Dolar 32,3712
Euro 34,7821
Altın 2.439,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Sal 17°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 16°C

Dünya Çocuk Hakları Günü

20 Kasım 2023 16:25

Çocuk Hakları, kanunen ve ya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik ve ya cinsel sömürüye karşı koruma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.

Dünya genelinde savaş, çatışma ve açlık gibi nedenlerle doğduğu ülkenin dışında ya da kendi ülkesinde yerinden edilmiş şekilde yaşamını sürdüren milyonlarca çocuk, kriz ortamlarında en ağır bedeli ödüyorlar.

Erişkinlerden farklı özelliklere ve özel ihtiyaçlara sahip olan çocukların büyüme ve gelişme süreçlerinde temel hak ve özgürlüklerinin korunmasının toplumun önemli bir sorumluluğu olduğu bilinciyle hazırlanan “Çocuk Hakları Sözleşmesi”, 20 Kasım 1989 tarihinde birleşmiş milletler tarafından kabul edilmiş ve 193 ülke tarafından onaylanmıştır. 54 maddeden oluşan sözleşmede çocukların mutlu, sağlıklı ve güvenli olabilmeleri için hangi haklara sahip oldukları yer almaktadır.

Yapılan aştırmalara göre dünyadaki her 5 çocuktan 1’i günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek suya erişemiyor. Son dört yılda dünyadaki çocuk işçi sayısı 8.4 milyon artarak 160 milyona yükseldi. Geçtiğimiz yıllarda korona virüs salgını sırasında yaklaşık 163 milyon çocuk salgın sırasında uzaktan eğitime, dolayısıyla eğitime ulaşamamıştır. Yine savaş nedeniyle (Suriyeli, Filistinli gibi) zorlu yaşam koşullarına sahip olmaları gereken, haklarından yoksun hayata tutunmaya çalışıyorlar…

Ülkemizde geçen yıl dâhil olmak üzere; *Yıl boyu Çocuk Gelin haberleri gündemden düşmedi. *Çocukların Cinsel İstismar ve İhmal olayları Çocuk Ticareti devam ediyor. *5-14 yaş arası milyonlarca çocuk çalıştırılıyor. *Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Kullanan ve satıcılık yapan çocuk sayısı artıyor. *Suça sürüklenen çocuk sayısı ve mağdur çocuk sayısı artıyor. Benzer haberler basınımızda yıl boyu devam etmiştir. Çocukların yalnızca hayatta kalmayıp aynı zamanda gelişip tüm potansiyellerine ulaşacağı bir hedefe doğru yol alınması, geleceğe dönük ruhsal fiziksel ve zihinsel donanımlarının en üst düzeyde oluşturulması ülkemizin geleceği açısından hayati önem taşımaktadır.

Biz biliyoruz ki özgürlük çocuklukta başlar. Ne büyük, ne güzeldir onların dünyası. Rengârenktir, hayatın tüm renklerini işçine sığdıracak kadar kocamadır. Sıcaktır yürekleri, sevgi dolu ve korkusuzdur… Meraklıdır çocuklar öğrenmeye açtır. Sorarlar, sorgularlar kendilerince doğruyu bulmaya çalışırlar. Çocukların gözünden hayat; aslında her zaman daha temiz, daha masum yani daha güzel bir dünya, kötülükten uzak, hırslardan uzak, insanın özünü ortaya koyan bir dünyadır.

Asla ve asla hayal kurmaktan vazgeçmezler, yorulmazlar ve umutsuzluğa kapılmazlar. Sınırları olmayan bir düşüncenin içinde bulurlar kendilerini. Her şeyleri çok şeffaftır. Yalandan gülümsemek, istemeden mutlu gözükmek asla onların yapacağı bir şey değildir. Bu güzel insanları hakları daha adil ve yaşanabilir dünyanın kurulması için bir gerekliliktir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın haklarını korumak aynı zamanda insanlığa yapılmış büyük bir hizmettir. Çocuklarımız için çok daha güzel, adil ve yaşanabilir dünya kurabilme ümidiyle “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” kutlu olsun.

Sevgiyle Kalın…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.