Nasıl Yapılır?
Bakım işlemlerinin periyodik bir şekilde gerçekleştirilmesi, panoda kablolardan sigortalara veya rölelerden şalterlere kadar her ekipmanın da sorunsuz çalışmasını düzenli bir hale getirir. Çünkü bakım sırasında bazen gereken ekipmanların değişiminin yapılması, temizlik veya düzenlemesinin tekrar gerçekleştirilmesi gibi işlemler yer alır. Hatta pano bakımında bazı önemli noktalar üzerinde durularak, uzmanlar kullanıcıya ve yapıdaki teknik personellere de bilgilendirmeler sağlar.
Elektrik panoları mutlak bir şekilde binanın kolaylıkla ulaşılabilecek ancak güvenli bir noktasında yer almalıdır. Çalışma ortamında çok aşırı derecede tozlu bir koşul ya da nemli bir ortam bulunmaması ve etrafının temiz ve güvenli tutulması gerekir. Örneğin; bir endüstriyel tesiste sorumlu teknik personeller düzenli bir şekilde kontroller gerçekleştirerek panonun güvenliğini ve temel bakımlarını sağlayabilir. Ancak periyodik olarak elektrik dağıtım panosu için düzenli uzman bakımı ihtiyacı da yer alır.
Elektrik dağıtım panosu için düzenli bakım gerçekleştirilirken aşağıda ifade edilecek adımların takip edilmesi gerekir.
- Öncelikle iş güvenliği koşulları oluşturacak şekilde uzmanlar tarafından pano etrafında güvenlik ve emniyet tedbirleri oluşturulur. Uyarı levhaları ve ikaz levhaları kullanılarak ortam izole edildikten sonra bakım gerçekleştiren kişi eldiven, sandalye ve yalıtım halısı gibi malzemelerden yararlanır.
- Bakım için panonun bulunduğu ortam müsait hale getirildikten sonra panoya gelen elektrik enerjisi kesilir. Yetkili kişi bu aşamada şebeke çıkış ve şalterleri de açık hale getirir.
- Bakım işlemlerine başlandığında öncelikle şalter ve kablo değerleri raporlanır.
- Giriş ve çıkış gerilim değerleri gözden geçirilerek normal olup olmaması kontrol edilir.
- Sigortaların değerleri göz önünde tutularak akım değerleri karşılaştırılır.
- Pano içerisindeki tüm noktalarda kaçak akım olup olmadığı ve röle kullanıp kullanılmadığı kontrol edilir. Yer alan kaçak akım röleleri cihazlar vasıtasıyla kontrolden geçirilir.
- Panoda kablolar ve bağlantılar için klemens numaralarında doğru etiketlendirme olup olmadığı da kontrol edilir.
- Şema kontrolleri yapılması ile birlikte hatalar gidebilir.
- Pano dahilindeki tüm cihazlar sıkı bir şekilde yerine oturması için gözden geçirilir ve gevşek bağlantılar ortadan kaldırılır.
- Panoda ek olarak genel bir temizlik sağlanarak kimyasal temizleyiciler ile toz, nem ve aşınma gibi faktörler uzaklaştırılır.
Elektrik Dağıtım Panosu Bakımında Uzman Tavsiyeleri
Uzman teknikerler ve elektrik mühendisleri özellikle endüstriyel tesislerde endüstriyel otomasyon gibi sistemler için kullanılan panolarda bakım işlemlerinin asla aksatılmaması ve periyodik hale getirilmesi yönünde tavsiyelerde bulunmaktadır. Bakım planı oluştururken panonun ne kadar yoğun kullanıldığı, panonun tipi veya gereken elektrik enerjisi ihtiyacı gibi ayrıntılar göz önünde tutulur. Buna göre uzman desteği alınarak panolarda gereken dönemlerde bakım ve temizlik sağlandıktan sonra raporlu bir takip elde edilir.
Dağıtım panolarında bakım düzenli bir hale geldiğinde yapıda güvenilir bir elektrik sistemi kullanımı elde edilebilir. Çünkü pano tüm genel hatlarından ayrıntılardaki tüm ekipmanlarına kadar kontrol edilirken, arızasız ve üretken bir kullanım sağlanır. Genel koşullarda pano ortamının temiz tutulması ve bu temizlik yapılırken de hem iç hem dış yüzeyde gerek kimyasallar gerek temizlik malzemeleri kullanılması ile zarar verici tüm faktörlerin panodan uzaklaştırılması gerekir.
Uzman tavsiyeleri bağlamında çekmeceli mcc pano veya kompanzasyon panosu gibi tüm çeşitlerde pano bakımı yapılırken aynı zamanda pano ile ilgili birçok ayrıntıya da dikkat edilir. Örneğin; panonun yerleşim yeri, içindeki etiketlemeler, kablo yönetiminin nasıl yapıldığı, koruma faktörleri ve daha önce nasıl bir bakım periyodu oluşturulduğu gözden geçirilir. Çünkü bu ayrıntılar sayesinde elektrik dağıtım panosu konforlu, güvenli, uzun ömürlü, tasarruflu ve planlı bir şekilde çalışmayı sürdürebilir.
Advertorial